Leta 2014 je zaživel Kreativni center Poligon. V 10 mesecih obratovanja so pripravili in gostili 150 dogodkov in Poligon je obiskalo skoraj 10.000 uporabnikov. Ker so razmere kakršne so, je poslanec SD Matjaž Nemec zastavil poslansko vprašanje (vir) in vlada mu je odgovorila (vir). Odgovor seveda poznate!

Ampak vseeno je tukaj spodaj kratek povzetek, ki so ga ustvarjalci Poligona zapisali na svoji Facebook strani (vir):

Vlada RS je danes na poslansko vprašanje poslanca SD Matjaža Nemca odklonila interventno pomoč Poligonu, da bi nam pomagala premostiti finančne težave s katerimi se srečujemo že od odprtja. Poligon je bil ustanovljen kot odgovor na brezupno situacijo s katero se danes srečujejo mladi samozaposleni (prekerci) v Sloveniji. Poligon je nastal zato, da se mladim ljudem v Ljubljani omogoči primeren prostor za delo in pomaga približati priložnosti za pridobivanje dela. Poligon vodimo trije soustanovitelji povsem prostovoljno, saj ni denarja niti za izplačilo osnovnih honorarjev, čeprav je center odprt 12 ur na dan, 5 dni na teden.

V slabem letu delovanja smo organizirali prek 150 dogodkov, delavnic in mentorstev s področja kreativnih industrij, socialnega podjetništva in kulture, ki se jih je udeležilo že prek 10.000 ljudi. Trenutno pri nas ustvarja prek 100 ljubljanskih samozaposlenih (prekercev), ki jim nudimo podporo, da lahko lažje zaslužijo za preživetje. Smo tudi tisti, ki smo v Slovenijo pripeljali koncept množičnega financiranja in prek iniciative Slovenia Crowdfunding omogočili mladim kreativcem, da so začeli razvijati uspešne podjetniške zgodbe.

Mestna občina Ljubljana nam je kljub vsem prizadevanjem za zagon ljubljanske kreativne scene, še ko nam je prijazno nudila streho nad glavo Kino Šiška, že leta 2013 zavrnila možnost neprofitnega najema prostora z obrazložitvijo, da imamo preveč profiten projekt. In to navkljub dejstvu, da delujemo kot neprofitna platforma, ki skuša pomagati čim več revnim kreativcem.

Ker se nam je zdelo pomembno, da kljub temu uresničimo projekt, saj vsak mesec več mladih zaradi neugodnih gospodarskih razmer zapušča državo, smo šli v začetku 2014 v profiten najem prostorov v Tobačni katerih lastnik je bil do dveh tednov nazaj družba IMOS G, ki je sedaj v stečaju. Poleg finančnih težav s katerimi se srečujemo iz meseca v mesec imamo sedaj še eno skrb več.

V času od odprtja so k nam zašli že mariskateri državni odločevalci in nam obljubljali pomoč, saj naj bi bili vzorčni projekt rešitve izhoda iz krize. Med drugim nas je tudi dvakrat obiskala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katera je obljubila, a do danes ne izvršila obljube, da bo Poligon kot izredno inovativen, pilotni projekt opolnomočenja samozaposlenih mladih prekercev od države čim prej dobil pomoč.

Žal nam je, da država ne zna prepoznati koristnih projektov. Razočarani zaenkrat še vztrajamo, ampak nam moči hitro kopnijo.

Obenem hvala vsem samozaposlenim, medijem oziroma novinarjem in različnim inštitucijam, ki za razliko od države vidite vrednost v našem delu!
Ekipa Poligona

poligon

5 Responses to Vlada RS zavrnila pomoč Kreativnemu centru Poligon

 1. mt pravi:

  Da ne čakamo vedno na državo: prijatelji Poligona projektu namenijo letno donacijo 35 eur:

  http://www.poligon.si/prijatelji/

 2. dare pravi:

  Dober projekt. Spremenimo miselnost, preveč se vedno želimo vezati na državo, da naj pomaga in reši zadeve. Pozabimo na državo, tako bomo prej prišli do rešitve. Če pa rešitve ne bo, potem pač ni dovolj interesa. Gremo naprej.

 3. Kreativec pravi:

  KREATIVNI center Poligon.
  Od leta 2014 (zdaj smo leta 2015).
  Organizirali prek 150 dogodkov, delavnic in mentorstev s področja KREATIVNIH industrij, socialnega PODJETNIŠTVA in kulture, ki se jih je udeležilo že prek 10.000 (ni majhna številka!) ljudi.

  In naslednja KREATIVNA ideja: da naj na koncu vseeno vskoči/pomaga država? Lepo je biti kreativni podjetnik v Sloveniji.

 4. Janč pravi:

  Tudi sam sem bil na enem od množično obiskanih dogodkov.

  Čudilo me je, da je povsem brezplačen.

  Če bi vsak od 10000 plačal vsaj 5 EUR vstopnine, kar si lahko vsak privošči, bi bila težava najbrž manjša.

  Podoben primer, kot Lent (imaš dve možnosti – ali brezplačno, ali pa zelo draga vstopnina, velika večina se pač odloči za prvo možnost) ali Trnfest.

  Ta filozofija brezplačništva oz. “Mama, dej dnar” nas bo še drago stala.

  There is no such thing as a free lunch.

 5. Janč pravi:

  Perpetuum jazzile v Kulturnem domu Zagorje. Brezplačno. Občina časti. Na dan brezplačne delitve kart ni bilo že zjutraj nobene. Vem iz druge roke.

  Korupcija na višku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.