Verjetno se še kdo spomni filmov, kjer so glavni igralci kadili? Ženske v zapeljivih oblekcah so med svojimi prsti držale cigarete in dim se je valil po prostoru, ko so izdihnile cigaretni dim. Moški, v oblekah, pa so naslonjeni za šankom opazovali dekleta in kadili. Cigarete in tobačni izdelki niso bili prisotni samo na filmih, ampak je bilo oglaševanje cigaret prisotno povsod.

Prav tako so bili oglasi direktni in brez dodatnih filozofij. Nič ni bilo zavito v celofan, da slučajno ne bi bil užaljen potencialni kupec ali uporabnik. Uporabljali so vse, kar se v sedanjosti ne sme več uporabljati in otroci so bili v precej čudnih, dvomljivih situacijah v samih oglasih.

Oglasi so bili zanimivi, veliko bolj kot tisti, ki so sedaj na “jumbotih” in so prisotni vsepovsod kamorkoli se obrnem in mi seže pogled. Takrat je imelo oglaševanje svoj drugačen smisel in “kopiji” so imeli precej bolj proste roke, kot jih imajo sedaj, ko je vse že “deja vu”.

Spodnje tri fotografije oglasov so iz spletnega mesta Corriere della Sera in za trenutek me je vrnilo v tiste druge čase, ko je bilo še vse dovoljeno. Priporočam ogled tudi ostalih oglasov – ki niso povezani s samim kajenjem in prikažejo oglaševanje, kot je nekoč bilo!

Še dve strani, kjer so oglasi za kajenje:

(vir fotografij)