Večina uporabnikov Facebooka si, ko si ustvari Facebook račun, določi tudi rojstni dan. To je tisti dan, ko se začne dogajati na našem Facebook profilu, ko nam vsi voščijo, predvsem pa vsi vedo, kdaj imamo rojstni dan. Seveda pri tem precej pomaga Facebook s svojo funkcijo, ki nas opozarja, kdo od prijateljev ima tisti dan rojstni dan. In če si vzamemo par sekund, kliknemo in napišemo nekaj in s tem smo opravili svojo dolžnost in čestitali prijatelju/ici za njen rojstni dan.

Kako lepo, kajne? Vsi smo srečni in vsi veseli. Nekdo, ki smo ga bežno spoznali na kakšni zabavi, nam čestita in mi čestitamo njemu. In nihče ni ravno prepričan, da je rojstni datum pravi, ampak to je povsem nepomemben podatek, saj če je na Facebooku zapisano tako, potem mora držati!

Sam že precej časa eksperimentiram s tem in vsako leto spreminjam svoj rojstni datum na Facebooku – sedaj ga ne morem več, kajti Facebook je očitno ugotovil, da ljudje ne moremo imeti rojstni dan vsako leto na drug dan?! Smisel mojega eksperimenta je povsem preprost – s tem dobim dejansko vpogled v to, kdo me pozna. Namreč, 25.12. si vseeno ni tako težko zapomniti, kljub temu, da si nihče več ne zapomni takšnih in podobnih reči. V bistvu v večini primerov ne vemo niti svoje telefonske številke, kamoli rojstni dan znancev ali prijateljev. In če mi ljudje voščijo ob nepravem času na Facebooku, ker sem to sam določil, sem toliko bolj vesel čestitk, ki jih dobim za dejansko rojstni dan od ljudi, ki se očitno spomnijo tega podatka.

Mogoče bi se iz tega dal potegniti precej dober zaključek – namreč, da ni vse, kar je objavljeno, ali zapisano na Facebooku tudi resnično. Da je včasih potrebno malce zdrave pameti, ali pa samo reality check, da vidimo stvari takšne kot morajo biti.

Predvsem pa se moramo zavedati, da so družbena omrežja odličen poligon za eksperimentiranje in manipulacije. Ustvariš novico, zasadiš seme dvoma in pustiš, da se razraste. Gledaš in uživaš in se nasmihaš ob tem, ko vidiš, kako se je preprosta ideja začela širiti in kako ji ljudje verjamejo.

p.s.: ali veste kdaj imajo vaši prijatelji rojstni dan tudi brez Facebooka? Ali smo postali Facebook generacija, ki se pač takšnih stvari ne spominja več?

facebook