Petarde? Ne, hvala! Sem za prepoved pirotehničnih izdelkov!

Petarde? Ne, hvala! Sem za prepoved pirotehničnih izdelkov, kljub temu, da imamo zakon, ki dovoljuje uporabo “pokalic”, oz. petard in podobnih zadev med 26.12. in 2.1.! Zakaj? Nam je res tega treba? Res ne more miniti novo leto brez vsega vonja po žveplu, brez uničenih nabiralnikov, košev za smeti in poškodovanih rok, avtov in podobnega, kar je ponavadi kolateralna škoda pohoda “nadebudnežev” s pirotehničnimi izdelki?!

Sem za spremembo zakona. Za prepoved uporabe izdelkov, ki proizvajajo samo pok tudi v prazničnih dneh! Če so prazniki res namenjeni metanju denarja stran (kar pri pokanju petard in ostalih pokalic to dobesedno ljudje počnejo), potem naj vsaj država tako “spametuje” ljudi, da prenehajo s tem početjem. Po drugi strani pa so prazniki namenjeni temu, da se ljudje spočijemo in da najdemo svoj mir!

V Sloveniji je v veljavi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI), ki določa, da je:

  • Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja.
  • Uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

In ki predpisuje kazni: Z globo od 400 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik oziroma fizična oseba, ki:

  • uporablja ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok na krajih, na katerih je njihova uporaba prepovedana ali jih uporablja izven dovoljenega časa (sedmi odstavek 35. člena);
  • uporablja ognjemetne izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca oziroma ne upošteva splošnih prepovedi (osmi in deveti odstavek 35. člena).

Zanima me, ali so starši res tako srečni, ko pokažejo svojemu otroku, kako se vrže petarda in ko taisti otrok čez par let to počne sam? Če drži, potem je nekaj hudo narobe s starši! Ali je res smisel da se za novo leto in v dneh pred njim “razfuka vse, kar se razfukati da?!”

Ali je kdo od teh, ki mečejo petarde in je po možnosti še sam lastnik živali, pomislil da za živali ti zvoki niso naravni? In da se tudi marsikatera starejša oseba z grozo spominja polpretekle zgodovine, ko so sicer namesto petard nad naša mesta padale bombe in granate?? Ali ni to dovolj, da bi se človek spametoval in preskočil obred, ki je očitno prišel v našo kri in so “naselja” v prednovoletnih dneh podobna fronti, mimo katere ne moreš priti? Ne, ne pokajo samo petarde – včasih je bila najboljša stvar “topovski” udar, ki je razbil tudi marsikatero okno, če je bil postavljen dovolj blizu stavbe in verjetno je temu še vedno tako??!

Imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar po drugi strani me sprehod po mestu spravi v nekakšno stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

Petarde niso zastonj, razen da počijo in da se pred ostalimi v družbi narediš “frajerja”, ne prinesejo nekega učinka (lahko se samo motim) – torej predlagam vsem, ki ste letos zmetali 100 in več petard stran, da drugo leto nakažete denar dobrodelnim organizacijam, ki bodo vašega prispevka vesele in predvsem ga bodo veseli ljudje, ki potrebujejo takšno pomoč. Vi pa boste tudi preživeli brez “veličastnega” pokanja in predvsem strašenja ostalih ljudi! Petarde? Ne, hvala!

Petarde? Ne, hvala! Sem za prepoved pirotehničnih izdelkov!
Petarde? Ne, hvala! Sem za prepoved pirotehničnih izdelkov!

 

  1. Lepo si izpostavil, da niso samo živali tiste, ki trpijo ob pokih (in da ne bo pomote, imam mačko in psa, ki se pokanja grozno bojita in doživljata pravo paniko). Ko je moja babica še bila živa, se je v decembrskih nočeh zbujala v celi paniki in podoživljala točno to, kar si napisal. Tako da…če že ni ljudem do živali, naj pomislijo na soljudi, nekaterim so taka bombardiranja prav tako stresna!!!

  2. Mah glej, saj to, kar te najbolj moti, je tako prepovedano, in kazni niso male. A kaj pomaga?

    Sicer pa, če se mularija ne nauči metati petarde, kako bodo metali bombe, ko bo treba branit očetnjavo, pa četudi v Afganistanu? :P

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja