Blejsko jezero in Bled – fotografije

Blejsko jezero in Bled sta precej pogost motiv mojih fotografij. Sprehod okoli jezera, dolg okoli šest kilometrov, je kot sprehod po promenadi, ko množice obiskovalcev napolnijo Bled in ni v mestu nikjer prostora za parkiranje. Samo mesto me spominja na nekaj, kar je nekdo pozabil nekje v času – kar je po eni strani prednost, po drugi strani pa slabost.

Namreč infrastruktura samega mesta bi potrebovala korenite spremembe – dejstvo, da se par kilometrov iz avtoceste do Bleda voziš pol ure in več, ni ravno v ponos mestu. Prav tako je škoda, da je cesta, ki pelje okoli jezera namenjena vozilom in ni to sprehajalna pot, ali pa kolesarska. Tudi turistična ponudba je precej “boga” – pričakoval bi, da bodo domačini in turistični delavci poskušali obiskovalcem “ukrasti” kakšen kovanček iz žepa, vendar sem to pričakoval zaman. V tujini ti na vsakem koraku poskušajo prodati nekaj “domačega”, tukaj pa ni ne duha ne sluha o tem – konkretno govorim za promenado ob jezeru.

Če bi bil gost, ki bi za par dni prišel na Bled, bi imel zelo velik problem. Namreč jezero, mesto in vse ostalo, kar sodi pod Bled si lahko ogledam v enem dnevu, nikjer pa ni “animacije”, ki bi mi ponudila več. Sankanje na Straži je pogojno ok, tudi adrenalinski par je zanimiv, vendar če sem gost, se nočem ravno “polomiti”. Gostinska ponudba se je v zadnjih letih precej spremenila in par novih lokalov daje upanje, da se vsaj v njih trudijo, da zadovoljijo goste, ki tavajo po Bledu. Prav tako je nekaj izposojevalnic čolnov, SUPov in podobnih reči ob samem jezeru – vendar očitno nisem imel sreče, saj ni bilo nikjer osebe, ki bi mi dala v najem SUP, da bi šel po jezeru.

Prostora za izboljšave je neskončno. In glede na to, da je Bled ena izmed bolj obiskanih lokacij v Sloveniji, bi bil že čas, da se naredi kakšen “master plan”, ki bi vključil tudi mlade v sam razvoj mesta, predvsem pa bi se lahko zgledovali po krajih iz bližnje okolice, kjer turisti preživijo ob jezerih tudi tedne in jim dejansko ponujajo veliko več, kot dobi turist na Bledu.

  1. V kratkem bodo volitve in videli bomo ali bo stara elita nadaljevala v svojem slogu ali bodo volilci želeli spremembe. Že sedaj pa ni vse tako bogo kot praviš. Aktivnosti imaš kar nekaj na dlani, le marketinški pristop ni najboljši. Za obvoznico je koncno vse pripravljeno, le drzava mora zagotoviti financiranje, kar pa se ni pricakovati. P.s. Supe oddajajo pri campu ob jezeru.

Komentarji so zaprti.