Sončne celice so bile zadnja leta investicija, za katero se je odločilo precej Slovencev. Država je subvencionirala odkup električne energije in marsikdo je preračunal, da se mu splača iti v takšno investicijo. Kasneje, ko je država spremenila subvencije se je računica za marsikoga spremenila.

Sam nisem nikoli razmišljal o sončni elektrarni, saj je investicija v samo tehnologijo precej visoka. Mi pa že nekaj let po glavi roji ideja, o kateri sicer berem na vsake kvarte, ki bi temeljito spremenila pogled marsikoga na sončne celice.

Tendenca zadnjih let pri gradnji objektov je, da mora biti čim več svetlobe v stanovanju (ne bom malenkosten in pisal o prevodnosti toplote preko steklenih površin) in to naredimo s pomočjo velikih steklenih površin, ki pa so namenjena zgolj temu, da prepuščajo svetlobo. Predstavljamo si sedaj okno, ko ima v sebi vgrajene fotovoltaične elemente s funkcionalnostjo sončnih celic! Volk sit, koza cela – ni več potrebe po montaži sončnih celih na strehe, ali pa graditvi celotnih plantaž celic, ampak s to tehnologijo opremimo novozgrajene bloke, ki omogočajo “samozadostnost” z električno energijo.

Pa vendar ne bi končal s tem – če že obstajajo sončne celice v oknih, potem bi šel še korak dalje. Namesto klasičnih rolet, ali žaluzij, bi v tem primeru izkoristil tehnologijo, ki bi omogočala, da se tekoči kristali premikajo in s tem odpirajo prostor za svetlobo – ponoči bi se zapirali, podnevi odpirali in bi s tem dobili funkcionalna okna, ki bi imela dejansko svojo funkcijo, ki bi vsaj meni prišla še kako prav.

Verjetno je to dvoje že narejeno v kakšnem laboratoriju in bo tudi kmalu ugledalo luč sveta, ampak to dvoje skupaj bi dejansko zadovoljilo marsikoga, ki so mu sončne celice na strehi povsem nepredstavljiva stvar.

soncni_zahod_portoroz