Če sklepam po včerajšnji noči, potem v Sloveniji ni več recesije. Toliko ognjemetov in ostale pirotehnike, kot jo je šlo včeraj zvečer v “zrak”, že dolgo nisem videl. Če so bile včasih, ko sem bil mulc, zanimive petarde, pa je sedaj očitno trend drugačen – vsaka hiša, vsak blok, vsak človek mora imeti svoj ognjemet. In to ne par raket, ampak cela kanonijada. Očitno je pirotehnika dovolj poceni, da si jo ljudje privoščijo, predvsem pa je to nekaterim v resničen užitek – prižgeš, odleti, poči, se zasveti in je konec.

Ker sem že večkrat “pridigal” o prepovedi prodaje pirotehničnih izdelkov, imam sedaj drugačno željo. Zakaj ne bi na pirotehnične izdelke nabili recimo 80% trošarin? Ali pa mogoče celo več. Še več, kot na tobačne izdelke? Po videnem včeraj, bi bila naša prazna državna blagajna povsem srečna, ko bi se polnila z vsakim pokom, ali pa vsako raketo ki bi odletela v zrak? Mogoče bi cene pirotehnike koga odvrnile od nakupa, kar bi bilo pozitivno za vse živali, ki so v strahu preživele noč, ali pa za vse ljudi, ki jim ni ravno lagodno se sprehajati po mestu in paziti zgolj na to, da ne bo kakšna “ponesreči” napačno izstreljena raketa priletela slučajno v glavo.

Sam imam srečo, živim v gozdu, v tišini in miru in me stvar sploh ne “zadane”, vendar pa me sprehod po mestu spravi v stanje “prestrašenosti”, ko samo gledam okoli, kdaj mi bo kdo vrgel petardo v naročje, ali pod noge. Ni prijeten občutek, sploh ob zavedanju, da se zaradi takšne neumnosti lahko izgubi roka, ali pa vitalno poškoduje kakšen drug del telesa.

Denar, ki bi ga na tak način zbrala država, sploh ni potrebno, da ga država tudi porabi. S tem denarjem bi se lahko poskrbelo za marsikaterega otroka, ki nima ničesar, kot tudi za živali, ki so v zavetiščih. In zavedanje, da je metanje denarja “v zrak” mogoče res užitek, ampak je precej hipen in v naslednjem trenutku ga več ni, bi morala biti iztočnica, ki bi se je moralo zavedati precej več ljudi.

Vprašanje zate, bralec.. Koliko denarja si letos “vrgel” v zrak za par sekund užitka? Koliko denarja pa si namenil za botrstvo?

p.s.: včasih sem bil velik ljubitelj organiziranih ognjemetov. Zadnja leta pa me to niti najmanj več ne privlači – edina dobra stvar je, da so ti ognjemeti organizirani profesionalno, predvsem pa je poskrbljeno za varovanje in tudi za primere nesreč, kar pa v realnem svetu ne obstaja!

ognjemet-v-zagorju06.jpg

ognjemet-ljubljana-vs-ognjemet-zagorje-08.jpg