V zapisu Ali naj vlada pomaga najemnikom kreditov v frankih? sem se spraševal o tem, kako naj bi vlada pomagala posojilojemalcem, ki so se zaradi razmer odločili za najetje posojila v frankih. Dokler je bilo razmerje pozitivno za njih, se ni nihče pritoževal, še manj pa ustanavljal združenje, ki bi se borilo proti bankam, ki so jim “kao” ponudile premalo informacij o tveganju pri najemu posojila v frankih.

Ko se je razmerje med eurom in frankom spremenilo, pa so posojilojemalci ugotovili, da so bile banke “grde” do njih, saj jih niso vnaprej opozorile na to, da se lahko zgodijo tudi spremembe tečajev, ki bodo prinesle precej višje zneske, ki jih bodo morali najemniki kreditov plačati. Tega, da so dolga leta plačevali ugoden kredit, bolj ugoden kot bi bil kredit v eurih in da tega, da kredita v eurih niti ne bi dobili, sploh ne bom omenjal. Se pa vsi zavedamo, da je imel vsak od njih možnost izbire kredita in se je vsak po svoje odločil.

Najemniki kreditov v frankih so sedaj ustanovili Združenje frank, ki ima eno od zahtev – dosega ničnosti vseh kreditnih pogodb, ki so jih vzeli pri bankah! Če sklepam po povsem kmečki logiki – nekdo se je odločil za kredit v frankih in vsa leta bil na boljšem od tistega, ki se je odločil za kredit v eurih. Seveda v vsem tem času ni nikoli “jamral”, ali pa ustanavljal združenja, ki bi se borilo proti “nefer” obrestim, ali pa celo za to, da naj bi bila njegova pogodba nična, ker mu je banka dala premalo informacij in bi na podlagi tega morala biti tudi kaznovaa. V bistvu so najemniki kreditov v frankih vedeli, zakaj so se odločili za takšen kredit in tudi pogoje so poznali – verjetno ni nihče sklenil kredita, brez da bi dobil od banke “cel kup drobnega tiska”, kjer so zapisani pogoji in vse ostalo.

Glede na to, da si nekateri najemniki kreditov želijo ničnost kreditnih pogodb bi bila spodnja rešitev povsem preprosta in primerna za vse. Naj banke z njimi sklenejo nove pogodbe, stare pa naj bodo nične, kjer bodo zneski v eurih in naj se plačujejo obroki v eurih od prvega dne naprej. Glede na to, da večina najemnikov ni dobila kredita v eurih, ampak zgolj v frankih, bi celotno situacijo tole postavilo v drugačno luč. Pač nekateri so bili preračunljivi in so si obetali vse prej kot to, kar se je zgodilo. Po drugi strani pa drugi niso dobili kredita v eurih in je bil to edini način, da pridejo do njega.

So za to res krive banke? Ali je res potrebno, da pogodbe postanejo nične? Kaj pa se zgodi v primeru, ko se tečaj frank/euro zopet spremeni? Bodo spet zahtevali ničnost pogodb, ali pa si ti ljudje zgolj želijo, da ne bi imeli več kredita in obrokov zanj?! Zakaj se ne ustanovi Združenje euro, kjer se bodo združili vsi, ki so s krediti, ki so jih dobili pri bankah kupili nepremičnine in se jim je vrednost nepremičnine v zadnjih letih znižala za 10-20%? Pa saj jih ni nihče opozoril na to, kajne??

p.s.: nimam kredita.. ne v eurih, ne v frankih.. samo razmišljam..

svica Kanton Luzern fotografije 07