Pelicon, Boomerang, Chipolo, FlyKly, Musguard, LL Stol, ONDU Pinhole, Lumu – samo nekaj imen, ki so ponesla ime Slovenije preko platforme za crowdfunding Kickstarter v svet. Še en dokaz več, da je v Sloveniji veliko znanja, predvsem pa še veliko več idej, ki smo jih sposobni tudi realizirati, vendar potrebujemo pomoč ljudi, ki verjamejo v nas.

Danes se je tem projektom pridružil tudi nov produkt – Oivo – The Smallest Charger On-the-go For iPhone,, ki si ga je zamislil Marin Medak, skupaj z ekipo GigoDesigna.

Kaj je torej Oivo?

Najmanjši on-the-go polnilec za iPhone telefone, ki je tudi eleganten obesek za ključe, ki ne potrebuje kablov, ampak ga polnimo s pomočjo 4AA baterij. Zaradi magneta deluje ta polnilec kot obesek in ko ga razdružimo in vanj vstavimo baterije, lahko napolnimo naš prazen telefon. Prav tako je Oivo lahko tudi stojalo za telefon.

Kje lahko podprem Oivo polnilec?

Na Kickstarterju seveda – https://www.kickstarter.com/projects/1087072919/oivo-the-smallest-charger-on-the-go-for-iphone. Glede na to, da se je v prvi uri nabralo že precej “backarjev”, ni šment, da tole ne bo še eden izmed uspešnih projektov, ki bodo uspelo dobiti željeno vsoto 50.000$ v roku enega meseca. Sam se bolj nagibam na številko 150.000$!

oivo

6 Responses to Oivo – najmanjši on-the-go polnilec za iPhone – Kickstarter

 1. generic pravi:

  Najmanjši polnilec, če ne šteješ baterij, a če ni trafike poleg moraš pa baterije nosit po žepih? Potem pa ni več najmanjši?

 2. Flyback pravi:

  Prvi disclaimer: piscu teh vrstic niti na kraj pameti ne pade, da bi s svojim denarjem kadarkoli kupil karkoli jabolčnega. To velja tudi za ajfoune in tako se bo zanesel na podatek z Wikipedije, da ima “petka” baterijo s kapaciteto 1440 mAh. To je podatek, ki mi posredno pove, koliko elektronov se da teoretično “stlačiti” vanjo.

  Prva rećarđbl AA baterija, ki mi pade v roke, se ponaša s 1700 mAh kapacitete. To je sicer dokaj dobra baterija, ki se tudi po dolgih letih uporabe drži še dokaj dobro. Najde se mi še ena z 2300 mAh, ampak ta je kljub krajši delovni dobi že zelo upehana.

  Že s slike se vidi, da so 4 AA baterije vezane zaporedni. In glede na to, da ena zmore “ušivih” 1,2 V, drugače niti ne more biti. No, pri zaporedni vezavi se napetosti seštevajo, tokovi (oz. posredno kapacitete) pa NE.

  Že štekamo, kam pes taco moli? Ne? Prav, pa razkrijmo. Že samo za to, da se napolni tistih 1440 mAh ajfounove baterije, nam pocuza krepko več kot pol zmogljivosti baterij! Pa pri tem sploh še nismo upoštevali, da tudi še tako osnovno vezje polnilnikovega krmilnika (že vgrajeno v ajfoun) tudi pokuri nekaj energije (pa ne bi tukaj moril z disertacijami, zakaj je temu tako), pa za telefon ponavadi hočemo, da deluje tudi med polnjenjem… Skratka, za vsako polnjenje bomo morali imeti na voljo nov komplet 4 baterij! Ko bomo nekje v “vukoj*bini” napolnili telefon (ki bo s to dozo ob še tako šparovni uporabi zdržal največ nekaj dni!), jih bomo vrgli proč. Ker v “vukj*bini” že po definiciji ne pričakujemo posebnih zbiralnikov zanje, jih bomo “ekološko” vrgli v običen smetnjak ali celo kar v naravo in jo s tem dodatno onesnaževali! Ali pa bomo alternativno imeli akumulatorske baterije, za njihovo polnjenje bomo morali s seboj tovoriti še polnilec, ki je bistveno bolj štorast od telefonskega. In ki ga bomo nekako morali priklpoiti na električno omrežje… S tem bomo rešili…. hm, kaj že????

  Medak nato na Brcalniku navrže, da bi lahko v sili uporabili kar “pol prazne!” baterije iz daljinca ali budilke ipd. Ne vem sicer, kakšno predpotopno robo ima on doma. Tudi jaz nimam ravno najnovejše, ampak če poškilim v svoje daljince in ure, v njih največkrat najdem zgolj baterije AAA, pa še to skoraj izključno v kompletu po dve. No, razlika med tipoma baterij je nekoliko večja kot namiguje ena črka. Prvič, so nekoliko manjše in nikakor ne bodo lepo sedle v držalnik za večje. Poleg tega imajo nekoliko večjo napetost, kar se ob zaporednem seštevanju kumulativno pozna za že kar konkretnih 1.2 V oz. za peto AA baterijo. Pa je to še vedno varno za priklop? Resnici na ljubo ne vem, ampak nobena skrivnost ni, da so jabolka za polišpano fasado (torej elektronika pod “havbo”) dokaj gnila. Upal pa bi si staviti, da se v skladu s svojo mentaliteto zanašajo, da bodo proizvajalci polnilnikov kar lepo sami poskrbeli za prenapetostno zaščito nad 5 V.

