Vremenska napoved za danes je bila obarvana z rdečo. Sneženje naj bi zajelo celo Slovenijo in od včeraj ponoči naj bi padlo zelo veliko snega. Dars je preventivno zaprl avtoceste za tovornjake in kolone pred mejnimi prehodi so bile dolge več kot 15 kilometrov. Nekatere šole so preventivno zaprle vrata in omogočile, da bodo otroci doma na varnem in ne v snegu in snežnih razmerah, ki “so” zunaj.

K vsemu temu so pristavili svoj lonček tudi mediji, ki so poročali o razmerah, ki nas čakajo. Seveda z veliko mero senzacionalizma, predvsem pa s konstantnim poročanjem o razmerah – tako na cestah, kot tudi o sneženju. Slovenske Novice so definitivno zmagovalke te borbe z naslovom – Prihaja metež stoletja: v dveh dneh 1 meter snega!

Tresla se je gora, rodila se je miš. Današnji dan je bil povsem normalen februarski dan. Par snežink, temperature nad 0 stopinj, predvsem pa prazne ceste – očitno je veliko ljudi vzelo poročanje medijev zelo resno in so dan preživeli rajši doma, kot pa da bi tvegali in se podali v razmere, ki so jih opisovali mediji. Tovornjakarji so pizdili, ker so morali stati pred mejo, kljub temu, da so bile ceste skoraj suhe in povsem normalno prevozne in potem so se končno odločili in odprli promet za tovorna vozila po Sloveniji.

Vremenska napoved se je tekom dneva spremenila in iz rekordnih količin snega so vremenoslovci prišli do 5-15 centimetrov. Pa se tudi to ni povsod uresničilo, vsaj če gledam fotografije iz različnih krajev po Sloveniji, ki jih objavljajo uporabniki Twitterja.

Seveda je pred nami še noč, ko se bodo razmere spremenile in nas bo zjutraj pričakala rekordna količina snega. Vsaj mediji tako poročajo. In ob 19. uri bomo lahko poslušali opozorila, predvsem pa poročanje o snežnih razmerah iz terena, ki ga bodo uprizorile različne televizijske postaje.

Če kaj, potem lahko mirne duše priznam, da so mediji prav lepo polepšali dan vsem, ki smo malce skeptični do njihovih napovedi, predvsem pa do informacij, ki jih podajajo. Mogoče bi se vsak od nas moral malce zamisliti ob tem, saj je to zelo lep primer, kako se da manipulirati z občinstvom.

Ja, sneg februarja je res tako nenavaden pojav, da je treba o tem poročati na pet minut. In ja, mogoče bo jutri res sneg in bomo morali ostati doma, ampak to ni novica, ki bi jo morali poudarjati vsako minuto! Zima je, z njo pride sneg, predvsem pa snežne razmere.

Medijem pa hvala za čudovito nasmejan dan. Vsaka snežinka, ki sem jo videl, me je totalno prestrašila :)

p.s.: fotografije so iz leta 2010, današnje razmere so povsem drugačne!

sneg sneg 04

Sneg - dost mam 01

sneg in sneg in sneg 02