Energetska izkaznica, delilniki na radiatorjih, vodomeri na pipah – kaj nas še čaka v Sloveniji? Čedalje bolj se mi zdi, da je vse, kar se različna ministrstva odločijo uvesti, uvedeno zgolj z namenom, da se pobere več denarja in s tem napolni državno blagajno. Nihče pa pri tem ne pomisli na državljane.

Verjetno se etažni lastniki spomnijo uvedbe delilnikov na radijatorjih, ki naj bi naredili red na tem področju. Zelo veliko lastnikov je po tej uvedbi začelo plačevati višje stroške ogrevanja, nekaterim so se zmanjšali, vendar red se ni naredil. Še vedno je vladal kaos in še vedno so bile številke precej različne in ljudje so se pritoževali. Sedaj, par let kasneje pa se že pogovarjajo o ukinitvi delilnikov. No, nekdo jih je moral kupiti in plačati davek državi – to je tudi smisel vsega skupaj, mar ne?

Druga stvar, ki je lansko leto razburkala javnost je bila uvedba energetskih izkaznic, ki je namenjena temu, da bi najemniki, ali kupci stanovanj, dobili podatke o varčnosti stavbe. Preden so se aparatčiki odločili za takšno potezo, so najemniki vprašali lastnika o stroških ogrevanja in dobili povsem primerne podatke. Sedaj pa je vse skupaj obrnenjeno na glavo in brez energetske izkaznice ne moreš oddajati stanovanja za dlje kot eno leto. Da tega, da se je zmanjšalo število oglasov na specializiranih spletnih mestih niti ne omenjam. In da se bodo posledično tudi dvignile cene najema?!

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Obvezna je pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali več. Energetska izkaznica je namenjena kupcu/najemniku nepremičnine. Podatki na izkaznici mu povedo v kakšnem energetskem stanju je stavba, ki jo kupuje/najema (poraba energije, predvidene sanacije v prihodnjih letih, itd).

Upam staviti, da bodo čez dve leti ukinili tudi te energetske izkaznice, kot so ukinili nalepke za vozila, ki smo jih imeli v nekem obdobju in ko je prišla druga oblast, so jih po hitrem postopku umaknili.

Zadnja novost, ki nas naj bi čakala pa je ideja ministrstva za infrastrukturo in sicer da naj bi na pipe “namontirali” vodomere in s tem dobili točne podatke o porabi vode.

Bravo država! Verjetno bo naslednji korak bolj radikalen – recimo pobiranje davka od tega, koliko korakov naredimo po cesti, ali pa nam bodo glede na našo velikost in težo zaračunali vdihnjen zrak in v naslednji fazi tudi izdihan zrak. V Sloveniji je vse mogoče, samo da se polni državna blagajna.

Včasih so rekli – če ni, še vojska ne vzame. Očitno se stvari v Sloveniji spreminjajo in to ne velja. Če ni, država vseeno vzame, bi bilo bolj pravilno za današnji čas!

hise-cabrunici01.jpg