Gasilci: Enota 14 – najbolj junaški resničnostni šov o pogumu, človeški drami in dobrodelnosti! Jeap, tako je zapisano na spletnem mestu novega resničnostnega šova, ki bo pod okriljem POP Tvja. Iskali bodo najbolj požrtvovalnega, borbenega in zanimivega gasilca, ki mu bo sodelovanje v resničnostnem šovu prineslo tudi 50.000 eurov nagrade!

Sveta pomagavka! Ko sem prvič slišal za to šov, sem se skoraj “prekrižal” – glede na to, da se še nisem v življenju, je tole bilo precej blizu. Razumem, da je treba izkoristiti trenutek in v teh trenutkih so gasilci dejansko tisti, ki pomagajo soljudem, jih rešujejo, predvsem pa so to ljudje, ki tvegajo lastna življenja. Ampak ti ljudje ne delajo tega zaradi slave, denarja, ali dokazovanja pred drugimi. Gasilci to delajo, ker je takšno njihovo poslanstvo.

POP Tv pa poskuša izkoristiti priliko in jo zapakirati v resničnosti šov, kjer bomo lahko gledali šov med oglasnimi bloki. Ampak tudi njih razumem – zakaj ne bi izkoristili priložnosti in poskusili. Mogoče jim celo uspe, čeprav so odzivi, ki sem jih slišal in prebral na spletu, povsem drugačni. Predvsem gasilci se ne strinjajo s to idejo!

Tudi stanovska ogranizacija GZS (Gasilska zveza Slovenije) se je odločila, da ne pristopi k sodelovanju v resničnostnem šovu:
Na skupni seji Upravnega odbora in Poveljstva Gasilske zveze Slovenije dne 19.12.2014 je bil sprejet sklep, da Gasilska zveza Slovenije ne pristopi k sodelovanju pri Resničnostnemu šovu Gasilci: Enota 14 (POP TV).
Z gasilskimi pozdravi. Gasilska zveza Slovenije

Gasilci imajo največje zaupanje državljanov Slovenije, saj opravljajo častno delo in to delajo zastonj. Tvegajo svoja življenja in zdravje, sedaj pa bi se nekdo rad na preprost način okoristil s tem – gledalcem pa dal kruha in iger!

Dejansko me zanima, kako se bo ta zgodba končala? Glede na odzive gasilcev, močno dvomim, da bo šel ta šov skozi in da ga bomo dejansko videli na “malih” zaslonih. Lahko pa se seveda tudi motim!

gasilci

5 Responses to Gasilci: Enota 14 – nov resničnostni šov

 1. Iztok pravi:

  Menda bo za finale požig parlamenta in potem gašenje…

 2. PrimozB pravi:

  moj komentar na FB dva dni nazaj je v nadaljevnju in HAD s tvojim zgornjim zapisom se v celoti strinjam

