Ali pada v vakuumu hitreje krogla za bowling, ali ptičje pero? Vsi, ki niste prešpricali fizike, poznate odgovor. Zelo preprost je, vendar si je vseeno težko predstavljati to, sploh če se zavedate, da je teža krogle par kilogramov, teža ptičjega peresa pa par gramov. In ker je takšne stvari lažje razumeti, če jih vidimo, se je ekipa BBC-ja odpravila v NASA Space Simulation Chamber, ki je lociran v Space Power Facility v Ohiu. Njihova vakuumska komora je velika 22.653 kubičnih metrov in za to, da izsesajo ves zrak iz nje potrebujejo več kot tri ure.

Seveda so najprej naredili poskus s primerjavo hitrosti padca bowling krogle in ptičjega peresa v naravnem okolu in rezulat je pričakova. Kaj pa se je zgodilo, ko so iz komore izsesali zrak in naredili primerjavo padca v vakuumu. Jeap, fizika je lahko zanimiva.

Vákuum (tudi vakum, latinsko vacuus – prazen, prost) je prazen prostor, prostor brez molekul, atomov ali podatomskih delcev. Popoln vakuum je težko doseči. Zato rečemo vakuum tudi kadar imamo tlak dosti manjši od zračnega.

vakuum_hitrost
Kaj pada hitreje v vakuumu?