Healthday – srečanje slovenskih health-tech podjetij

Healthday je dogodek, ki bo potekal v Tehnološkem parku v Ljubljani dne 5.11.2014 in je  namenjen predstavitvi področja zdravstva in tehnologij, s katerim se v Sloveniji ukvarja presenetljivo veliko startupov oz. mladih globalno naravnanih ustvarjalcev naše prihodnosti. S tem dogodkom želi organizator slovenski startup in tehnološki skupnosti predstaviti področje “zdravja” kot atraktivno, predvsem pa se zavzemajo za prenos znanja znotraj slovenske health-tech skupnosti. Ob dogodku bo izšla Healthday.si Green Book, knjižica ključnih akterjev, nekakšen offline networking vodič za našo skupnost.

 • organizatorji Healtday dogodka: InternetWeek.si, Start:up Iniciativa, Marand, Mesi, Xlab
 • partnerji/sponzorji: Marand, CodeMonkee, Mesi, Inphormatica, Mobili, GZS, Finance

Program:

 • 9.00 Tomaž Gornik, Marand, Pozdravni nagovor
 • 9.15 Jakob Šušterič, Mesi, Razvoj health-tech startupa
 • 9.45 Nataša Pirc Musar, InfoHouse, Varstvo osebnih podatkov kot pravica in dolžnost
 • 10.30 Boris Herman, Apple Health API – pomen za razvoj aplikacij in poslovnih modelov
 • 11.15 Kava in rogljički
 • 11.45 Anže Droljc, Marand, Povezovanje app-ov in naprav v zdravstvu
 • 12.20 Rok Vrbica, Code Monkee, Osebni zdravstveni karton na mobilni napravi
 • 12.40 Andraž Ogorevc, iHELP, Razvoj iHELP platforme za SOS alarmiranje
 • 13.00 – 14.00 Okrogla miza, Slovenska Health-Tech skupnost, voditeljica Tina V. Vavpotič, Xlab

Karte so brezplačne, vendar so že pošle, ker je veliko povpraševanja po tem dogodku. Vendar se vseeno lahko prijavite na čakalno listo in v primeru, da nekdo odpove udeležbo, ali pa se organizator odloči za povečanje števila kart, tudi ti prideš na vrsto – https://www.eventbrite.com/e/healthdaysi-registration-13600121329

healthday
Healthday

 

 1. No, pa si oglejmo pobliže vse te zdravstvene “strokovnjake”, ki organizirajo ta ivent.

  InternetWeek.si: hmm, nista to dve punčari, ki doživita orgazem vsakič, ko se kje pojavi novica z besedico startup, in jo urno skopirata na svojo stran. Dvomim sicer, da kaj plačata za avtorske pravice, k čemur so sicer primorane agencije, ki delajo klipinge. No ja, nekdo mora narediti tudi zapisnik dogodka…

  Start:up Iniciativa: se na polno trudim razvozlati, kdo ali kaj to sploh je, pa je enostavno preveč buzzword šuma, da bi se iz tega dalo izfiltrirati karkoli koristnega. Vidim, da niso zdravi, če vsakega stavka ne zasvinjajo z buzzwordom “startup ekosistem”. Je to potemtakem kakšna biotech firma? Kaj sta potem startup biotop in startup biocenoza?

  Marand: a to je tista “napredna” računalniška hiša, ki je registrirana kot “trgovina na debelo z računalniškimi napravami”, se pravi preprodaja raznih kišt? In z Zemljaričem povezana firma, ki se je posledično uspela izdatno zarediti v javnozdravstvenih kolhozih? Še ne tako dolgo nazaj sem bil primoran (ne ravno prostovoljno!) se nekaj zdraviti v neki kliniki, kjer se ravno Marand hvali z uspešno referenco informatizacije. Redno se je zapletalo že v sprejemnici, kjer jim nikoli ni bilo čisto jasno, kdaj sem sploh naročen in ali napotnica še velja, so me naročali na nek pregled v drugem pododdelku ravno v času, ko tam grejo na malico in potem na vizito po sobah, kadar sem v čakalnici čakal samo pol ure dlje od naročene, je bilo še hitro, še ko sem moral skočiti na kratek pregled nadstropje više, sem moral tja prenašati nek z roko popisan obrazec in nazaj papirnat izvid, najbrž ni za poudarjati, da sem opravlja tudi funkcijo poštarja med to kliniko in osebnim zdravnikom. Da ne bluzim dalje, nedvomno so izvrstno informatizirali notranje procese v kliniki in bodo zagotovo pravi za nadaljnje mentoriranje morebitnih zdravstvenih startupov

