Če bi fovšija gorela

Če bi fovšija gorela, bi bilo v Sloveniji bolj vroče, kot je v peklu. Obregnil sem bom ob bok lestvici najbogatejših Slovencev, ki jo je včeraj predstavila revija Manager. Zanimivo je namreč brati komentarje na različnih medijskih portalih, ki so si več ali manj podobni:

 • Lej jih lopove, pa ne spet da so pošteni ker ne morjo bit če so tok nakradl…
 • Češko je *= SD videli ste reklamo pred volitvami za SD in ztakoj po volitvah je ves svoj kapital ponesel na CIPER !!! Ni problem !!!! Ni problem za TOVARIŠE, ki so govorili vse je naše dajmo UDARNIŠKO itd. zdaj pa so pod vodstvom tov KUČANA forum 21 . vse POKRADLI .
 • ČEŠKO NI NIČ DRUGEGA KOT GOLFIVI PRODAJALEC KITAJSKE ROBE… poceni kupi na kitajskem in to nam drago proda… za tem pa v Azijo odtekata denar in delavna mesta… on je namreče den tistih ki uničujejo evropsko gospodarstzvo in kupno moč seli na Kitajsko. pri toku tega denarja pa pobira svoj (velik) delež… je izkoriščevalec in dene pod krivcev za šibenje eu gospodarstva
 • ta ženska zgleda kot lovača denarja. dobrega bogatunčka si je našla
 • Sam, da ni ta smotan Dormeo!!!!! Z mačko se, da lažje shajati.
 • Kje je razlika med šrotom in bavčarjem ter loginovimi in češkom? Je ni. Prva dva sta okradla državno premoženje, drugi trije pa kradejo proračunu, ker poslujejo iz davčnih oaz. Ljudje, ki so izobrazbo dobili v javnih šolah v sloveniji, skrbijo, da otroci kmalu ne bodo več imeli brezplačnega šolstva, starci pa zdravstva. Čestitam za vse finančne uspehe.

Verjetno se ti, ki so na lestvici najbogatejših zelo dobro počutijo, ko berejo komentarje bralcev pod članki. Ampak ja, v Sloveniji smo vsi najbolj pametni in vsi točno vemo, kaj in kako bi bilo prav, da bi bilo. To, da ti ljudje delajo dobro in da zaposljujejo ljudi ni pomembno. To, da imajo ti ljudje podjetja v tujini, pa je nekaj najslabšega, kar so naredili. Sam sicer ne razumem povsem te logike – ljudje imajo svobodno voljo in vsak po svoje se odloči, kje bo imel podjetje, koliko bo plačeval svoje zaposlene, predvsem pa, kaj bo počel z denarjem, ki ga ni ukradel, ampak ga je s svojo idejo, produktom, storitvijo dejansko zaslužil.

Ja, ideja Talking Toma je preprosta. Vendar to ne zmanjša dejstva, da so bile aplikacije podjetja Outfit7 prenešene že preko 2.000.000.000 – krat. In če sta zakonca Login vredna 600 mio eurov, sta pač toliko vredna. Nepomembno je, ali ste se vsemu odpovedala in dala denar v sklad, vendar za medije je to edino zanimivo. Mediji se namreč napajajo na takšnih zgodbah – me zanima, kolikokrat so mediji pisali o njunem uspehu v preteklem času. Ali pa na začetku poti, ko sta poskušala uspeti. Tvegala sta, vendar sta uspela. In meni je povsem vseeno, ali imata podjetje na Cipru, Hrvaškem, ali Sloveniji.

Po drugi strani pa mi je smešno, ko berem komentarje o Sandiju Češku – občutek imam, da ga vsak komentator pozna in da je z njim prijatelj že od otroštva. Seveda ne gre brez vpletanja Kitajske, Kučana in podobnih stvari. Ja, tudi če Studio Moderna kupuje stvari na Kitajskem, je to očitno zelo dobičkonosen biznis – in čisto vsak Slovenec ima možnost, da naredi podobno zgodbo o uspehu. Namreč, če bi bilo res tako lahko vse skupaj, kot si predstavljajo komentatorji, potem bi vsak Slovenec bil milijonar. Ampak očitno v tej enačbi nekaj ne gre skozi in ni vse skupaj tako preprosto, kot si posamezniki predstavljajo. Ali je pomembno, če ima podjetje na Nizozemskem? Ali je res pomembno, če je preselil podjetje na Ciper? V končni fazi ne. Ker to je njegov denar in dela z njim kar želi.

Verjetno, če bi bila davčna zakonodaja v Sloveniji bolj prijazna do podjetnikov, marsikdo ne bi razmišljal o selitvi podjetja v tujini. Če bi bilo okolje, v katerem ta podjetja delujejo bolj na roko podjetnikom, potem se ne bi pogovarjali o tem, zakaj imajo podjetja v tujini. V končni fazi lahko vsak od nas odpre podjetje v tujini in dela, kar želi. Vendar očitno okolje v Sloveniji ni prijazno do podjetnikov in država nima dovolj razumevanja in potem se podjetniki raje odločijo za selitev svojih podjetij preko meja.

