Danes sem si hotel malo olajšati vsakodnevne opravke in sem starejši hčeri poslal v vrtec po najmlajšo hči. Za lažje razumevanje: naša hiša meji na vrtec, torej morajo mule samo okoli hiše do vrat vrtca. Že čez nekaj minut me je klicala vzgojiteljica, vsa čustveno razrvana, da »kako si pa vi tole predstavljate«? Ker nisem podpisal izjave, da lahko starejši hodita po najmlajšo, je to neizvedljivo, pa tudi, ker nista stari 10 let… bla, bla, bla… Ko sem potem prišel po otroka, mi je pod nos pomolila še nek zakon, kjer jasno piše, da sem naredil resen prekršek, ker nisem prišel sam po otroka… Halo?!? A ste vsi izgubili razum?

Malo sem pobrskal po spletu in našel podatek, da naše življenje trenutno ureja (poleg Ustave) še več kot 900 zakonov in kar 18.000 podzakonskih aktov. Noro, a? Ampak v vsej gori takih in drugačnih zakonov, predpisov, uredb, navodil, dekretov in podobne pravniške šare, ki nam bo kmalu predpisovala še to, kako moramo uporabljati stranišča, ne najdemo ureditve, ki bi jasno določala naša razmerja z ZZZS, kateri moramo plačevati prispevek za zdravstveno zavarovanje. No, naše obveznosti do ZZZS so zelo natančno določene in če jih ne izpolnjuješ, ti za vrat pošljejo rubežnika. Obratno pa so stvari malo manj jasne… Z nekim namenom, seveda. Če potrebuješ kakšno specialno zdravljenje o tem odloča »komisija«, ki lahko odloči tako ali pa drugače. Lahko recimo odloči, da ti bodo nogo zdravili, ali pa odloči, da ti jo bodo odžagali. Na odločitev se sicer lahko pritožiš, ampak vsebinsko gledano o tvoji pritožbi dejansko ponovno odločajo isti ljudje, ali vsaj ljudje iz istega kroga. Ni ravno vzpodbudno…

Enako velja za »čakalne dobe«. Nesprejemljivo je, da mora človek na specialistični pregled ali operativni poseg čakati. Če ni ZZS čakal, da je dobil denar, ne vidim razloga, zakaj bi uporabniki storitev čakali. Enaka merila naj veljajo za obe strani!

Zato se v naši pobudi zavzemamo, da se razmerja z ZZZS jasno opredelijo na individualni ravni. Da bomo plačniki obveznega prispevka, ki nam ga z vso brutalnostjo pobere FURS, sploh vedeli, kaj lahko v zameno za ta denar pričakujemo. In da se bomo lahko za morebitno rešitev sporov obrnili na nekoga, ki ni tako ali drugače povezan z ZZZS.

Jure Krajnc

Vsebine, ki so objavljene o javnem zdravstvu, so sedaj dobile tudi svoje spletno mesto – http://www.zbz.si/, kjer lahko tudi sami prispevate svoje pogled na javno zdravstvo v Sloveniji in dobite informacije, ki jih sicer iščete drugje.

Fotografije letalske nesrece 05