Zgodilo se je. Švicarska centralna banka je čez noč spremenila vezavo franka na euro, ki ga je umetno vzdrževala zadnja tri leta. Cena franka je sedaj 1 Swiss Franc equals 0.98 Euro. To je povzročilo precej panike pri vseh tistih, ki imajo svoje kredite v frankih in precej veselja pri tistih, ki imajo svoje prihranke v frankih.

Domači davkoplačevalci, ki so pred leti najemali kredite v frankih za nakup stanovanja bodo zaradi te spremembe plačevali precej večje obroke kredita in posledično so se pojavili predlogi, da bi tudi država pomagala tem najemnikom kredita?!

Prosim? Kaj? Malce se hecamo, kajne? Ko so taisti najemniki kreditov pred parimi leti najemali kredite v frankih, ki so bili ugodni, se ni nihče pritoževal. Nihče jih ni prisilil, da so vzeli kredit v frankih, kot tudi nihče od njih ni jamral, ko so bili ti krediti ugodnejši od kreditov v eurih.

Sedaj, ko so se stvari spremenile, pa naj bi te kredite pomagala sanirati država?! Predvsem pa so bili krediti v frankih za marsikoga boljša rešitev, ker so zaradi nižjih obrestnih mer dobili višji kredit, kot bi ga dobili, če bi vzeli kredit v valuti v kateri ustvarjamo svoje prihodke in na kar je opozarjalo precej bančnikov. Ampak na žalost se jih ni dovolj slišalo, predvsem pa so nekatere banke ponujale lepe kredite, ko so jih državljani potrebovali.

Na Facebooku nastajajo skupine, kjer se združujejo najemniki kreditov in kjer imajo ljudje različne ideje, kako vse skupaj rešiti:

Zaradi neverjetne rasti vrednosti CHF imajo banke neverjetne dobičke. Celotno breme pri tem nosimo kreditojemalci. Banke, ki v primeru raznih težav vedno zahtevajo denar od države (velja tudi za zasebne banke), bi morale tokrat narediti korak nazaj in pretvoriti kredite v valuto, v kateri je bil kredit tudi izplačan in to po tečaju, ki je veljal na dan izplačila. Vse ostalo je navadno oderuštvo in kovanje nenormalnih dobičkov.

Ne, ne strinjam se, da bi morala država, ali pa celo banke pomagati sanirati/preprogramirati te kredite. Vsak, ki vzame kredit bi se namreč moral zavedati, da lahko pride do zelo različnih situacij, ki povsem spremenijo mesečno anuiteto. Če jim bančni svetovalci niso tega povedali, oz. jih niso opozorili na to, potem bi se moral vsak najemnik kredita pozanimati o teh stvareh – sicer pa so že od uvedbe fiksacije franka na euro nekateri opozarajli na to. Ampak ljudje ne verjamemo toliko časa, dokler se nekaj ne zgodi in nas zaboli – v denarnici, kjer najbolj boli.

Da ne bo pomote. Nikomur ne privoščim, da se je to zgodilo in bodo mesečne anuitete lahko višje za par deset eurov, ali pa celo veliko več, sploh v razmerah v katerih živimo. Zavedam se, da je bil za marsikoga najem kredita v frankih edini izhod iz situacije in posledično ni prijetno da se je to zgodilo. Vendar je pri teh stvareh vedno prisotno tveganje in to je potrebno vzeti v ozir, ko se odločamo za različne finančne produkte.

Kot sem omenil že na začetku – verjetno se marsikomu, ki varčuje v frankih sedaj prav prijetno smeji. In tudi tisti “gastarbajtarji”, ki delajo v Švici so prav zadovoljni.

svica Kanton Luzern fotografije 09

13 Responses to Ali naj vlada pomaga najemnikom kreditov v frankih?

 1. Veronika pravi:

  Dokler sem na strani eura sem zadovoljna, če bi bila na strani franka bi poizkušala iztržiti čimveč od države, banke oz. kogarkoli, jih razumem.

  Seveda pa se ne strinjam, da moj davek sedaj rešuje privat kredite. Ker potem se bom prijavila za reševanje mojega kredita za avto, saj bo plačala država, če ne morem jaz, kajne?

 2. Sebastjan pravi:

  Odgovor na tvoje vprašanje v naslovu, DA! Vendar ne vsem.

