Američani in njihov pogled na Jugoslavijo leta 1986 Američani in njihov pogled na Jugoslavijo leta 1986

Američani in njihov pogled na Jugoslavijo leta 1986

Ameriška televizija CBS in njihova novinarka Melody Rogers, sta leta 1986 prikazali pogled na takratno Jugoslavijo v dokumentarcu Yugoslavia – the Good Old Days of Tito – style Communism. Novinarka je Jugoslavijo opisala kot skriti biser Evrope, kot deželo lepih in breskrbnih deklet, predvsem pa so že takrat opozarjali na problem tega, da nas nihče ne najde – če iščete Jugoslavijo, potem pojdite v Italijo in zavijte desno. Seveda novinarka ne more iti mimo percepcije, da je Jugoslavija soseda Sovjetske zveze..

V dokumentarcu je prikazanih precej zanimivih stvari – kako so nas videli tujci, predvsem pa kakšna je bila njihova percepcija državljanov Jugoslavije in Jugoslavije same. V končni fazi je novinarka pozitivno presenečena nad vsem, kar je Jugoslavija ponujala in kar je bila..

Marsikdo, ki ni živel v tistih časih, si težko predstavlja vse skupaj. V tem dokumentarcu pa so stvari povzete na zelo zanimiv in predvsem poučen način. In verjetno se bo marsikateremu Jugo-nostalgiku milo storilo pri srcu!

“travel film showing the “country” that used to be one of the greatest travel destinations in the world. Instead of espousing e pluribus unum, they divided and subdivided, then imploded. today we have only the pieces of what used to be. So for old time’s sake, i hope you enjoy this american TV piece that promoted the wonderful state of YUGOSLAVIA some 30 years ago!”

Američani in njihov pogled na Jugoslavijo leta 1986
Američani in njihov pogled na Jugoslavijo leta 1986

Komentarji so zaprti.