O tem, kako vzgojiti sončnice sem že pisal – kupiš hrano za ptiče in jo vržeš v zemljo. Glede na to, da so del te hrane tudi sončnična semena, ni hudič, da ne bi katero seme tudi vzklilo. No, jaz sem imel pred leti srečo in dobil “ornk” nasad sončnic. Vendar pozor, med ptičjo hrano so tudi konopljina semena, ki vas lahko privedejo do problemov, če jih slučajno kdo odkrije, da rastejo okoli vaše hiše.

Aha, zakaj sončnice? Sončnice so lepe. Sončnice so visoke. Rumena in zelena barva, ki se prepletata sta čudoviti. Še lepši je pogled na polje sončnic, ki valovi v vetru.. In prebuja spomine na poletje, ki ga ni bilo.

Sončnice, po latinsko Helianthus – ime, ki izvira iz dveh besed – Helios aka sonce in Anthos aka roža. In drži dejstvo, da se sončnica vedno obrača po soncu. So enoletnice. Vendar sončnice niso samo lepe, so tudi edibilne – semena sončnice so bogat vir beljakovin.

Verjetno najbolj znane sončnice so tiste, ki jih je narisal Vincent Van Gogh leta 1888, kot dobrodošlico Paulu Gauguinu. Cena ene slike je nekje okoli 100.000.000 funtov ali več.

soncnice fotografije 005
Sončnice
soncnice fotografije 004
Sončnice
soncnice fotografije 003
Sončnice

soncnice fotografije 002

soncnice fotografije 001

soncnice fotografije 006