Zima. Tisti letni čas, ko se temperature spustijo pod ledišče in je zunaj mrzlo. Tisti letni čas, ko se toplo oblečemo, na roke damo rokavice in čez ušesa kapo. Ja, to je zima. In ne tisto, kar smo imeli še pred par tedni – ko so bile temperature precej bolj podobne jesenskim, ali zgodnje pomladnim. Predvsem pa je zima čas, ko narava počiva in nam pošiljke snega očistijo sivino.

Glede na poročanja medijev, predvsem pa na opozorila, ki jih slišim, pa imam precej drugačen občutek – namreč, da v Sloveniji nimamo zime, ampak imamo precej več od tega.

Zaradi nizkih temperatur, možnosti snežnih plazov in močnega vetra je Arso za severozahod države razglasil oranžni alarm, ki bo do četrtka obveljal za celotno Slovenijo (vir).

Verjetno nisem edini, ki se spomni, da so bile nekoč zime zime. Ki so trajale par mesecev, kot morajo trajati zime. Da so ljudje hodili peš naokoli, ne bom niti omenjal in da smo se sankali cele večere in da smo bili mokri od snega in od znojenja, pa vendar so bile bolezni zelo redko prisotne.

Ko sem treniral smučanje, so bile temperature pod -15 stopinj nekaj povsem običajnega in kljub temu, da ni bilo “super duper hrane“, da ni bilo farmacevtskih izdelkov za vsako stvar, smo bili hudičevo zdravi, predvsem pa se nismo pizdili nad temperaturami. Predvsem pa smo imeli oblačila, ki so bila zimska. In imeli smo oblačila, ki so bila za pomlad in oblačila poletje in oblačila za jesen. Vsako obdobje je imelo svoja oblačila. Sedaj pa je vse bolj ali manj enako. In ne samo to, tudi obnašali smo se primerno času v katerem smo živeli.

Sedaj je drugače. Ko se temperature približajo -15, nastane panika. Kljub temu, da so hiše veliko bolj izolirane, da imamo oblačila, ki veliko bolj zadržujejo temperaturo in da imamo vozila, ki se precej hitreje segrejejo, kot se je nekoč fičko. Pa vendar so nam te temperature prenizke in je potrebno opozarjati ljudi na to. Ja, 15 stopinj (plusa) res ni v navadi za december, vendar -15 stopinj pa je nekaj, kar lahko pričakujemo.

sprehod_po_snegu_04

sprehod_po_snegu_05

sprehod_po_snegu_01