Verjetno se še kdo spomni filmov, kjer so glavni igralci kadili? Ženske v zapeljivih oblekcah so med svojimi prsti držale cigarete in dim se je valil po prostoru, ko so izdihnile cigaretni dim. Moški, v oblekah, pa so naslonjeni za šankom opazovali dekleta in kadili. Cigarete in tobačni izdelki niso bili prisotni samo na filmih, ampak je bilo oglaševanje cigaret prisotno povsod.

Prav tako so bili oglasi direktni in brez dodatnih filozofij. Nič ni bilo zavito v celofan, da slučajno ne bi bil užaljen potencialni kupec ali uporabnik. Uporabljali so vse, kar se v sedanjosti ne sme več uporabljati in otroci so bili v precej čudnih, dvomljivih situacijah v samih oglasih.

Oglasi so bili zanimivi, veliko bolj kot tisti, ki so sedaj na “jumbotih” in so prisotni vsepovsod kamorkoli se obrnem in mi seže pogled. Takrat je imelo oglaševanje svoj drugačen smisel in “kopiji” so imeli precej bolj proste roke, kot jih imajo sedaj, ko je vse že “deja vu”.

Spodnje tri fotografije oglasov so iz spletnega mesta Corriere della Sera in za trenutek me je vrnilo v tiste druge čase, ko je bilo še vse dovoljeno. Priporočam ogled tudi ostalih oglasov – ki niso povezani s samim kajenjem in prikažejo oglaševanje, kot je nekoč bilo!

Še dve strani, kjer so oglasi za kajenje:

(vir fotografij)One Response to Ko se je kadilo še v filmih

  1. goldi pravi:

    Podobni heci so v starejših knjigah. Pred kratkim sem prebral sci-fi knjigo “Inherit the Stars” ki se dogaja nekje okoli leta 2030 (napisana 1977). Zlo fajn ZF, je pa precej smešno, in počasi že skoraj moteče, ko skoraj za vsakim vogalom nekdo povleče iz žepa cigareto, jo prižge in globoko potegne dim. Pa naj bo to na sestanku v pisarni, tiskovni konferenci, vesoljski ladji ali kjerkoli drugje, kjer je danes samo po sebi umevno, da je zrak čist. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.