Vožnja v napačno smer na avtocesti je očitno hit in skoraj vsak dan se najde junak, ki poskuša dokazati sebi, da zanj pa ne veljajo pravila, ki veljajo za vse ostale in se bo on peljal točno tako, kot se bo želel – dasiravno v napačno smer na avtocesti. Šalo na stran, ker ta dejanja, za katera večinoma slišim po radiu, me navdajajo s strahom, predvsem pa se vedno znova postavim v situacijo, da sem jaz voznik, proti kateremu pelje nekdo po napačni strani avtoceste?! Ker je to dogodek, ki ga je težko pričakovati, je tudi presenečenje precej večje, ko se ti zgodi to. Zakaj se nekdo odloči za to, pa je drugo vprašanje – večina jih tega ne počne “zanalašč”, ampak spregledajo signalizacijo, ki je dokaj jasna in jasno nakazuje, da je voznik zapeljal v napačno smer na avtocesti.

Ko voznik že vozi v napačno smer po avtocesti, to ponavadi počne po svojem skrajno desnem pasu – prehitevalnem pasu, zato če po radiu slišite za to, ali pa pred seboj vidite luči, ki vozijo v vašo smer, se čim hitreje umaknite na vozni, ali pa odstavni pas in prižgite vse štiri utripalke, da opozorite še druge. Če je v bližini počivališče, potem zapeljite na izvozu dol in počakajte.

Če se vam zgodi, da ste zapeljali na avtocesto po napačni strani – vedno znova se sprašujem, kako se lahko to zgodi vozniku?!? in ste to opazili, potem se takoj ustavite na odstavnem pasu! Nikar ne rešujte situacije z obračanjem čez vozišče, ali pa z vožnjo v “rikverc”, kar pogosto vidimo na avtocestah, ko tujci pri zgrešenih odcepih po odstavnem pasu vozijo v vzvratvno smer po odstavnem pasu! Pokličite pomoč in potem bodo oni ukrepali in reševali situacijo – nikar pa ne poskušajte priti do prvega izvoza, saj se to ne bo končalo dobro!

Predvsem pa se pripravite na odvzem vozniškega izpita, saj je globa za takšen prekršek po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)  določena v višini najmanj 1.200 EUR in 18 kazenskih točk – torej se lahko poslovite tudi od vozniškega izpita.

Glede na to, da ima DARS velike probleme z vožnjo v napačni smeri po avtocesti in rešitve, ki jih uvajajo ne prinašajo rezultatov, je Jan Mogu, devetošolec iz Osnovne šole Polzela pripravil raziskovalno nalogo z naslovom PREPREČEVANJE VOŽNJE V NASPROTNO SMER NA AVTOCESTI, za katero je prejel tudi bronasto priznanje na državnem prvenstvu. V tej raziskovalni nalogi se je lotil zelo podrobno problema vožnje v nasprotno smer in šel tudi skozi fizične prepreke, ki bi jih bilo moč vgraditi – kot najbolj optimalna rešitev se meni zdi ideja pametnega sistem za avtomatsko detekcijo in signaliziranje. Glede na to, koliko stane pri nas kilometer avtoceste, nas ta strošek ne bi dodatno zelo presenetil, bi pa verjetno anuliral tiste voznike, ki kljub vsej možni in nemožni signalizaciji vseeno pripeljejo na avtocesto po napačni smeri!

fotografije-nesrece-na-avtocesti-02.jpg
Vožnja v napačno smer na avtocesti
fotografije-nesrece-na-avtocesti-07.jpg
Vožnja v napačno smer na avtocesti