Selfie je zadnje leto trend. Selfie stick za mobilne telefone (Android, iOS,..) pa je pripomoček, ki vam omogoča, da namesto da stegujete roko, naredite selfie fotke na preprost način. Včasih bi temu rekli monopod, sedaj pa je to selfie stick in svet je ponorel za njim. Cene so precej visoke – v Sloveniji ga dobite za 23 eurov, če ga naročite iz DealExtrema vas stane zgolj 12 dolarjev (zastonj poštnina).

Spodnja primerka sta me na “štantu” v Benetkah stala:

  • selfie stick brez proženja – 3 eure + bluetooth prožilec 7 eurov (ki sem ga seveda izgubil)
  • selfie stick z žičnim proženjem, ki ga vklopite v vaš telefon – 10 eurov
Selfie stick - selfie fotke na preprost način
Selfie stick – selfie fotke na preprost način

Ideja je povsem preprosta – selfie stick je podaljšek za vaš pametni mobitel, ki ga vpnete v posebno držalo in potem prilagodite kot in razdaljo s teleskopsko palico. Od vašega selfie sticka je odvisno kako prožite vaš telefon – obstajajo bluetooth, žična varianta in selfie stick brez proženja. Vse imajo za osnovo enako teleskopsko palico, ki smo jo navajeni iz GOPro kamer, razlikujejo se samo po barvni izvedbi in materialih, ki so bili uporabljeni. Večina jih seveda prihaja iz Kitajske, kjer so ti izdelko smešno poceni, pri nas pa se prodajajo za precej visoke zneske.

Sam nisem ljubitelj selfijev, ampak na sobotnem karnevalu v Benetkah se je na ulicah trlo ljudi, ki so imeli v rokah selfie stick in delalo posnetke. V bistvu je bil to skoraj edini način, da si lahko naredil fotografijo z različnimi maskami, saj je bila gužva hudičevo velika, mask pa je bilo precej malo – v primerjavi s prejšnjimi leti zelo malo.

Glede na to, da je selfie stick trend, pričakujem, da bom kmalu tudi v Ljubljani videl ljudi, ki se sprehajajo s teleskopskimi palicami in delajo svoje posnetke s telefoni, ki so obešeni na njih. Za razliko od plankinga, owlinga, itd… bo selfie obstajal še precej časa, saj se ljudje zelo radi fotografijo in objavljajo svoje fotografije na družbenih omrežjih – instagram je idealen za to.

Selfie stick - selfie fotke na preprost način
Selfie stick – selfie fotke na preprost način