V zapisu Ali naj vlada pomaga najemnikom kreditov v frankih? sem se spraševal o tem, kako naj bi vlada pomagala posojilojemalcem, ki so se zaradi razmer odločili za najetje posojila v frankih. Dokler je bilo razmerje pozitivno za njih, se ni nihče pritoževal, še manj pa ustanavljal združenje, ki bi se borilo proti bankam, ki so jim “kao” ponudile premalo informacij o tveganju pri najemu posojila v frankih.

Ko se je razmerje med eurom in frankom spremenilo, pa so posojilojemalci ugotovili, da so bile banke “grde” do njih, saj jih niso vnaprej opozorile na to, da se lahko zgodijo tudi spremembe tečajev, ki bodo prinesle precej višje zneske, ki jih bodo morali najemniki kreditov plačati. Tega, da so dolga leta plačevali ugoden kredit, bolj ugoden kot bi bil kredit v eurih in da tega, da kredita v eurih niti ne bi dobili, sploh ne bom omenjal. Se pa vsi zavedamo, da je imel vsak od njih možnost izbire kredita in se je vsak po svoje odločil.

Najemniki kreditov v frankih so sedaj ustanovili Združenje frank, ki ima eno od zahtev – dosega ničnosti vseh kreditnih pogodb, ki so jih vzeli pri bankah! Če sklepam po povsem kmečki logiki – nekdo se je odločil za kredit v frankih in vsa leta bil na boljšem od tistega, ki se je odločil za kredit v eurih. Seveda v vsem tem času ni nikoli “jamral”, ali pa ustanavljal združenja, ki bi se borilo proti “nefer” obrestim, ali pa celo za to, da naj bi bila njegova pogodba nična, ker mu je banka dala premalo informacij in bi na podlagi tega morala biti tudi kaznovaa. V bistvu so najemniki kreditov v frankih vedeli, zakaj so se odločili za takšen kredit in tudi pogoje so poznali – verjetno ni nihče sklenil kredita, brez da bi dobil od banke “cel kup drobnega tiska”, kjer so zapisani pogoji in vse ostalo.

Glede na to, da si nekateri najemniki kreditov želijo ničnost kreditnih pogodb bi bila spodnja rešitev povsem preprosta in primerna za vse. Naj banke z njimi sklenejo nove pogodbe, stare pa naj bodo nične, kjer bodo zneski v eurih in naj se plačujejo obroki v eurih od prvega dne naprej. Glede na to, da večina najemnikov ni dobila kredita v eurih, ampak zgolj v frankih, bi celotno situacijo tole postavilo v drugačno luč. Pač nekateri so bili preračunljivi in so si obetali vse prej kot to, kar se je zgodilo. Po drugi strani pa drugi niso dobili kredita v eurih in je bil to edini način, da pridejo do njega.

So za to res krive banke? Ali je res potrebno, da pogodbe postanejo nične? Kaj pa se zgodi v primeru, ko se tečaj frank/euro zopet spremeni? Bodo spet zahtevali ničnost pogodb, ali pa si ti ljudje zgolj želijo, da ne bi imeli več kredita in obrokov zanj?! Zakaj se ne ustanovi Združenje euro, kjer se bodo združili vsi, ki so s krediti, ki so jih dobili pri bankah kupili nepremičnine in se jim je vrednost nepremičnine v zadnjih letih znižala za 10-20%? Pa saj jih ni nihče opozoril na to, kajne??

p.s.: nimam kredita.. ne v eurih, ne v frankih.. samo razmišljam..

svica Kanton Luzern fotografije 07

7 Responses to Združenje frank

 1. Janč pravi:

  Saj razumem, kriza je, če se ti obrok z danes na jutri napihne. Še posebej, če sta oba zadolžena do maksimuma.

  Je pa res tole eno veliko sprenevedanje. Vsakič, ko so dobili iz banke dopis o znižanju anuitete zaradi spremembe tečaja, so natanko vedeli, pri čem so.

 2. Aljoša Kocen pravi:

  Roni problem le-teh CHF kreditojemalcev je pri nas minoren. Vsega skupaj je mislim da 800 mio € teh pufov. Skratka, drobiž napram ostalemu.

  Težava tega združenja je kredibilnost. Ko greš gledat njih spletno stran pravijo, da so banke izkoristile njihovo stisko. ma kakšno stisko za Boga milega???

