Pisalo se je leto 2007, ko smo v Sloveniji dobili protikadilski zakon, ki je prepovedal kajenje v zaprtih prostorih. Takrat smo vsi skupaj složno zagnali vik in krik in zagovarjali demokratično izbiro, da naj bi vsak lastnik lokala določil ali je to lokal za kadilce ali pa je za nekadilce. Veliko govora je bilo o tem, da bodo lokali brez kadilcev propadli in da bo imela država zaradi vsega tega zelo veliko škodo (manj pobranega davka). V Sloveniji so se nekateri znašli po svoje in prilagodili prostore lokala, tako da se je v njih vseeno lahko kadilo, vendar tudi to ni bila prava rešitev za situacijo v kateri smo se znašli.

Vsako leto, ko grem na Kozaro, na konferenco Proactive, v Republiko Srbsko, se zavem, da je bil ta protikadilski zakon povsem super zadeva. Namreč v Republiki Srbski je dovoljeno kajenje v hotelu – kar preprosto pomeni, da prideš zjutraj na kavo (tisti, ki jo pijejo) in prižgeš cigareto. Ko je v prostoru 30 in več ljudi, vse skupaj postane zamegljeno in smrdeče. Seveda se to nadaljuje tudi pri zajtrku, kjer se prav tako kadi. In potem v sobi in potem povsod po hotelu. Glede na to, da veliko ljudi kadi, je tudi veliko dima v zraku in zame, ki tega nisem več navajen, je precej neprijetno, saj me je posledično vsak dan bolela glava. In šele takrat sem se zavedal, da je bilo včasih povsem normalno, da ko si šel na pizzo v Sloveniji, si po njej prižgal cigareto in užival v njej. To je bil del življenja in le redki so se pritoževali.

Sedaj, ko tega več ni v Sloveniji, se mi zdi super iz parih razlogov:

  • ko pridem zvečer domov, ne smrdim kot prekajeno meso
  • lokali niso zakajeni in ni nadležnega draženja oči
  • nekadilci imajo svoj prostor in lahko v miru uživajo, čeprav je dejstvo, da so večino časa s kadilci zunaj lokalov
  • medtem ko ješ se ti ne kadi pod nos cigaretni dim izza sosednje mize
  • ni več pasivnega kajenja

Sedaj, ko vonjam svoje cunje, ki sem jih imel oblečene na Kozari je to tako smdreče, da si niti ne predstavljam več, kako bi bilo, če bi se tudi še pri nas lahko kadilo v zaprtih prostorih. Predvsem pa si ne predstavljam kako bi ljudje smrdeli v službi, na sestankih, avtobusih – saj če kadiš v zaprtem prostoru dobi tudi koža svoj “prekajen” vonj. Ali pa se samo motim?!

cigare2
Kajenje v zaprtih prostorih
cuban cigars Partagas Petit Corona Especial 04
Kajenje v zaprtih prostorih
novoletna-darila-cigare-03.jpg
Kajenje v zaprtih prostorih