Jutri bodo potekale lokalne volitve, kjer bomo dobili nove župane in predstavnike, ki bodo poskušali urediti stvari, ki do sedaj niso bile urejene. Rezultati lokalnih volitev bodo objavljeni na spletnem mestu http://www.dvk-rs.si, vendar nas sami rezultati niti ne bodo presenetili. Po mojih pričakovanjih bo v Ljubljani ostal župan Zoran Jankovič, tudi v Kopru bo verjetno ostal Boris Popovič, za Maribor pa bo mogoče vseeno potreben drugi krog.

Ljubljana – 1. Zoran Janković JOŽE MERMAL IN SKUPINA VOLIVCEV 45.701 57,61 %
Celje – 1. BOJAN ŠROT SLS – SLOVENSKA LJUDSKA STRANKA,  8.494 69,15 %
Koper – 1. BORIS POPOVIČ KJN – KOPER JE NAŠ 10.417 52,77 %
Kranj – 1. Boštjan Trilar VZK – VEČ ZA KRANJ, STRANKA ZA LEPŠO PRIHODNOST 5.873 38,89 %
2. Mohor Bogataj SZNKS 5.075 33,61 %
Maribor – 1. DR. ANDREJ FIŠTRAVEC TONE PARTLJIČ IN SKUPINA VOLIVCEV 14.184 40,85 %
2. FRANC KANGLER ŽUPANOVA LISTA 6.152 17,72 %
Murska Sobota – 1. Anton Štihec Mestni odbor N.Si, Mestni odbor SDS, Simona Čopi in skupina volivcev 3.769 43,42 %
2. Mag. Aleksander Jevšek SD – SOCIALNI DEMOKRATI 3.040 35,02 %
Nova Gorica – 1. Matej Arčon Urša Žorž in skupina volivcev 5.267 44,71 %
2. Luka Manojlović Ondina Manojlović – Juretič in skupina volivcev 1.876 15,92 %
Velenje – 1. Bojan Kontič SOCIALNI DEMOKRATI – SD, Občinska organizacija Velenje – KONVENCIJA 6.470 67,88 %

Glede na to, da je bila bitka za županske prestole po precej krajih zelo negativna (predvsem na obali) in da se je precej malo govorilo o samih načrtih in programih, ki jih bodo bodoči župani poskušali doseči, so te volitve tudi na drugih področjih izpadle precej smešno.

Pozna se, da stranke ne dajejo toliko denarja, da bi se lahko šli “ornk” kampanje, ampak vsak potencialni župan poskuša nagovarjati volivce preko kanalov, ki so praktično zastonj. Letos je bila poplava “komunikacije” na Facebooku, na Twitterju precej manj in vse, kar se je dogajalo na Facebooku je bilo precej nesmiselno – pljuvanje in “prepucavanje”, predvsem pa zgolj in samo agitacija, ki je namenjena sama sebi. Namreč potencialni volivci so nekje drugje, kot pa tisti, ki so že odločeni in podpirajo določeno opcijo. Tega se očitno marsikdo v kampanji ni zavedal.

Pa še druga stvar, ki sem jo opazil. Čas pred lokalnimi volitvami napolni vsa oglasna mesta, oglasne panoje, oglase nad cestami, ob cestah, poštne nabiralnike, časopise in internetne strani s strah vzbujajočimi obrazi. Bledolični kandidati za župane, ki so polni obljub in polni lepih besed, s katerimi si pridobijo katerega od volivcev, ki še ni trdno prepričan katera alternativa ni boljša, ampak je samo manj škodljiva. Za takšne plakate in oglase gredo kupi denarja, ki ga v končni fazi plačamo mi, davkoplačevalci.

Ko sem opazoval plakate, kako mrki so kandidati na njih in s kakšnimi pamfleti me poskušajo pridobiti. Preveč floskul, ki so bolj kot ne same sebi namen. Ko pridejo na pozicijo, pozabijo na obljube in pozabijo na nas volivce.

V razmislek vsem, ki ste na plakatih.
Ali ne bi bilo boljše, če bi najeli agencijo, ki bi naredila fotografije na katere bi bili ponosni in fotografije na katerih bi izgledali vsaj malo človeško? Ali pa če bi imeli program, ki je uresničljiv? Če bi namesto toliko denarja, kot ste ga sedaj dali za vse te oglase in plakate, rajši to namenili v dobrodelne namene in s tem koristili vsaj nekomu drugemu kot samemu sebi?

zoran-jankovic-fotografije-04.jpg
Lokalne volitve 2014 – Zoran Jankovič