Veliki skok naprej* – gostujoči zapis

“Narodi, ki se iz svoje zgodovine ničesar ne naučijo, so obsojeni na njeno ponavljanje.” Misel ni moja, kje pa, izrekel jo je 16. predsednik ZDA Abraham Lincoln. In Slovenci imamo res neverjeten zgodovinski spomin…kot zlata ribica. Naše “javno mnenje” si tako ni spososbno zapomniti niti tega, da je aktualni predsednik republike kot predsednik vlade državo pripeljal na rob bankrota. Da si je naš vrli predsednik ravno zlato ribico izbral za svojo uradno predsedniško domačo žival, je seveda zgolj naključje! Ki potrjuje pravilo, da je na sončni strani Alp pač najbolje biti zlata ribica. S čim krajšim spominom.

Avtorji prihajajoče zdravstvene reforme, ki naj bi bila zdravstveni “veliki skok naprej”, torej očitno računajo na naš spomin zlate ribice. “Veliki skok naprej” v zdravstvu, kot so si ga zastavili reformatorji, ne pomeni ničesar drugega kot povečanje deleža bruto domačega proizvoda, ki ga porabi zdravstvo. Seveda na račun nekoga drugega. Ker so vsi sindikati v javnem sektorju že na okopih, upokojenci so si že nadeli nedotakljivi ščit v podobi Karla Erjavca, mladim pa ni česa vzeti, bodo seveda udarili po zasebni potrošnji. Saj res, kaj pa je treba zdolgočasenim gospodičnam in gospem cele dneve postopati po trgovskih središčih in zapravljati denar za čevlje in kozmetiko? Dajmo ta denar raje koristno porabiti za petkrat predrage žilne opornice in desetkrat predrage operacijske mize! Zdravje je pa ja naša najvišja vrednota, halo?!?

Recesija je nadležna zadeva, kajti v njej zelo težko izboljšaš svoje poicije, saj če hočeš ti nekaj več, moraš nekomu direktno vzeti zrezek iz goltanca, ni druge! Zato so vsi dežurni skrbniki “javnega interesa” v zdravstvu že čisto obupani, saj jim zmanjkuje za drago pohajkovanje po eksotičnih krajih, pa tudi privez za svoje jahte v Monaku vse težje plačujejo. Zato je treba nujno nekaj ukreniti in pobrati več denarja…seveda od nas. Temu se zdaj strokovno reče ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedba “posebne dajatve”. Ki bo seveda mnogo pravičnejša od zdajšnje premije!

In kaj bodo storili? Na krilih turbo levičarstva in parol o pravičnosti, bodo ukinili dopolnilno zdravsteno zavarovanje – in seveda uvedli pravično “posebno dajatev”. Na ta način naj bi zbrali enak obseg denarja kot do zdaj. Temu bi jaz rekel prelivanje iz votlega v prazno, ampak pustimo to – da bo le pravično! Toda glej ga zlomka, čakalne dobe se bodo še podaljšale. Zakaj? Da pa razumeš to dejstvo, je treba po vendarle poznati osnove zdravstvene ekonomike.

Sistem namreč deluje tako, da ZZZS plansko določi vsakemu izvajalcu storitev število nekih storitev na leto. Cena le-teh je določena tako, da izvajalci pokrijejo vse fiksne stroške delovanja, kamor sodijo tudi stroški zaposlenih za 12 mesecev dela. Če ste “plan” dosegli že septembra (Velenjski rudarji tega niso bili sposobni niti v najboljših letih socialistične izgradnje, ker so lokalni partijci le vedeli, da narodu ne moraš prodajati takih bučk – zato so plan dosegli šele novembra…), imate svoje stroške že pokrite do konca leta.

