Leta 2014 je zaživel Kreativni center Poligon. V 10 mesecih obratovanja so pripravili in gostili 150 dogodkov in Poligon je obiskalo skoraj 10.000 uporabnikov. Ker so razmere kakršne so, je poslanec SD Matjaž Nemec zastavil poslansko vprašanje (vir) in vlada mu je odgovorila (vir). Odgovor seveda poznate!

Ampak vseeno je tukaj spodaj kratek povzetek, ki so ga ustvarjalci Poligona zapisali na svoji Facebook strani (vir):

Vlada RS je danes na poslansko vprašanje poslanca SD Matjaža Nemca odklonila interventno pomoč Poligonu, da bi nam pomagala premostiti finančne težave s katerimi se srečujemo že od odprtja. Poligon je bil ustanovljen kot odgovor na brezupno situacijo s katero se danes srečujejo mladi samozaposleni (prekerci) v Sloveniji. Poligon je nastal zato, da se mladim ljudem v Ljubljani omogoči primeren prostor za delo in pomaga približati priložnosti za pridobivanje dela. Poligon vodimo trije soustanovitelji povsem prostovoljno, saj ni denarja niti za izplačilo osnovnih honorarjev, čeprav je center odprt 12 ur na dan, 5 dni na teden.

V slabem letu delovanja smo organizirali prek 150 dogodkov, delavnic in mentorstev s področja kreativnih industrij, socialnega podjetništva in kulture, ki se jih je udeležilo že prek 10.000 ljudi. Trenutno pri nas ustvarja prek 100 ljubljanskih samozaposlenih (prekercev), ki jim nudimo podporo, da lahko lažje zaslužijo za preživetje. Smo tudi tisti, ki smo v Slovenijo pripeljali koncept množičnega financiranja in prek iniciative Slovenia Crowdfunding omogočili mladim kreativcem, da so začeli razvijati uspešne podjetniške zgodbe.

Mestna občina Ljubljana nam je kljub vsem prizadevanjem za zagon ljubljanske kreativne scene, še ko nam je prijazno nudila streho nad glavo Kino Šiška, že leta 2013 zavrnila možnost neprofitnega najema prostora z obrazložitvijo, da imamo preveč profiten projekt. In to navkljub dejstvu, da delujemo kot neprofitna platforma, ki skuša pomagati čim več revnim kreativcem.

Ker se nam je zdelo pomembno, da kljub temu uresničimo projekt, saj vsak mesec več mladih zaradi neugodnih gospodarskih razmer zapušča državo, smo šli v začetku 2014 v profiten najem prostorov v Tobačni katerih lastnik je bil do dveh tednov nazaj družba IMOS G, ki je sedaj v stečaju. Poleg finančnih težav s katerimi se srečujemo iz meseca v mesec imamo sedaj še eno skrb več.

V času od odprtja so k nam zašli že mariskateri državni odločevalci in nam obljubljali pomoč, saj naj bi bili vzorčni projekt rešitve izhoda iz krize. Med drugim nas je tudi dvakrat obiskala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, katera je obljubila, a do danes ne izvršila obljube, da bo Poligon kot izredno inovativen, pilotni projekt opolnomočenja samozaposlenih mladih prekercev od države čim prej dobil pomoč.

Žal nam je, da država ne zna prepoznati koristnih projektov. Razočarani zaenkrat še vztrajamo, ampak nam moči hitro kopnijo.

Obenem hvala vsem samozaposlenim, medijem oziroma novinarjem in različnim inštitucijam, ki za razliko od države vidite vrednost v našem delu!
Ekipa Poligona

poligon