Zgodilo se je. Švicarska centralna banka je čez noč spremenila vezavo franka na euro, ki ga je umetno vzdrževala zadnja tri leta. Cena franka je sedaj 1 Swiss Franc equals 0.98 Euro. To je povzročilo precej panike pri vseh tistih, ki imajo svoje kredite v frankih in precej veselja pri tistih, ki imajo svoje prihranke v frankih.

Domači davkoplačevalci, ki so pred leti najemali kredite v frankih za nakup stanovanja bodo zaradi te spremembe plačevali precej večje obroke kredita in posledično so se pojavili predlogi, da bi tudi država pomagala tem najemnikom kredita?!

Prosim? Kaj? Malce se hecamo, kajne? Ko so taisti najemniki kreditov pred parimi leti najemali kredite v frankih, ki so bili ugodni, se ni nihče pritoževal. Nihče jih ni prisilil, da so vzeli kredit v frankih, kot tudi nihče od njih ni jamral, ko so bili ti krediti ugodnejši od kreditov v eurih.

Sedaj, ko so se stvari spremenile, pa naj bi te kredite pomagala sanirati država?! Predvsem pa so bili krediti v frankih za marsikoga boljša rešitev, ker so zaradi nižjih obrestnih mer dobili višji kredit, kot bi ga dobili, če bi vzeli kredit v valuti v kateri ustvarjamo svoje prihodke in na kar je opozarjalo precej bančnikov. Ampak na žalost se jih ni dovolj slišalo, predvsem pa so nekatere banke ponujale lepe kredite, ko so jih državljani potrebovali.

Na Facebooku nastajajo skupine, kjer se združujejo najemniki kreditov in kjer imajo ljudje različne ideje, kako vse skupaj rešiti:

Zaradi neverjetne rasti vrednosti CHF imajo banke neverjetne dobičke. Celotno breme pri tem nosimo kreditojemalci. Banke, ki v primeru raznih težav vedno zahtevajo denar od države (velja tudi za zasebne banke), bi morale tokrat narediti korak nazaj in pretvoriti kredite v valuto, v kateri je bil kredit tudi izplačan in to po tečaju, ki je veljal na dan izplačila. Vse ostalo je navadno oderuštvo in kovanje nenormalnih dobičkov.

Ne, ne strinjam se, da bi morala država, ali pa celo banke pomagati sanirati/preprogramirati te kredite. Vsak, ki vzame kredit bi se namreč moral zavedati, da lahko pride do zelo različnih situacij, ki povsem spremenijo mesečno anuiteto. Če jim bančni svetovalci niso tega povedali, oz. jih niso opozorili na to, potem bi se moral vsak najemnik kredita pozanimati o teh stvareh – sicer pa so že od uvedbe fiksacije franka na euro nekateri opozarajli na to. Ampak ljudje ne verjamemo toliko časa, dokler se nekaj ne zgodi in nas zaboli – v denarnici, kjer najbolj boli.

Da ne bo pomote. Nikomur ne privoščim, da se je to zgodilo in bodo mesečne anuitete lahko višje za par deset eurov, ali pa celo veliko več, sploh v razmerah v katerih živimo. Zavedam se, da je bil za marsikoga najem kredita v frankih edini izhod iz situacije in posledično ni prijetno da se je to zgodilo. Vendar je pri teh stvareh vedno prisotno tveganje in to je potrebno vzeti v ozir, ko se odločamo za različne finančne produkte.

Kot sem omenil že na začetku – verjetno se marsikomu, ki varčuje v frankih sedaj prav prijetno smeji. In tudi tisti “gastarbajtarji”, ki delajo v Švici so prav zadovoljni.

svica Kanton Luzern fotografije 09