Kajenje je draga razvada – strošek kajenja kadilca

To, da je kajenje draga razvada se verjetno zaveda vsak kadilec. Da ima država veliko korist od vsakega kadilca je tudi dokaj samo po sebi umevno, saj država pobere od vsakega zavojčka cigaret skoraj 80%! Glede na ceno zavojčka cigaret, ki stane v povprečju nekje 3,50 eura, bi morala biti država precej srečna da je v deželi veliko kadilcev.

Za vse, ki ste gledali film Thank You For Smoking, vam je verjetno jasno o čem pišem. Za tiste, ki niste – ja, zavedam se, da kadilci hitreje zbolijo, da gre več denarja za njihovo zdravljanje in podobno (sicer še nisem videl nikjer nobene raziskave, ki bi potrjevala te besede, vendar velja nekakšno splošno prepričanje, da to drži).

Po drugi strani pa je vse skupaj lahko precej drugače – kadilci gredo v lokale, kjer je od leta 2007 prepovedano kajenje v zaprtih prostorih in spijejo pivo, ali pet in tudi pri tem država pobere precej davkov in trošarin. Torej kadilci dvakrat prispevajo v državno blagajno. Ampak nisem želel pisati o tem!

Kajenje je draga razvada!
Pravi kadilec nikoli ne razmišlja o tem, koliko denarja ga stane njegova razvada. Uživa v svoji cigareti, času, ki ga ima zase in sprostitvi, ki jo prinese vsak dim cigareta. Vendar je včasih potrebno narediti tudi “reality check”, ki pa marsikoga prizemlji, saj so zneski, ki jih kadilci zapravijo za cigarete skozi življenje lahko enormno visoki!

Preprost primer: predpostavim, da je nekdo začel kaditi pri 18 letih. Na dan skadi povprečno 10 cigaret. Kot sem že omenil zgoraj, je povprečna cena škatlice 3,50 eura. Kadi do svojega 70 leta, kar pomeni, da je kadil 52 let, oz. 18980 dni.

Kar pomeni, da je v tem času skadil 189.800 cigaret – kar je enako (če se cena ne spreminja) 33.215 eurov. Ni majhen znesek za razvado, kajne?

Po drugi strani pa bi lahko upoštevali še čas, ki ga je nekdo porabil za kajenje cigaret. Če upoštevamo, da se kadi cigareta 2 minuti (ali se manj ali več je odvisno od posameznika) bo v tem času porabil za kajenje 263 dni – oz. z drugimi besedami, vsako leto je porabil 5 dni časa za kajenje. To je 121 ur, ki se lahko pretvorijo v denar (recimo da je nekdo plačan 10 eurov na uro) in dobimo znesek 1210 eurov, ki jih je “vrgel” stran s kajenjem.

To niti ni tako majhna številka in če sedaj seštejemo čas in znesek, ki gre za cigarete, potem ugotovimo, da lahko kadilec v času svojega življenja prihrani skoraj 100.000 eurov?! Seveda, če bi bil to idealen svet in če bi se dejansko vse izšlo, kot je treba. Po drugi strani pa bo marsikateri kadilec rajši dal denar za cigarete, ker je v njih našel svoj užitek, kot pa da bi si s tem denarjem kupil superduper avto!

novoletna-darila-cigare-03.jpg
Kajenje je draga razvada
cigare2
Kajenje je draga razvada
cuban cigars Partagas Petit Corona Especial 04
Kajenje je draga razvada
cigare_ems_london01
Kajenje je draga razvada
  1. Ok. Tudi jaz ne kadim.
    In ko sem podobno matematiko povedal kolegu kadilcu, me je vprašal: imaš ti kaj zaradi tega, ker ne kadiš kaj več? Se voziš v boljšem avtu? Spiš v lepši sobi? :-)
    In sem bi tiho… ;-)

    1. Lahko bi mu odgovoril, da si (skoraj zagotovo) bolj zdravo :) Mogoče je to pomembneje kot dober avto in lepa soba? ;)

Komentarji so zaprti.