  “Pol Slovenije danes govori o novem resničnostnem šovu, kjer naj bi bili glavni igralci prostovoljski gasilci. Sam se kot predsednik enega od ljubljanskih prostovoljnih gasilskih društev ne morem zadržati, da ne napišem svoje osebno mnenje vezano na takšen način promocije. Ne moti me nikakršna promocija gasilstva, me pa moti ker je ta napačna in vse vrednote prostovoljnega gasilstva so s tem poteptane, oziroma bodo skozi dogajanje, saj je v ozadju bitka za denar in to tako v mediju, ki to organizira, kot bo pri posameznikih, ki se bodo za tistih 50 jurjev borili. Po mojem se bodo morali zamisliti predsem na GBL-ju, ker včeraj so bili oni na televiziji, torej zaposleni gasilci (javni uslužbenci). Prostovoljcev ni bilo videti. To da bodo našli na POP TV-ju 14 oseb in 14 društev, ki to podpirajo pa ne dvomim. Ne moti me to, da POP TV hoče nekaj zaslužiti, moti pa me da na račun dobrega imena prostovoljnih gasilcev. Ne moti me to, da je družba naravnava tekmovalno, ter da vedno nekdo izpada, moti pa me to v gasilstvu, saj se moremo zavedati, da ob tem ko gremo pomagati, moramo ob sami pomoči najprej poskrbeti za to, da se vsi zdravi in živi vrnemo nazaj v PGD, tukaj pa bo tedensko en odpadal. To pa je v nasprotju z našo doktrino.
  Pa še čist iz denarnega vidika, sam bom vedno in povsod podpiral to, da poskušamo kot društvo zaslužiti še kak euro, tudi na način, da se izvaja promocija, vendar pa je tole po mojem prestopilo mejo dobrega okusa. Če se spomnimo, so pred 15 leti povsod govorili da so gasilčki pijančki, danes tega praktično ni več in smo najbolj zaupanja vredna organizacija v Sloveniji po vseh javnih raziskavah. Za preobrat v pojmovanju prostovoljnega gasilstva se zavedajmo najprej, da niso mediji naredili niti 1% tistega, kar smo naredili sami v gasilskih vrstah. Mediji skrbijo najprej in predvsem za samopromocijo, ker brez samopromocije ni oglaševalskega denarja, brez enega in drugega ni vsebine oziroma novinarskega dela, brez vsebine pa ni prodaje, brez prodaje pa medija ni. Gasilstvo pa na prvo mesto po zaupanju ni prišlo zato ker bi bili pijančki, ampak zato ker smo marsikaj dobrega naredili in dali tej družbi, pa zato do danes prostovoljci nismo nikomur zaračunali še niti centa in ga tudi ne bomo. Vsekakor bi kdaj morali, ker marsikdo izkorišča, oziroma vsaj poskuša izkoristiti to armado gasilcev. Vendar smo prostovoljci in taki bomo tudi ostali.
  Dokler sam osebno ne vidim vsaj dveh stvari in sicer da bo šla večina iztržka POPTV-ja nazaj v gasilstvo in dokler me ustvarjalci ne prepričajo z zgolj pozitivnimi pravili igre in ne z borbo za obstanek in borbo za denar, sam tega ne bom podpiral.
  Primož Burgar”

 3. Anonimno pravi:

  Gasilstvo ni poklic ali hobi, je predanost, način življenja, je vrednota. Prostovoljni gasilci se s svojimi vrednotami opirajo na “tovarištvo”, ki je v današnjih časih že skoraj pozabljeno. Čeprav imate mnogi marsikaj povedati o gasilcih in gasilstvu, naj vas spomnim, kdo bo prišel na pomoč, ko boste to najbolj potrebovali. Kdo bo nesebično žrtvoval sebe, da bo pomagal drugim? Verjamem, da si nekateri člani prostovoljnih gasilskih društev želijo svojih pet minut slave, ampak na tak način? Očitno pozabljajo, da gasilstvo ni tekmovanje in da je gasilec v svoji duši skromen in požrtvovalen in da je kot posameznik le del tovarišije. Brez tovarišije je posameznik gol in bos. Poziv poveljstva GZSja je zame kot prostovoljnemu gasilcu na mestu in ga podpiram. Vendar gre tudi upoštevati voljo posameznika. Saj smo v demokraciji, mar ne? Kako se bo poveljstvo in upravni odbor društva opredelil do takega posameznika, je žal prepuščeno njim samim. Upam da v dobro gasilstva.
  Saj res, kaj že pravi kodeks etike slovenskega prostovoljnega gasilstva?

  Z gasilskim pozdravom: Na pomoč

 4. Marko pravi:

  Stanovska organizacija slovenskih prostovoljnih gasilcev je GZS (Gasilka zveza Slovenije) – ne PGZ ter GZS ne pomeni Gospodarska zbornica Slovenije – kratici sta si zelo podobni, namen pa čisto drugačen :).

 5. JOŽE pravi:

  IZJAVIŠ NEKAJ O “STARIH PRDCIH” IZBEREŠ STAREJŠEGA GASILCA IN ŠOU JE ŽE TUKAJ .MISLIM DA MORAMO STOPITI SKUPAJ IN TOLE DEFINITIVNO PREPREČIT.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.