  Stiska? Nimaš strehe nad glavo pa greš v kredit? Ja banka ti bo poskusila ponudit nekaj. In zarad nizkega liborja so lahko dejansko vzeli več EUR protivrednosti, kot pa bi jo lahko, če bi imeli EUR kredite. Banka ni nikogar izkoristila. Ti ljudje so zakreditirani BOLJ kot pa bi jim po siceršnjem finančnem stanju sploh pripadalo, da tako rečem. Z nižjo OM so lahko plačevali višjo osnovno glavnico posojila. Če bi vzeli kredo v EUR, bi ga bili dobili manj. IN opozorila o valutnem tveganju je pred podpisom pogodbe dobila vsaka stranka. VSAKA.

  Nadalje. “Govori se o kreditih v CHF”, kar je napačno poimenovanje. (naj mi Petra Krčmar oprosti, ker razbijam njen senzacionalizem). Nihče od kreditojemalcev ni dobil na račun nakazanih CHF ampak so te kreditne pogodbe imele vključeno valutno KLAVZULO, da je Vrednost kredita vezana na menjalni tečaj EUR-CHF. Skratka tveganje povsem na kreditojemalčevi strani. Te stranke so dolžne EUR, in ne CHF. Mimogrede, če bi banke ne imele kontra valutnih pozicij za ves ta špeh kreditov, bi s prevrednotenjem terjatev fino zaslužile zdajle :) In seveda državi plačale davke.

  Kar so ti kreditojemalci počeli ni bila klasična špekulacija. Niso stavili da tako rečem. V svoji povprečno slovenski finančni nepismenosti, so pozabili, da vremenarji z nekaj 100 let dolgo serijo dnevnih podatkov o temperaturi in tlaku in vlagi in vetru, NE ZNAJO napovedat vremena za več kot nekaj dni vnaprej. A bančna uslužbenka bi naj bila pa tak maher, da jim puf zavaruje za 20 let vnaprej? Jebentiš, če bi se to gibanje valut dalo tako predvidet, bi finančnih kriz ne imeli.

 3. Valsiko pravi:

  Dober zapis, ampak mislim, da govoriš o konverziji kredita v evre. To pa je bilo ponujeno tudi kreditojemalcem tudi po tej nezgodi 15.1. Zdaj jim ponujajo celo brez stroškov notarja in brez stroškov konverzije, pa je vseeno manj kot 1% kreditojemalcev tole izkoristil. Nebi rad bil preveč kritičen, ampak to pove samo, da še kar naprej špekulirajo in tvegajo.

 4. maher pravi:

  Lahko bi tudi linkal zapis o prevzemanju odgovornosti.

 5. Tomaž pravi:

  Vse lepo in prav. Samo ne vem od kod informacije, da se je vsa ta leta plačevalo manj, kot bi znašal kredit v EUR? Sam sem slenil kredit maja leta 2008. Novembra se je pa začela kriza in z njo je začel frank rasti. Posledično se je obrok povišal za 100EUR. Kasneje je sicer šel malo dol, zaradi nižanja Liborja. A ves ta čas je bil obrok višji kot bi bil, če bi kredit originalno vzel v EUR. Vmes se je tudi euribor precej zmanjšal, tako da je razlika še večja. Od 15. januarja pa je višji za 110EUR.

  Po mojem izračunu bo banka na mojem kreditu zaslužila okoli 100%. Če sedaj menjam v EUR pa še dodatnih 30.000EUR.

 6. S. S. pravi:

  Preračunano gor in dol, zaenkrat imam povprečno (aka v fiksno preračunano in preračunano v evre zaradi direktne primerjave) obrestno mero 8%. Če bi vzel primerljiv kredit v evrih, upoštevaje gibanje euriborja, pa bi imel 3,85%. Kredit imam je torej en krat dražji.

 7. jazst56 pravi:

  najbolj me moti, ker vsi ti špekulanti, od izbrisanih naprej, potem krivijo druge za svoj neuspeh. podobno se je zgodilo upokojencem, ki so nadaljevali z dejavnostjo, čeprav so morali ob upokojitvi podpisati, da ne opravljajo pridobitne dejavnosti oz. niso lastniki podjetja. sedaj imamo te Švicarje. in vsi potem zahtevajo, da sedaj, ko se jim ni izšla računica, naj pa ostali davkoplačevalci to krijemo. jebemti, v tej državi se pa res splača biti nepošten!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.