Z zmajem pristal na jadralnem letalu – Matjaž Klemenčič

To, da smo Slovenci ekstremisti je vsem jasno. Da se lotevamo podvigov, ki se jih drugi ne lotevajo, je tudi v našem DNK-ju. Tudi Matjaž Klemenčič je eden izmed njih. 30 letnik je eden izmed najboljših pilotov jadralnega zmaja na svetu in njegov podvig je precej “filmski”. Namreč z jadralnim zmajem je pristal na jadralnem padalu?! Ja, prav ste prebrali – z zmajem je pristal na krilu jadralnega letala, ki ga je pilotiral Nejc Faganelj. Vse skupaj pa se je dogajalo v idili Soče.

“Ideja se je porodila, ko sem videl, da so jadralni zmaji tehnološko tako zelo napredovali, da dosegajo velike hitrosti, hkrati pa omogočajo tudi zelo natančno letenje. Ob tem sem opazoval še jadralno letalo tipa Blanik, ki je nekaj posebnega zaradi svoje sposobnosti, da leti dovolj počasi, da ga s hitrim zmajem dohajaš. Začel sem vrtati dalje in iskati natančnejše podatke. Vse skupaj je delovalo izvedljivo in naslednji korak je bilo iskanje pilota, ki bi bil pripravljen poskusiti. Našel sem Nejca, Pipistrelovega testnega pilota, s katerim sva prijatelja že vrsto let. Skupaj sva idejo izdelala do potankosti,” razlaga Matjaž.

“V primeru težav bi bilo logično, da se jadralno letalo hitro spusti in meni s tem sprosti prostor, a v praksi to ni tako enostavno. Jadralno letalo ne potone takoj in celo, pač pa najprej dvigne rep, kar je lahko izjemno nevarno. Imela sva vsaj eno situacijo, ko sem jaz nad krilom za trenutek izgubil kontrolo, zmaja pa mi je nagnilo proti Nejcu. On je dobro odreagiral in se odmaknil, jaz pa sem se dobesedno odrinil od krila. Zadevo sva rešila, a bilo je na meji.”

Glede na to, da je za podvigom tudi Red Bull, to pomeni samo eno – da je vrhunski video posnetek in tudi fotografije, ki jih je naredil Samo Vidic! Kapo dol!

matjaz_klemencic_samo_vidic
Z zmajem pristal na jadralnem letalu – Matjaž Klemenčič – foto: Samo Vidic