  Nimam kredita v CHF in nisem bančni analitik, vendar spremljam zgodbo iz povsem drugih razlogov in si bom dovolil napisati svoje mnenje o tem, ker imam pač čas ;)

  Kak dan nazaj sem napisal tweet, da opažam, da smo v Sloveniji precej manj solidarni do kreditojemalcev v švicarskih frankih, kot na Hrvaškem. Vsulo se je name s sto tweeti v stilu ‘ne seri, kdo jim je kriv’, ‘ kaj si niso prebrali’, ‘zakaj niso vprašali strokovnjaka’, ‘riziko kot pri delnicah’, omenjali so casino in še bi lahko našteval. Čeprav sem vedno zagovarjal tezo, da se na vse lahko odgovori v 140-ih znakih, sem tokrat raje molčal.

  Danes je že znano, da bo hrvaška vlada pomagala najemnikom kredita na način, da bodo banke prevzele del odgovornosti za nastalo situacijo. Banke se niso zadolževale v frankih.(!) Mnogi to pripisujejo volilnemu letu, pa naj, vseeno. Dejstvo je, da so bili mnogi zavedeni. Ja, mogoče si niso prebrali ‘drobni tisk’. Ljudje so potrebovali denar, predvsem za rešitev svojih stanovanjskih problemov in takrat je bila frank najugodnejša varijanta. Ali so banke svoje klijente seznanile s tveganjem, ki pride z najemomom takšnega kredita? Mogoče so. Če so to tudi zapisali v pogodbe, bo odločilo sodišče. Mnogi trdijo, da so bili zavedeni in ker bi naj vsaka Vlada bila na strani svojih državljanov, jim bo tokrat pomagala. Tako je na Hrvaškem, tudi Mađarska, Poljska in verjetno še kje so se lotili problema na podoben način.

  In zdaj tisto kar sem napisal na začetku. NE VSEM. Prepričan sem, da med kreditojemalci obstajajo tudi špekulanti, ki so v teh letih, za razliko od navadnih ljudi, ki so v večini s krediti reševali svoj stanovanjski problem, profitirali, zaslužili. Ti bodo prodali svojo drugo nepremečnino, vikend na morju, jadrnico…

  Vsak primer bi bilo treba obravnavati individualno in s tem se naj ukvarjajo centri za socialno delo. Država MORA pomagati tistim, socialno najbolj ogroženim, ki kredita v celoti več niso sposobni odplačevati. Denar naj gre iz javnih sredstev. Izredna pomoč se dodeli če se oseba ali družina iz razlogov, na katere ni imela vpliva, znajde v položaju materialne ogroženosti. Tako piše v zakonu.

  In o kakšnih zneskih sploh govorimo? Če je po nekaterih podatkih cca. 20.000 ljudi, ki se jim je obrok zaradi ‘razlogov na katere ni imel vpliva’ povečal za 100, 200, 300€ na mesec?

  Pa preden pogledamo zneske samo na prvi strani na naslednji povezavi, naj kopiram tweet mojega ‘tvitkamerada’ Safeta: “Kaj, ko bi nehali masturbirati ob vsaki težavi sočloveka. Ali je to pač edini možni način (samo)zadovoljitve?”

  No, če ste prebrali do sem, kliknite še tu > in razmislite.

 3. Tamara Zara pravi:

  Denar naj gre iz javnih sredstev, ker niso zmožni plačevati kreditov? Pa a se hecate? Kdo pa pomaga tistim (tudi sama sem bila med njimi), ki smo kredit vzeli v času zaposlitve za nedoločen čas, po 2 letih izgubili službo in so nam ostala še 3 leta kredita? Kdo jim/nam pomaga? Jaz sem hvala bogu že rešena, ampak zakaj se pa ne govori, da naj se tem pomaga, ti, ki pa so “oškodovani” ker se je razmerje valut spremenilo (kar je povsem logično pričakovati mimogrede) pa naj po 40.000eur (sem gledala oddajo da se jima je za toliko dvignilo in sta zdaj čisto obupana) “pomaga”? Ja prosim, takoj ko vsakem državljanu, ki je v zadnjih 10letih vzel kredit enak znesek nakažejo na račun. Oprosti, ampak to pa je neumnost. Otrokom pri dodatni učni pomoči stran jemljejo, tam bodo pa pomagali kredite za avte in kaj vem kaj še vse poplačevati.

