Sončne celice so bile zadnja leta investicija, za katero se je odločilo precej Slovencev. Država je subvencionirala odkup električne energije in marsikdo je preračunal, da se mu splača iti v takšno investicijo. Kasneje, ko je država spremenila subvencije se je računica za marsikoga spremenila.

Sam nisem nikoli razmišljal o sončni elektrarni, saj je investicija v samo tehnologijo precej visoka. Mi pa že nekaj let po glavi roji ideja, o kateri sicer berem na vsake kvarte, ki bi temeljito spremenila pogled marsikoga na sončne celice.

Tendenca zadnjih let pri gradnji objektov je, da mora biti čim več svetlobe v stanovanju (ne bom malenkosten in pisal o prevodnosti toplote preko steklenih površin) in to naredimo s pomočjo velikih steklenih površin, ki pa so namenjena zgolj temu, da prepuščajo svetlobo. Predstavljamo si sedaj okno, ko ima v sebi vgrajene fotovoltaične elemente s funkcionalnostjo sončnih celic! Volk sit, koza cela – ni več potrebe po montaži sončnih celih na strehe, ali pa graditvi celotnih plantaž celic, ampak s to tehnologijo opremimo novozgrajene bloke, ki omogočajo “samozadostnost” z električno energijo.

Pa vendar ne bi končal s tem – če že obstajajo sončne celice v oknih, potem bi šel še korak dalje. Namesto klasičnih rolet, ali žaluzij, bi v tem primeru izkoristil tehnologijo, ki bi omogočala, da se tekoči kristali premikajo in s tem odpirajo prostor za svetlobo – ponoči bi se zapirali, podnevi odpirali in bi s tem dobili funkcionalna okna, ki bi imela dejansko svojo funkcijo, ki bi vsaj meni prišla še kako prav.

Verjetno je to dvoje že narejeno v kakšnem laboratoriju in bo tudi kmalu ugledalo luč sveta, ampak to dvoje skupaj bi dejansko zadovoljilo marsikoga, ki so mu sončne celice na strehi povsem nepredstavljiva stvar.

soncni_zahod_portoroz

5 Responses to Sončne celice v oknih

 1. robertus pravi:

  Ojla,

  sem že pred 15 leti delal diplomo in kasneje doktorat na tem področju. Zatemnitev oken je bila že nekako takrat narejena na industrijsken nivoju, vendar se ni uveljavila in podjetje, ki je to izdelovalo, je s tem prenehalo. Tehnologija pa ni na tekočih kristalih (premalo transparentni) ampak na wolframovem oksidu.
  Na transparentnih sončnih celicah pa razvoj kolikor mi je znano še vedno poteka (Grätzel cell), vendar pa očitno tehnologija še ni zrela za industrijsko proizvodnjo. Tukaj je tudi problem, da ne morejo biti povsem transparentne, kar bi marsikoga motilo. Izkoristki so majhni, vendar pa bo eventuelna izdelava verjetno precej cenejša od silicijevih sončnih celic.

 2. marko pravi:

  Dobra ideja, pomislek imam en.
  Menjava sončnih panelov je mogoče hitrejša kot menjava oken?

 3. primoz pravi:

  Boeing 787 ima električno zatemnljiva stekla namesto one plastične roletke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.