Včeraj je potekala zadnja tekma Formule 1 na VN Abu Dabija v Jas Marini. Gledalci, ki so navajeni spremljati dirko preko Televizije Slovenija, so bili nemalo presenečeni, ker ni bilo prenosa na 2. programu RTV Slo v HD tehniki. Televizija Slovenije, ki ima ekskluzivno pravico za prenose dirk Formule 1 je naredila precej kolosalno napako, saj je prenos dirke Formule 1 dala na 3. program, medtem ko je na drugem programu prenašala posvečenje ljubljanskega nadškofa!!

Nezadovoljstvo se je poznalo tudi na Twitterju, ko se je marsikdo spraševal, kaj je vzrok, da se najbolj zanimiva tekma v sezoni ne prenaša na 2. programu in kaj bo namesto dirke na tem kanalu:

Licenca za prenos tekme Formule 1 verjetno ni ravno poceni. Tudi to, da je komentator v Abu Dabiju, nas davkoplačevalce stane nekaj denarja. Seveda sponzorji plačajo del vsega skupaj – sponzorji katerih oglasi se vrtijo med samo dirko. Vendar dvomim, da se sponzorji strinjajo, da se njihovi oglasi vrtijo na 3. programu, medtem ko so “rejtingi” definitivno povsem drugačni, kot pa so na 2. programu.

Ampak naša nacionalka že ve, kako se dela denar in kaj si gledalci želijo. In če je bilo posvečenje ljubljanskega nadškofa tako pomembno dejanje, zakaj potem tega niso prenašali na 1. programu TV Slovenije, kakor bi marsikdo pričakoval. Formulo 1 pa bi lahko pustili na 2. programu in bi bil volk sit in koza cela?!

posvecenje_nadskofa_formula_1

Posvečenje ljubljanskega nadškofa namesto prenosa Formule 1

10 Responses to Posvečenje ljubljanskega nadškofa namesto prenosa F1

 1. nn pravi:

  Matr, kakšen hud fizični in predvsem intelektualni napor enim predstavlja na daljincu pritisniti tipko za 3. program.

 2. Johnny pravi:

  Vsaj enkrat na sezono imajo tak problem na RTVSLO, čisto podobno so imeli lansko leto – takrat mislim da je bila ena tretjerazredna igra tenisa na sporedu. Takrat prenosa F1 enostavno sploh niso imeli v načrtu. Tenis pa.
  Po parih dopisovanjih z varuhinjo gledalcev in njenem posredovanju so pa le našli prostor za F1 na tretjem.
  Glede na letošnjo zadevo je tako le viden majhen napredek, ampak povsem očitno je da jim za F1 dol visi, ne glede na to kakšen znesek so morali plačati za prenose. Žal mi je da se prej ni opazilo da bo prenos na tretjem, mogoče bi po posredovanju varuha bilo drugače..

 3. Janč pravi:

  “Posvečenje ljubljanskega nadškofa – politična oddaja”? Hm.

 4. Janč pravi:

  A neposrednega prenosa ustoličenja Ljerke Bizilj na prestol RTVja pa ne bo?

  Kovačeva kobila je pa res bosa…

 5. Bimbo pravi:

  Had, kaj ti ni jasno? Na prvem programu ustoličenja nadškofa niso mogli prenašati, ker tam je bila shema armirano betonirana s skrbno načrtovanimi nacionalno pomembnimi oddajami:

  13:20 Šport V živo prek interneta. Oddaja se arhivira.
  13:25 Tedenski izbor
  13:25 Slovenski pozdrav, narodnozabavna oddaja V živo prek interneta. SloAV Oddaja se arhivira.
  14:50 Village Folk – Ljudje podeželja: Naš raj, dokumentarna serija, 3/11 V živo prek interneta. EvrAV Oddaja se arhivira.
  15:15 Mikov božič, nizozemski film Ogled preko interneta mogoč samo z IP številk v Sloveniji. EvrAV-NProd
  17:00 Poročila ob petih V živo prek interneta. Oddaja se arhivira.
  17:10 Vreme V živo prek interneta. Oddaja se arhivira.
  17:15 Šport V živo prek interneta. Oddaja se arhivira.
  17:20 Nedeljsko popoldne z Ulo V živo prek interneta. EvrAV Oddaja se arhivira.
  18:40

  Nadškofa na tretji program niso mogli potisniti, ker je ta namenjen politiki, pri nas pa je cerkev ločena od politike. Ališič pa med prenosi rad pedagoško politizira, zato je bila izbira jasna. Njemu je vseeno, samo da gre v Abu Dabi, Avstralijo, Brazilijo in, če bo bog dal, nekoč še na luno.

  Pa še nekaj. Če bi bila naša javna televizija javna v enakem pomenu besede kot je v npr. Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in podobnih državah, te dileme sploh ne bi bilo. Tam so javni zavodi ob razmahu gospodarske krize v pretežni meri nehali vreče javnega denarja metati za privatni drveči cirkus Bernieja Ecclestona in so to mirno prepustili zasebnim (plačljivim) televizijam. Ampak o tem v Sloveniji nihče ne reče niti besede, niti sindikalisti javnega sektorja, ki se spet borijo za svoj biti ali ne biti.

 6. Kaja Rot pravi:

  Fast Food Had strikes again. :-)

 7. nn pravi:

  Če že imaš kaj proti 3. programu, pač poiščeš prenos kje drugje (ORF, HRT,…). Itak v vsakem primeru dobiš v paketu še Ališiča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.