Mediji. Pred časom se je zgodil umor na parkirišču pred restavracijo Via Bona. Umorjen je bil direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Mediji so, v svoji maniri pisali zanimive zgodbe o tem, da naj bi za tem stala mafija iz Italije in podobne zgodbe. Ugibanja so bila prav zanimiva in zgodbe so bile precej podobne tistim, ki jih vidimo iz kriminalnih nanizank.

Verjetno se še spomnimo, da si je pred časom ravnatelj iz Maribora vzel življenje. Takrat se je odprla zanimiva polemika o etičnosti medijskega poročanja. In v tem primeru, se je zgodilo podobno. Namreč, nekateri mediji so prišli do informacij, da naj bi za tem stal nekdanji zaposlen na Kemijskem inštitutu – in to je se je zelo hitro razširilo po družbenih omrežjih, kjer so se našle takšne in drugačne povezave s stranko SDS, ki je brisala vsebine povezane z dotično osebo.

Ok. Tukaj se bom jaz ustavil in ne bom zapisal njegovega imena. Je pa ta oseba v policijskem pridržanju, kjer jo lahko zadržujejo do 48 ur, medtem ko mu preiskovalni sodnik lahko odredi tudi sodno pridržanje.

Mediji so si spet vzeli pravico, da nekoga (ne bom ugotavljal ali je kriv ali nedolžen) obsodijo, še preden se to uradno zgodi tudi s strani organov, ki so v Sloveniji pristojni za to. Še enkrat so mediji dokazali – ne vsi!!, da ne bo pomote, da so oni tisti, ki imajo škarje in platno v rokah in da lahko odločajo o usodi ljudi. Kaj pa, če pridržana oseba ni kriva? Se ji bodo mediji opravičili? Bo mogoče kdo storil samomor, da se bomo spet začeli spraševati o etičnosti medijskega poročanja.

Odgovorni uredniki oziroma predstavniki slovenskih medijev in uredništev – Radia Slovenija, POP TV, Kanala A, 24ur.com, Dela, Dnevnika, Večera, Slovenske tiskovne agencije in Radia Študent – so danes na Društvu novinarjev Slovenije podpisali Javne zaveze za boljše medije. (vir)

In ena izmed hiš, ki je podpisala Javno zavezo za boljše medije je objavila informacijo o tem, kdo naj bi bil morilec, kljub temu, da policija ni potrdila tega – Po poročanju POP TV naj bi šlo za nekdanjega uslužbenca inštituta Medtem, ko so nekateri mediji povzemali novico in zapisali ime, so drugi mediji upoštevali dejstvo, da je vsakdo nedolžen, dokler mu ni dokazana krivda in so zapisali:

Ob tem je treba poudariti, da še ni jasno, kako zanesljiva je vpletenost včeraj pridržanega moškega v Jamnikov umor, saj policisti še vedno preiskujejo tudi druge scenarije. Zato niso bili najboljše volje, ko je vest o aretaciji prvega osumljenca včeraj pricurljala v javnost. (vir)

Kot sem napisal že pred časom – pri nas so mediji rablji in sodniki v enem. Me zanima, če se bo tudi ob tem primeru, ko prihaja oseba iz vrst SDS zgodila debata o etičnosti medijskega poročanja?! Verjetno ne, saj je javnosti povsem všeč, da se njegovo ime rola in da se ljudje nasmihajo ob tem..

p.s.: medtem, ko so mediji iskali morilca med mafijo, pa so nekateri že očitno imeli več informacij o tem umoru. Upam, da bo Policija raziskala tudi to sled?!?

wc_kristalna_palaca_02