ZX Spectrum 48K – verjetno se še marsikdo spominja legendarnega računalnika, ki je bil za marsikoga tudi vstop v svet računalništva. V svet, ki je za vedno pustil pečat na naših življenjih in brez katerega si niti ne znamo predstavljati našega sveta.

ZX Spectrum 48K je bila tista naprava, ki si jo priključil na televizor in potem ure in ure igral igrice, ki si jih naložil iz kasete – seveda jih precej ni delovalo. Ampak to takrat ni motilo nikogar. Posel je cvetel, starši so “švercali” računalnike iz Avstrije, ali Nemčije, na ulicah so “pirati” prodajali igrice in vsi smo bili srečni in zadovoljni.

Sedaj, mnogo let kasneje, pa so se v družbi Retro Computers odločili, da to “relikvijo” oživijo in so pripravili model, za katerega sedaj zbirajo denar na platformi Indiegogo – https://www.indiegogo.com/projects/sinclair-zx-spectrum-vega, kjer so zbrali £139,344 GBP raised of £100,000 goal.

Sir Clive Sinclair and Retro Computers Ltd are pleased to announce the launch of the Sinclair ZX Spectrum Vega. Every Vega sold will contribute to a children’s charity

spectrum