Registracija blagovne znamke ali modela je na voljo tudi preko spleta – jeap, postopek registracije blagovne znamke, ki ste ga morali izpolniti na roke, je sedaj dobili novo varianto in vam omogoča, da registrirate blagovno znamko ali model preko naslova – http://www.uil-sipo.si/uil/dejavnosti/e-vloge/.

Sama registracija blagovne znamke ni tako zakompliciran postopek, kot marsikdo pomisli. Sam sem registriral že par blagovnih znamk in se pri tem postopku nisem soočal z nikakršnimi problemi. Edino to je bilo, da je bilo potrebno do sedaj iti do Urada RS za intelektualno lastnino in tam predati papirje, ali jim poslati po pošti in potem čakati več dni, da je bila registracija potrjena. Sedaj pa vloge za registracijo sprejemajo v spletni aplikaciji za elektronsko vlaganje, ki so jo razvili v sodelovanju z evropskim uradom za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM).

Kot znamka se sme registrirati znak ali kombinacija znakov, ki omogočajo razlikovanje blaga ali storitev enega podjetja od blaga ali storitev drugega podjetja in jih je mogoče grafično prikazati.

Za vlogo registracije blagovne znamke boste potrebovali digitalni certifikat, oz. kot imajo napisano na spletnem mestu:

Vlogo lahko elektronsko podpišete z enim od veljavnih digitalnih certifikatov (SIGOV-CA, SIGEN-CA, POŠTARCA, HALCOM-CA in AC NLB), poleg tega pa morate namestiti tudi podpisno komponento. V primeru, da digitalnega certifikata ne uporabljate, boste potrdilo o elektronsko oddani vlogi morali še natisniti, ga lastnoročno podpisati in odposlati na naslov urada po navadni pošti

Cena registracije blagovne znamke ostaja še vedno enaka – cena prijavne pristojbine za vključno tri razrede mednarodne klasifikacije znaša 100Eur, za vsak nadaljnji razred pa še 20Eur. Pristojbina za registracijo znamke z veljavnostjo za prvih deset let znaša 150Eur, za vsak nadaljnji razred pa dodatnih 50Eur. Torej vas registracija znamke za tri razrede mednarodne klasifikacije za 10 let stane 250 Eur.

registracija_blagovne_znamke_preko_spleta
Registracija blagovne znamke preko spleta