Med vožnjo ne govorim po telefonu

Nekoč mi je bil pogovor po mobilnem telefonu med vožnjo užitek. Takrat bi si težko predstavljal, da se vozim več kot pol ure in ne bi med tem opravil vseh “pomembnih” klicev, ki so “reševali” življenja in ki so bili res tako “nujni”, da niso mogli počakati kakšnih 15 minut! Saj vendar mobilni telefon to omogoča – mobilnost, dosegljivost kjerkoli, ni se mi treba več držati dogovorov, saj jih lahko v zadnji minut spremenim, itd..

Pred leti sem v zapisu – Etični kodeks voznikov po slovenskih cestah med drugim zapisal – med vožnjo NE uporabljam naprav, ki zmanjšujejo pozornost (telefon, navigacija, reševanje križank, Twitter), ki je nastal na podlagi nespametnega testa in na podlagi te izkušnje je sledil tudi zapis – Twittanje med vožnjo NI kul, zakaj odsvetujem uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Sam se že precej časa med vožnjo ne pogovarjam po mobilnem telefonu! Nikoli ni nič tako nujnega, da ne bi počakalo par minut!

Vendar se bo sedaj našel nekdo, ki bo trdil, da je razlika med telefoniranjem med vožnjo in pisanjem SMS-ov? Seveda obstaja razlika. Vendar če moraš izbrati koga boš klical po telefonu, potem počneš isto stvar, kot jo počneš pri tipkanju SMS-ov. In če se pogovarjaš po telefonu o resnih in pomembnih stvareh, potem se tudi veliko bolj osredotočiš na pogovor, kot pa na dogajanje na cesti. Ko se voziš in govoriš po mobilnem telefonu, se v bistvu ne zavedaš kaj se dogaja na cesti, ali okoli nje. Ko prekineš klic, se verjetno dokaj pogosto vprašaš, če je bil kakšen radar ob cesti, kakšna žival, ali celo kakšen pešec. Odvisno je seveda od hitrosti vožnje in ceste.

Na podlagi česa sem se odločil, da ne bom več telefoniral med vožnjo? Ker sem nekaj časa opazoval voznike na avtocestah, ki so vozili najbolj “čudno”. Namreč menjavanje pasov brez smernika, vožnja po dveh voznih pasovih, vožnja pri hitrosti 100km/h po prehitevalnem pasu, itd..

Vsem je bila skupna ena preprosta zadeva – med vožnjo so govorili po mobilnem telefonu. In njihova zbranost je bila posvečena sogovorniku, namesto vožnji. No, na žalost na naših avtocestah nihče ne kontrolira tega prekrška in vsi to s pridom izkoriščajo.

Med vožnjo ne govorim po telefonu! Mogoče s tem ne bom prispeval k zmanjšanju števila mrtvih na naših cestah, vendar bom vsaj vedel, da sem na cesti osredotočen na vožnjo in da se bom v primeru nesreče zavedal pravega razloga zakaj je prišlo do nje! Upam, da me bo še kdo posnemal, kajti še vedno trdim da za stanje/število nesreč na slovenskih cestah ni kriv samo alkohol in previsoka hitrost, ampak tudi takšne stvari, kot je telefoniranje in nezbranost med vožnjo!

nesreca-na-avtocesti05.JPG

 1. bla, bla, bla…

  ne menjam radijske postaje, ko vozim…
  ne nastavljam klime, ko vozim…
  ne spremljam porabe goriva, ko vozim…
  ne pogovarjam se s sopotnikom, ko vozim…

  ne vrtim volana, ko vozim…

  bla, bla, bla…

Komentarji so zaprti.