  Xlab: a to je tista yet another RAIP company (RAIP = redundant array of inexpensive programmers), ki že 10 let paca nek klon odprtokodnega VNC? Firma, ki se na svojih straneh hvali s 100+ hudimi strokovnjaki in ne vem koliko silnimi doktorji znanosti. In po podatkih strica Supšervizorja sodeč v celem letu naberačijo za med 2 in 3 milijoni prihodkov. Prihodkov, ne dodane vrednosti! Kar brez kalkulatorja lahko izračunamo, da na vsakega strokovnjaka pride med 20 in 30 tisočaki prometa na leto, pa kje so tu še nestrokovnjaki, tajnice, agilni meneđerji, direkorjevi nečaki in podobni priskledniki? Še celo Mura je imela po glavi več dodane vrednosti, pa je crknila. A ja, da ne pozabimo, od tega letnega prometa lahko efektivno odštejemo okrogel davkoplačevalski milijonček, kolikor tam vsakoletno trajno ponikne nepovratnih subvencij in podobnega socialističnega sranja, namesto da bi šlo za pomoč socialno ogroženim. Ni da ni, od njih se lahko nadebudni podjetniki še veliko naučijo

  Mesi: kako so se pa tile znašli v vsej tej “ugledni” druščini? Verjetno so samo posodili svoje ime. Naučiti se bodo še morali, da v resnem zdravstvenem poslu vlada mafija, proti kateri se še Zemljarič samo skrije, toliko jeb*nja z nekimi certificiranji, kao za varnost pacienta, da neposvečene prej ali slej mine. Samo ali bodo na tem dogodku našli prave sogovornike, ki bi jih lahko o tem podučili???

  Kaj torej svetovati gledalcem? Zabave vsekakor ne bo manjkalo. Če se bo organiziral bullshit bingo, je obvezno treba odigrati daljšo različico, t.j. tisto, kjer je treba napolniti celotno srečko in zgolj vrstice/stolpca, sicer bo konec, še preden se bo zares začelo. Še največ pa bodo profitirali vsi, ki razvijajo bullshit detektorje. Svoje baze za strojno učenje algoritmov bodo namreč lahko dodobra dopolnili z najnovejšimi dosežki na tem področju. Neprecenljivo, za vse ostalo je tu neka kreditna kartica.

  1. Dvakratno navajanje Zemljariča v povezavi s podjetji, ki si prizadevajo v našem prostoru in širše informatizirati in optimizirati medicinske poslovne procese, kaže na ne najbolj briljanten um anonimnega avtorja. V komentarju pogrešam samo še delitev na črne in bele in da je itak za celotno situacijo odgovorna država.
   No pa saj je, ampak država smo ljudje. In dogodek HealthDaySi je včeraj pokazal, da tudi v Sloveniji obstajajo alternative in da nam ni potrebno čakati, kaj se bo zgodilo na Ministrstvu za Zdravje in kdaj bodo zdravstvene zavarovalnice priznale, da je tudi zdravljenje na daljavo (monitoring) pomemben del zdravljenja posameznika. Zdravstvena oskrba bi lahko s podobnimi iniciativami kot je HealthDaySi samo pridobila. Če nič drugega, gre za redko situacijo, ko v isti sobi sedijo zdravniki in tehnološki zanesenjaki. Bil sem tam in glej ga zlomka, Zemljariča od nikoder.
   Pacienti smo uporabniki zdravstvenih storitev, celo več, smo plačniki le-teh. Osnovna potrošniška pravica je, da za svoj denar dobimo najkvalitetnejšo in najhitrejšo možno storitev in informatika je tista, ki bo nazadnje vzpostavila poslovni odnos med zdravnikom in pacientom.
   Dogodek HealthDaySi se je končno zgodil in je še kako potreben, pa kdorkoli že je organizator. Zanimivo bi bilo slišati, kako pa si spreminjanje obstoječega sistema zamišljajo razni anonimni komentatorji, ki v celotni zgodbi iščejo le spletke in verjetno po glavi proizvedejo natanko 0 EUR dodane vrednosti.

Komentarji so zaprti.