Branje današnjega Dnevnika (17.9.2014) je bilo res nekaj posebnega. Na prvi strani nas je pozdravil članek, v katerem smo lahko izvedeli, da bi nam ZZZS zaračunal še dodatnih 11 evrov mesečno zgolj zato, da bomo na starost lahko deležni dolgotrajne oskrbe. To, da danes vsak mesec plačujemo od sto do nekaj sto evrov mesečno in storitve komaj kaj koristimo, ne zanima nikogar. Ne; da v starosti ne bomo obnemogli obležali v lastnih iztrebkih, bo treba plačati še dodatnih 11 evrov mesečno. Spodbudno, ni kaj!

Gremo naprej. Na 3. strani nas je pozdravila bodoča zdravstvena ministrica Milojka Kolar, ki nam sporoča, da bi se za pokritje likvidnostne luknje v zdravstvu kar malo zadolžila. Ja, seveda, ni problema, če smo zadolženi za 30 milijard pa se dajmo še za kakšno milijardo zraven, saj se ne pozna kaj prida…

No, potem pa pride stran 5, kjer lahko beremo o kriminalističnih preiskavah korupcije v zdravstvu. Ja, treba se je prebiti do strani 5, da človek končno izve, zakaj bo treba plačevati dodatnih 11 evrov mesečno in zakaj se bomo dodatno zadolžili še za kakšno milijardo evrov. Med drugim človek lahko prebere tudi to, da so ovadili nekatere posvečene glave zdravstva, ki so na vrhuncu krize provizije za svoj »trud« pobirali kar v zlatih palicah!?! No, pa saj je logično, takrat je bila kriza evra na vrhuncu in dostojen korumper je bil ves čas v smrtnem strahu, da bodo milijoni evrov gotovine, ki so spravljeni v sefih od Beograda do Frankfurta, čez noč postali kup ničvrednega papirja. Zato je seveda treba takoj preiti na plačevanje v bolj trdni valuti – in kaj je boljšega kot zlato, ki je bilo njega dni podlaga vseh dostojnih valut od funta do dolarja.

Torej, kakšno sporočilo nam pošiljata Milojka Kolar in Samo Fakin? Da bomo plačevali dodatne prispevke in da nas bodo še malo zadolžili, vse samo zato, da bodo lahko lobisti in korumperji vseh sort še naprej nosili zlate palice v Švico!

Zato mora biti naš odgovor jasen: ne damo vam niti evra več! Najprej zamašite luknje skozi katere denar dere iz zdravstvene blagajne, potem pa se bomo pogovarjali naprej. Z nenehnim zviševanjem davkov in prispevkov ter z nebrzdanim zadolževanjem ti ljudje Slovenijo spreminjajo v ekonomsko puščavo iz katere bodo pobegnili vsi, ki bodo to le lahko. In na stara leta, ko bomo obnemogli, bo vseeno ali smo plačevali tistih 11 evrov na mesec ali ne, ker enostavno ne bo nikogar več, ki bi nam izpraznil nočno posodo…

Jure Krajnc

dnevnik