Tv spored za december je ponavadi stalnica in vsi vemo, kaj nas čaka. Letos bo očitno drugače, saj smo krepko že zakoračili v december, vendar še nikjer nisem opazil napovednikov, da bomo v božično novoletnem času lahko gledali filme, ki nas v tem času razveseljujejo že vrsto let – Sam doma (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,..), Denis Pokora, Umri pokončno (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,..), Smrtonosno orožje (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,..).

Očitno bodo letos naredili presenečenje in nas ne bodo že vnaprej razveselili z napovedniki teh filmov in nam tako polepšali to zimsko vzdušje, ki ga vsak dan gledamo skozi okno – neskončne količine snega, modro nebo in sonce, temperature, ko sneg ravno prav “škripa” ko hodiš po njem. Predvsem pa so ljudje nasmejani v teh dneh, ko se dobivajo na “kuhančkih” in si med seboj pripovedujejo zgodbe in so vsi srečni in zadovoljni, ker živijo v Sloveniji. Aha, potem se prebudim..

Kako jaz vem, da se bližata božič in novo leto in prihajata Božiček in Dedek Mraz? Ključne besede novoletna voščila, novoletne voščilnice, novoletni verzi, novoletne čestitke  so tiste, ki pripeljejo največ obiskovalcev na blog, oglasi na televiziji so že vsi po vrsti zapakirani v rdeče bele barve, nakupovalna središča so že okrašena/razsvetljena/načičkana in podobna pristajališčem za vesoljske ladje, poštar dnevno prinaša kupe propagandnega materiala z igračami na naslovnicah,  začne se prodaja novoletnih okraskov in na cesti srečaš voznike, ki imajo v avtih “namontirane” utripajoče smrekce,… takrat veš, da se bliža tisti letni čas, kateremu sam najrajši pobegnem, oz. se skrijem pred njim. To, da imam na Božič rojstni dan, še posebej pripomore k temu dejstvu!

Sicer pa je moje mnenje o tem času povsem preprosto – vse skupaj je precenjeno!  Sam sem bil navajen Dedka Mraza. Potem so prišli drugi časi in se je vse skupaj malce prestavilo – dobili smo Božička, kasneje se je temu pridružil še Miklavž (6.12.) in sedaj imamo to, kar imamo – že cel november smo v “prednovoletni nakupovalni mrzlici”, nakupovalna središča so polna, kot da bi bilo vse zastonj in vsi smo srečni, veseli, predvsem pa polni denarja, ki ga nimamo in ga bomo morali januarja nabrati, da bomo poplačali račune za različne kartice.

Na žalost ta mrzlica ni za vse enaka. Predvsem ni enaka za tiste, katerih starši morajo preživeti družino z minimalnimi dohodki in morajo svojim otrokom povedati, da jim “trije možje” ne bodo mogli prinesti željenih daril. To ne more biti prijeten občutek, predvsem pa mora biti to precej ponižujoče za starše, ko morajo to sporočiti svojim otrokom – predvsem mlajšim, ki z velikim veseljem pišejo pisma tem trem dobrim možem in pričakujejo darila.

 

Kakšen spored nas zares čaka v decembru? Ne vem, niti me ne zanima in verjetno bo res kaj iz zgoraj omenjenega repertoarja. Mogoče bi vsak od nas lahko dal 1 euro na stran pri vsakem “božično novoletnem nakupu” in ga prispeval za tiste, ki res ničesar nimajo. Nam se ne bi poznalo, zbrali pa bi lahko precej sredstev, da bi lahko osrečili tudi tiste otroke, ki nimajo ničesar.

Lahko pa tudi sodelujete v akciji – http://www.bozicekzaendan.si/

sprehod_po_snegu_05