e-Vem portal, kot tudi drugi portali javne uprave niso prijazni uporabnikom Mac OSX operacijskega sistema. O tem, da javna uprava ni prijazna do uporabnikov Apple naprav, sem že pisal – E-uprava in ignoriranje Apple uporabnikov. Vendar se zgodba ponavlja tudi na njihovih drugih platformah in situacija je na trenutke precej neumna – sploh ko poskusiš registrirati s.p. preko e-Vem portala, pa tega ne moreš storiti, ker ne deluje podpisovanje dokumentov v nobenem od znanih brskalnikov na Mac OSX operacijskem sistemu. Lahko se prijaviš v sistem s pomočjo certifikata, lahko tudi izpolniš obrazec, vendar ko želiš oddati obrazec nastane problem – to pač ne gre skozi.

Edino, kar mi je preostalo je, da sem si na svoj Apple računalnik postavil VirtualBox in Windows Xp, ki pa znotraj e-Vema deluje brez problemov. Na srečo sem imel to možnost, saj v nasprotnem primeru ne bi mogel delati z e-Vem “orodjem”, ki je namenjen državljanom, vendar ga zato, ker uporabljajo Apple programsko opremo, ne morejo uporabiti. Se samo meni zdi to precej smešn0?

Kot, da bi Petrol dovolil točenje goriva za vse znamke, razen za (karikiram) Mercedese. Oni bi mogli priti na bencinsko postajo z drugim vozilom, natočiti v kantice gorivo in ga doma prelivati v Mercedesa!

Glede na to, da sem naredil primerjavo obiskovalcev had bloga in dobil podatek, da okoli 13% obiskovalcev dostopa preko Mac OSXa, to niti ni tako zanemarljiv delež. In če upoštevamo, da smo zato, ker uporabljamo Apple naprave – od katerih dobi država večji DDV, ker so naprave dražje, je vse skupaj precej smešno, predvsem pa mi logično ne gre skozi, kajti v letu 2014 in precej velikih sredstvih, ki so namenjena za takšne projekte (da o neskončnem številu aneksov ne izgubljam besed), se to ne bi smelo dogajati.

Seveda pa, kot vedno, obstaja možnost, da samo jaz ne znam uporabljati Apple naprav in da ne znam instalirati pravih certifikatov!

e-vem-max-osx