  Torej, imamo zelo zelo pogojno uporaben “polnilnik” telefonov. Pravzaprav čisto običajno držalo za 4 baterije brez kakršnekoli “logike” (ne pohvalijo se niti, da bi vanj vgradili vsaj kakšno Zenerco). In zanj hočejo celih 39 ameriških zelencev. Seveda je treba k temu prišteti še DDV, poštnino, znesek je že brez tega višji od 23€, tako da pri prejemniku svoj piskrček pristavijo še cariniki oz. po novem FURSovi pistoljerosi. Pri tem povejmo, da celo podalpska izpostava Conrada hoče za držalo 4 AA baterij (ki sicer niti slučajno ni lepo, ampak če je sila, koga briga za lepoto) natanko 2,89€. Pravi elektroničarji se ob tem že muzajo, saj dobro vedo, da ravno Conrad nabija že prav nesramne marže. Če torej še malo pokukamo po eZalivu, lahko hitro pri kakšnem dobavitelju iz Šenžena najdemo popolnoma enak izdelek še za krepko ceneje, z že vključeno poštnino.

  Še več, namesto kompaktnega držala baterij za prgišče centov naj bi za 39$ + nebroj dodatnih stroškov kupil tole reč, ki niti kompaktna ni in bi lahko kandidrala kvečjemu za nagrado A je to. Če vse skupaj stoji v navpični legi, morda celo še deluje. Kaj pa če med polnjenjem kdo pokliče ali bi rad zgolj poškili na ksiht buklo? Se pravi, ko bo treba telefon vzeti v roko. Kdo pravi, da ne bo vse skupaj razpadlo na prafaktorje in se raztreslo po tleh? A ja, notri naj bi bil celo magnet iz redkih zemelj. Kje pa piše, da so ustrezno orientirani, da se deansko privlačijo? Ajfounu morda celo res ne škodujejo, zato pa lahko njihovo nadmočno magnetno polje škoduje marsičemu drugemu, kar slučajno zaide zraven. Npr. “predpotopni” diski na magnetno tehnologijo še nikakor ne mislijo kmalu izumreti… In kako bo vse skupaj delovalo (tudi v navpični legi), če se bo kakšen šaljivec spomnil te magnete razmagnetiti?

  Skratka, več kot dovolj razlogov, da lahko to reč razglasimo za epic F A I L. In da razumemo, zakaj česa podobnega ne ponuja niti noben “Kitajec”. Tudi če Medak nekje napraska denar in v slogu Šivilje na Brcalniku podpre samega sebe, so možnosti za nadaljnjo prodajo več kot očitno nikakršne.

  In na koncu se celo hvalijo, da je ne vem koliko posameznikov tole nekompaktno in pogojno uporabno držalo za baterije “razvijalo” celih 10 mesecev. Mar bi raje ta čas porabili za kakšen dober brezplačen spletni tečaj elektronike, ki bi ga lahko sedaj bitveno bolje vnovčili kot to konkurenco najcenejši kitajski robi. Vem namreč, da nedaleč severno od Svetega Egidija (po ljudsko Ilja) neka svetovno uveljavljena firma z lučjo pri belem dnevu išče dobre LeistungselektronikerInnen za razvoj polnilnikov avtomobilskih baterij…

 3. Marin pravi:

  Ena AA baterija ima 1.5V.

  Me veseli, da si si vzel toliko časa za nas. Si štejem to v čast. Če bi se še malo bolj poglobil v produkt in videl, da so notri že opisani in prikazani odgovori na tvoja vprašanja, pa bi bil še bolj vesel.

 4. generic pravi:

  Mene pa moti nekaj drugega. Reklamirate ga kot “najmanjši … polnilec …” A to je mišljeno z baterijami ali brez? Če z, potem ni najmanjši, če brez, potem ni polnilec.

  • Janč pravi:

   Dobra.

   Samo gledaš preozko. Po tej logiki tudi 220v polnilec ni več polnilec izven bajte.

   Ideja je dobra – najmanjši je ravno zato, ker je brez. Imaš ga lahko kadarkoli s sabo, in če je panika, skočiš do najbližje črpalke, vzameš baterije s kakšne druge igrače, mazneš baterije s taščinega daljinca, whatever.

 5. Boka pravi:

  Meni se zdi izdelek zanimiv, imam dosti polnilnih AA baterij in polnilcev zanje (220V, 12V, 24V, solarnega) in bi prišel prav takšen modul, samo škoda, da ne podpira micro USB (op. market share za iPhone v EU znaša < 20%)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.