 4. Super sucker pravi:

  Pa kdo dejansko pričakuje, da bo država financirala kredite osebam???
  Lahko bi pač prisilile banke, da del tega tveganja prevzamejo nase, tako kot so naredili na Madžarskem, Hrvaškem, ne pri nas smo pa takoj fouš, da bo kdo kaj dobil od države zastonj, ko se pa tajkunom in bakam plačuje miljarde, to je pa vredu… s tem da so banke te kredite dobile že 2x poplačane…
  Jaz sem leta 2007 vzel kredit v frankih, ker nisem imel druge možnosti v tistem trenutnku (kredit se je hvalilo kot najboljša stvar po namazanem kruhu, čeprav je banka slovenije že leta 2005 podala mnenje bankam, naj kreditov v frankih ne dajejo več – pač to so bile moje ugotovitve, ko je bilo jasno že prepozno), kredit se mi je od prvega obroka naprej samo povečeval, začel z 270€, pristal na 360€, tako da ne nabijajte kaj smo profitirali, če nebi bilo tega 15.1.2015 in bi ostalo na 1,2€ bi preplačal kredit 50.000€ za 30.000€, sedaj ga bom pa za 40.000€… pa da ne govorimo, da banke niso nikoli dajale kredita dejansko v frankih, to piše samo na pogodbi, tako da je to svetovni nateg… Ampak Slovenci smo pač res genetsko ustvarjeni s foušijo v drobovju…

 5. Sun pravi:

  Ne vem, zakaj sploh pišete o tem, da državna pomoč pomeni to, da naj se da denar tem revežem. To je povsem MIMO in seveda se tega ne dela. Je pa državna pomoč NUJNA na drugačen način. Banke so naredile “ugoden in varen” produkt, razlagali so da EUR (20+ držav) že ne bo ogrožen pred CHF 1 same države. In ko se je začel CHF krepiti so mnogi iskali mnenje, kaj narediti. Nekaj bank je imelo prav aktivno politiko zadrževanja kreditov v CHF, saj so tako mnogo bolje služile, brez lastnega valutnega tveganja. Pri nekaterih so bili stroški menjave v EUR zelo veliki in včasih tako pogojeni, da nisi bil kreditno sposoben.
  Tukaj gre za čisto zavajanje bank in banke bi morale požret to, da kreditojemalcem pod ne-oderuškimi pogoji omogočijo konverzijo in vsak bo to sprejel. Vsak bo rad sam plačal kredit. Država pa bi morala pomagat tako, da pritisne na banke, preko centralne banke.
  Saj banke ne bodo na izgubi, samo malce manj bodo zaslužile, če naredijo tako, kot sem napisal. Države pa to tudi nič ne stane.

  Kdorkoli komentira, da je butasto pomagat in da že ne bo plačeval kredita od nekoga drugega, je neveden in nevaren. Odvrača pozornost od pravega problema – to so banke. In navidezno obremenjuje državo oz. davkoplačevalce. Taki slabi produkti so bili že v preteklosti. Se spomnite Modrega varčevanja od NLB? Takrat so ljudje varčevali X denarja, po preteku pa bi dobili X-1 denarja. In seveda so dobili “tožbo” proti NLB, ker so zastavili slab produkt, ki je zavajal potrošnike. In kdo od vas je takrat kaj plačal? Tudi posredno ne (preko davkov in države). Razen kasneje, ko je bila NLB res v k*** in smo vsi plačali tajkunske kredite.

 6. Tamara Zara pravi:

  Mnja, kdaj je pa že banka sama sebi v skledo pljunila? Kdor trdi, da ne bomo potem spet tega “manjka” z novo dokapitalizacijo plačali čisto vsi je šele neveden.

 7. Janez Novak pravi:

  najprej. je bilo kar nekaj oddaj na to temo, v kateri so financni strokovnjaki opozarjali na morebitna tveganja, tako da ne govorit, da niso vedeli v kaj se spuscajo. in drugic. na Hrvaskem imajo letos parlamentarne volitve in ker vladajoci politiki po javno mnenjskih raziskavah zelo slabo kaze so se posluzili zelo populistcnega ukrepa, ki naj bi jim prinesel dodatne glasove. sicer pa, l.91 smo se odlocili za trzno gospodarstvo in za sistem v katerem vsak zase prevzema svoja tveganja na svoja ramena.