Od tu naprej imate dve možnosti: gledate v zrak (ali pa greste na kakšno izobraževanje na Maldive), ali pa delate preko plana do konca leta. Ampak, zakaj bi kdo delal preko plana? O, se splača. Ne pozabite, stroške opreme in plač imate že pokrite, torej je dodatni strošek storitve, ki nastane, minimalen: elektrika in nekaj potrošnega materiala – to je vse. Zdaj pa pazite, kje je štos: ker vašo storitev ZZZS plača recimo 60%, dobite 40% od dopolnilnih zavarovalnic. Ko delate čez plan, vam ZZZS sicer res ne plača, ampak dobite pa 40% od zavarovalnic. In ne pozabite vaši dodatni stroški so minimalni – torej ste naredili sanjski posel, čeprav navidezno delate “v svojo škodo”. In teh storitev je po nekaterih ocenah okoli 15% vseh opravljenih storitev.

Gremo zdaj nazaj na globalni nivo. Ko bo ukinjeno dopolnilno zavarovanje, bo ZZZS plačal storitve 100%, torej ne bo nihče več hotel delati “čez plan”, saj ne bo več dobil tistih “borih 40% cene storitve”, ampak bo dobil 0%. Posledično se bodo čakalne dobe podaljšale, saj bodo vsi “zaprli štacuno” takoj, ko bodo dosegli plan. Na drugi strani bo ZZZS “privarčeval” nekaj sredstev, saj mu ne bo treba plačati tistih 40%, ki jih zdaj zavarovalnice kljub vsemu plačajo tudi za delo “čez plan”, preko “posebne dajatve” pa bo ZZZS pobral 100% današnjih premij. Čakalne dobe se bodo torej podaljšale, “privarčevana” sredstva pa bodo namenili za “nujno potrebne” petkrat predrage žilne opornice in desetkrat predrage operacijske mize. In plačevanje privezov za jahte v Monaku bo spet nekoliko lažje…

Ampak tu se veliki arhitekti naše svetle prihodnosti ne bodo ustavili. Kje pa! Ne pozabimo, njihov cilj je povečanje deleža v bruto domačem proizvodu – povedano po domače: iztrgati nam hočejo zrezek iz našega goltanca… Zato bodo po nekaj letih (ko bodo čakalne dobe res postale nevzdržne in ko bo 2 milijona zlatih ribic naredilo še en krog okoli steknene bučke, ki se ji reče Slovenija) stopili pred izmučen narod, ter obelodanili, da je z zdravstvom res treba nekaj storiti. In uvedli bodo “participacijo”. Kdor koristi storitve, naj nekaj malega tudi prispeva, mar ne? To je pravično! In tako bodo dosegli, da bomo še dodatno segli v svoje žepe.

Od tu naprej je pot že znana. Kmalu se bodo pojavili “mnenjski voditelji”, ki bodo zahtevali, da naj se ljudem omogoči dopolnilno zavarovanje, s katerim se s plačilom premije zavarujejo pred visokimi stroški “participacije”. In spet bomo tu, kjer smo danes… Z eno pomembno razliko. Zdravstvenim gurujem bo uspel “veliki skok naprej” – preko vse te telovadbe bodo namreč povečali “svoj” delež v bruto domačem proizvodu.

Nakladam? Ne bi rekel! Ta krog je 2 milijona zlatih ribic že plavalo v zadnjem poltretjem desetletju. Najprej smo imeli “vse zastonj”, nato so nam uvedli “participacijo”, potem so prišle “dopolnilne zavarovalnice” in zdaj gremo v nov krog, ker bomo spet imeli “vse zastonj”. Da bi imeli “vse zastonj” pa bomo vendarle morali poleg rednih prispevkov plačati še pravično “posebno dajatev”. Če parafraziram Cankarja: “Ovce, za ovce rojeni, za ovce vzgojeni, rojeni za striženje, gospodar se menja, škarje pa ostajajo, kajti ovce so škarij vajene in željne!”

*Vsakršna primerjava z “velikim skokom naprej”, ki je na Kitajskem po komunistični revoluciji zahteval miljone žrtev in državo spremenil v duhovno in ekonomsko puščavo, je seveda zlonamerna in popolnoma neprimerna.

Jure Krajnc

zoboder

Komentarji so zaprti.