Pa še tole – če bi ljudje z lestvice najbogatejših Slovencev “kradli”, kot marsikateri komentator trdi, potem bi bilo primerno takšne primere prijaviti za to pristojnim organom. Ker so nekateri na tej lestvici že dolga leta, očitno nima nihče pravih dokazov za to in so vse te insinuacije povsem brez smisla.

Ja, če bi fovšija gorela, bi bilo v Sloveniji vroče, kot v peklu.

plinska-kriza-ogenj-v-kaminu-02
Če bi fovšija gorela
 1. had, mislim, da ne razumeš, da to ni fovšija, kot jo ti imenuješ ampak neko normalno razmišljanje. Ni problem slovenska davčna zakonodaja (davek na dobiček je 17%) ampak pohlep teh podjetnikov.

  To, da imajo podjetja registrirana v davčnih oazah ni nič drugega kot neplačevanje davkov. Zakaj pa ne živijo v teh oazah, zakaj otrok ne šolajo v teh oazah,…

  Od takih bogatašev, razen nekaj delovnih mest, država v kateri živijo nima nič.

 2. Blaž, upal bi si špekulirati, da večina tistih iz te lestvice in imajo podjetje v davčni oazi, niso davčni rezidenti v Sloveniji in tudi ne uporabljajo naših “javnih servisov”. Oba Logina je, vsaj mislim tako, težko srečati na slovenskih ulicah, pa s Pečečnikom je najbrž tudi tako.

 3. Had ima prav. Tisti ki mislite, da ti bogataši ne ropajo državo, poskusite sami ustvarite tak imeprij kot so ga sami. Čisti primer je pečečnik, katerega otroci so vsi v ZDA že dalj časa. 24 metrov dolgo jahto ketere ime je DRUGI DOM, pa ime vseeno registrirano pod Slovensko zastavo. Pač, vsak dela kar mu paše in muje morda ob tem tudi cenejše.

 4. Slovenska davčna zakonodaja je definitivno hud problem.
  Pri nas imamo na 5/6 socializem, kjer ti država vse pobere in ga porazdeli med rajo. V davčnih oazah ti država skoraj vse pusti. To sta dva ekstrema.

  O pohlepu lahko govorimo šele, ko nekdo noče poslovati v lastni, davčno prijazni državi. Če pa moraš iz Slovenije, pa verjetno ne boš izbral naslednje komunistične države, pač pa davčno prijazno državo.

  Saj najbolj izkušeni slovenski politiki imajo tudi bypass podjetja izven Slovenije.
  Samo tisti, ki nima izbire, ostaja 100% davčni rezident Slovenije.

 5. Kolikor vem vsi, razen Pečečnika, živijo v Sloveniji. Nesmiselno je razglabljanje o pohlepni davčni politiki pri nas, ker imamo enega najnižjih davkov na dobiček ( ). Tudi sprenevedanje, kako je zunaj prijazno je smešno, ker so vsa ta veriženja lastništev povezana samo z izogobanjem davkov.

 6. Ja, lahko imaš nizek davek na dobiček. Ampak to ne pomeni, da je država normalna. Država je naravnana k ne-ustvarjanju dobička, zato je ta davek precej nepomemben.

  Logina živita v ZDA.

 7. Hotel sem povedati,da bi bilo normalno, da se plača davek tam, kjer lastnik podjetja živi (oz. ustvari dohodek) in ne, da veriži podjetja po celem svetu zato, da se izogne plačilu davka. Pa naj bo to ZDA, Slovenija,…

 8. Moje mišljenje je malo deljeno.V Sloveniji imamo zakompliciran,skorumpiran,s papirji zabit in starodavni birokratski aparat,ki poleg vsega še deluje zelo počasi! Dostikrat brez vez in poznanstev ne prideš nikamor. Poleg tega so davki pretirano visoki in ni olajšav za začetnike itd.! Zato me ne čudi,da je vsak,ki je imel dobro idejo,priložnost in malo pameti pogledal kako je v tujini in potem ukrepal. Preselil firmo v tujino,marsikdo tudi družino in se zavezal plačevanju davka tam kjer je zanj ceneje. Mislim,da so večji problem tisti,ki so ostali,kot so razni ˝Bavčarji˝ , ˝Šroti˝ , ˝Korbeži˝ in podobni. Pa ne mislim nanje osebni in direktno. Ampak vse tiste,ki ne plačujejo delavcem prispevkov,regresov,dodatkov itd.Pa skoraj vse tiste,ki sedijo v parlamentu in za vse to vedo in ne storijo nič! Pošiljajo pa denar v banke,da ne propadejo. Pa kaj potem,če propadejo dve,tri ali štiri banke? Nič! Ampak tiste milijončke in milijarde € bi dali v gospodarstvo,šolstvo,zdravstvo in v socialo.Aja,da ne pozabim omeniti še infrastrukturo,sedaj ko so ravno aktualne poplave!!! Pa bi rešili več!!! Rešili bi ljudi,ki so jih volili,ker so mislili,da bodo nekaj naredili za narod in državo.Glede na preteklost,pa mislim,da si ni kaj dobrega obetati. Če se vrnem na SLO milijonarje,ki kraljujejo na lestvici,jaz jim privoščim. Verjetno bi tudi oni meni privoščili,če jim le nebi hodil v zelje. In zato sem vplačal loto listič,da nebo kdo rekel,da sem mu prevzel biznis. :-)

Komentarji so zaprti.