SMC – stranka modernega centra SMC – stranka modernega centra

SMC – stranka modernega centra

Stranka modernega centra bo novo ime stranke SMC (Stranka Mira Cerarja) je na tiskovni konferenci včeraj sporočil dr. Miro Cerar in presenetil marsikoga z odločitvijo, da bo svet stranke to ime predlagal kongresu v potrditev.

Zakaj je stranka modernega centra marsikoga presenetila, na družbenih omrežjih pa se je pojavilo precej zanimivih izpeljav iz tega imena?

Dr. Žiga Turk
je 15.2. objavil kolumno z naslovom Stranka modernega centra? na portalu Siol in v njej zapisal:

Slovenija potrebuje stranke modernega centra. Moderni center ni votla in prazna sredina, ni rezultanta kakofonije levih in desnih glasov. Moderni center stoji trdno na temeljnih vrednotah zahodne civilizacije in slovenske države. Moderni center definira William Butler Yeats, ne Petula Clark.

Ali je bil to povod, da se je stranka SMC odločila za spremembo imena? Verjetno ne, vendar v vsakem primeru je zanimivo to “sozvočje”, oz. podobno razmišljanje SMC in Žige Turka. Mogoče pa ima kolumna povsem drugačno poslanstvo, kot si ga sedaj predstavljamo in bomo čez čas dejansko videli ali je imelo to dvoje kakšen skupni imenovalec.

Stranka Mira Cerarja očitno nima sreče z imenom. Že to, da na začetku daš ime stranki po svojem “ustanovitelju” se sliši precej nesmiselno. Ampak to je bilo takrat. Sedanje ime izraža precej drugačne občutke – jaz sem stranka, ki pride v moderni trgovski center? So mogoče to želeli povedati s spremembo imena? Ali pa mogoče, da jih zanima samo center, vse ruralno okolje pač ne sodi k njim in se z njim ne bodo ukvarjali?

Glede na to, da za imenom verjetno stojijo precej bolj logične razlage, bi jih bilo zanimivo slišati, predvsem pa me zanima čigava ideja je bila sprememba imena v stranko modernega centra?! Glede na to, da različne raziskave javnega mnenja ne kažejo stranki najboljših pozicij, bi bilo mogoče celo bolj smiselno da bi se preimenovali v povsem drugačno stranko in bi s tem lahko dobili še ene volitve, ker volivci imamo precej kratek spomin.

Po drugi strani pa mi je zanimivo, da ima stranka čas, da se igra s spremembo svojega imena, ko pa je v državi toliko stvari, ki bi jih bilo potrebno rešiti, predvsem pa toliko vprašanj, na katere javnost nima odgovorov (Naši ministri in njihovo pojavljanje v medijih). Ampak ne, ime je pomembno – Nomen Est Omen, kajne SMC?

Na Twitterju je sprememba imena povzročila zanimive odzive:

SMC – stranka modernega centra
SMC – stranka modernega centra