 8. Super sucker pravi:

  Aja, kdaj so pa bile te oddaje? Če si kredit vzel leta 2005,6 ali 7, ti oddaja leta 2010 bolj malo koristi… Po bitki je lahko biti general a ne? Dejstvo je, da mene niso opozorili na tveganja, pogovor se je vrtel v smeri, da je frank zelo trdna valuta in kredit kot tak zelo stabilen in da ga priporočajo… saj pravim – bolj kot ne edina moja možnost in malo mladostne nevednosti in naivnosti, pa je…

 9. Tamara Zara pravi:

  pa saj so ti prav povedali: frank je zelo trdna valuta, torej ne bo zgubil na vrednosti ane. žal…. niso povedali da euro pa ni tako zelo trdna.

 10. Super sucker pravi:

  U hvala za razlago… i guess you missed the point.

 11. Janč pravi:

  Kredite bi bilo treba spet omejiti na striktno 30% neobremenjenih prihodkov, ker vse preveč ljudi še ni dovolj zrelih, da bi ocenili, v kaj se spuščajo…

 12. Tomaž pravi:

  Znižanja standarda v Sloveniji še nismo vzeli. V Jugi smo bili vsi brez standarda, z osamosvojitvijo smo si ga pa zvišali na račun kreditov. Ki jih je treba pač enkrat vrniti.

 13. Super sucker pravi:

  Za vse, ki tole berejo, pa sploh ne vejo točno za kaj se gre… avtor:Sebastjan Novak

  87% predvidljivi odziv komentatorjev. Po izjavah sodeč večinski delež kreditojemalcev v CHF sodi v razred, ki pri nas izginja – srednji – nižji srednji.

  To so ljudje, ki zaslužijo ravno toliko, da plačujejo najvišje davke in prispevke (in so na koncu meseca skoraj na istem kot tisti, ki ne delajo nič – uživajo socialno podporo ali pa so na minimalcu).
  Toda v primerjavi z delavci v tovarni s 500 neto (to je po forumih sodeč slovenski ideal) bogatuni in največji sovražnik naroda. Super!

  Torej gospe in gospodje – spet se je izkazalo, da je pri nas najbolje vse zapraviti in biti na koncu socialni problem (ter zahtevati stanovanje od države) ali pa stokati. Kdor pa se bori po svojih močeh pa je ovca….

  Ljudje – žrtve bank – mnogi kredita v evrih sploh niso mogli dobiti so torej pač ovce. Bravo!

  Res je – podpisali so sami – večinoma zato, ker nimajo očkov in mamic, ki bi jim kupili stanovanja. Ali pa se ne pasejo na državnih jaslih.

  Kolikor zasledim nihče noče, da bi jim kdo plačal kredit – temveč zgolj, da banke, ki niso izgubile ničesar (bile so zavarovane za valutna tveganja – pridejo naproti) saj vseskozi operirajo z evri. Gre za škodljiv produkt!

  Zapomnite si. Ekonomija je igra številk na papirju na škodo malega človeka, ki nima veze z realni vrednostjo. Se še spomnite Lehman brothers igric ali pa dot.com balončka?

  Eno vprašanje in potem primerjava? Zakaj teh kreditov na trgu ni več? Odgovor – ker so škodljivi! Kaj se zgodi z otroško igračo, ki vsebuje plutonij? Ste kdaj videli obvestilo v medijih?

  Prinesite jo takoj nazaj v trgovino! Kredit v CHF je igrača, ki vsebuje plutonij. Toda takšnega obvestila nihče izmed “kupcev” ni dobil! Še več. Povsem potihoma je igrača izginila s polic, “obstoječih kupcev” ni nihče svaril naj jo vrnejo (časa je bilo časa za to vsaj zadnja tri leta. Še več, tiste, ki so opazili, da je nekaj hudo narobe – in jo želeli vrniti pa je trgovino – banko – pa je ta opozarjala – NE NE, ni treba vrniti igrače, vse je v redu!!!

  Nekdo (le kdo – ki danes tudi pravi, glej ovce) pa je izdal dovoljenje za ta produkt. Hmm?! Malce v razmislek…

  In čeprav nimam kredita v švicarskih frankih, danes razglašam: “Tudi sam imam kredit v CHF!” Ker to je boj malega človeka proti bančnemu sistemu, ki lahko že jutri odloči, da bo liter vode stal 1,5 evra. Kdo bo pa takrat ovca?

  P.S.
  en super film na to temo. Poglejte si Erin Brockovich in se vprašajte koga podpirate…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.