Imate slabo izkušnjo z našim zdravstvenim sistemom?

Zadnje čase je na blogu precej objav vezanih na naš zdravstveni sistem, ki ni najbolj optimalen in ki definitivno potrebuje konkretno prevetritev. Reforme, o katerih se je dolga leto govorilo, so bile bolj ali manj postavljene na stranski tir in uporabniki zdravstvenih storitev smo v situaciji, kot je. To, da vsake toliko časa pridejo v javnost informacije o preiskavah sumov korupcije v zdravstvu (Nove preiskave v zdravstvu, Hišne preiskave v zdravstvu, med pridržanimi tudi Vrhunec, Zaradi spornega razpisa hišne preiskave na Onkološkem inštitutu in ministrstvu za zdravje, ni nekaj na kar bi morali biti ponosni in počasi se bi morali začeti zavedati, da sta 2 milijardi eurov, kolikor jih upravlja ZZZS, zelo zanimiv denar, po katerem stegujejo svoje lovke različni lobiji. Več kot je lobijev, manj je denarja, ki je dejansko namenjen bolnikom in preko 32.000 zaposlenim (vir) v zdravstvu v Sloveniji – zanimivo je, da ta javni sektor ne odpušča, kljub situaciji, ki je v Sloveniji!

Stanje v zdravstvu v Sloveniji ni optimalno in to ponavadi najbolj občutijo uporabniki zdravstvenih storitev. Nekaj takšnih primerov poznamo iz medijev – Rene, Miša sta dva izmed bolj izpostavljenih, saj je o teh dveh primerih bilo precej napisanega in njuni zgodbi odmevata na družbenih omrežjih. Vendar je takšnih zgodb, ki ne pridejo v medije še veliko več in so lahko še precej bolj kompleksne in opozarjajo na probleme, ki jih imamo v naši državi z zdravstvom.

Če ima kdo takšno zgodbo, ali pozna koga, ki je šel čez kalvarijo našega zdravstvenega sistema, potem jo bom z veseljem objavil in s tem tudi javno opozoril na stvari, ki se dogajajo in ponavadi ne pridejo v medije, ali pa se o njih ne govori. Zakaj je to pomembno? Iz povsem preprostega razloga – če se ne govori o takšnih primerih, še ne pomeni, da takšnih primerov ni. In ko začnejo enkrat padati karte, se stvari precej spremenijo in dobijo povsem drugačno sliko. In vsako opozorilo na napake našega zdravstvenega sistema, ki potrebuje spremembe, je lahko dobrodošlo in koristno.

Zgodbo lahko pošljete na [email protected] – in že vnaprej hvala!

krvodajalec

 1. Če kdo morda ve:

  Kakšen je delež dopolnilnega zavarovanja v sredstvih, ki jih letno porabi zdravstvo (vklj. z zobozdravstvom)?

  Kakšen je delež zobozdravstva?

  Kakšen delež prispevkov za zdravstveno zavarovanje se nameni zdravstvu, kakšen pa nadomestilom plač (za čas bolezni nege, krvodajalstva itd)?

  Koliko denarja namenita zaposleni s povprečno plačo in njegov delodajalec za zdravstvo in nadomestila letno, vključno z dopolnilnim zavarovanjem?

  Koliko pa namenita za zdravstvo skozi dohodnino?


 2. Obvezno zdravstveno zavarovanje mi krije moje osnovne potrebe zdravstvenega varstva, medtem ko si z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem samo dvignem standard storitev

  tukaj so nekateri od teh podatkov, ki te zanimajo :)

 3. Mi lahko kdo konkretno omeni vsaj en lobi, pa po požnosti kakšnega večjega?
  Mislim, da se eni sploh ne zavedate kaj bi v praksi pomenilo odpuščanje v zdravstvu. Samo za info, zaposlovanje stoji že vsaj cca. 5 let, bolnikov pa vsako leto za 6% več. Do the math kdo jih bo pogledal in rihtal.

  1. ne govorim o odpuscanju.. ampak o racionalizaciji.. optimizacija bi bila potrebna..

 4. And now for something completely different.

  Zanimivo bi bilo dobiti odgovor na še eno vprašanje, povezano z zdravstvom.

  Namreč, saj vsi vemo, da bi si vsak pravi Slovenec raje odrezal mezinec na levi roki, kot da bi dal en sam cent za zdravilo, ki mu lahko povrne zdravje, iz svoje lastne denarnice.

  Torej, če morda kakšen farmacevt tole bere.

  Kolikšno je razmerje med porabo sredstev za predpisana zdravila na eni strani, in nepredpisanih zdravil ter prehranskih dodatkov na drugi strani? Če pogledam na police lekarn, slednjih ni ravno malo…

Komentarji so zaprti.