Janez Janša, KPK in Goran Klemenčič

Janez Janša je bil predsednik vlade leta 2013, ko je KPK, ki jo je vodil Goran Klemenčič, ki je sedaj minister za pravosodje, izdal poročilo glede nadzora nad premoženjskim stanjem zavezanca Janeza Ivana Janše. Kmalu po tem je padla vlada in stvari na političnem parketu v Sloveniji so se spremenile.

Včeraj je v javnost prišla informacija, da je vrhovno sodišče odpravilo ugotovitve nadzora KPK, v katerem predsednik SDS ni znal pojasniti izvora najmanj 210.000 evrov premoženja.

Seveda je Janez Janša včeraj dobil medijsko podporo, da je lahko obrazložil zaroto proti njemu, prav tako pa so vsi fanatični ljubitelji stranke SDS dobili možnost, da sporočijo javnosti, da naj Goran Klemenčič, ki je sedaj minister za pravosodje, odstopi!

Smešno pri vsem tem je, da Goran Klemenčič ni več zaposlen na KPK, vendar se zahteva njegov odstop kot ministra za pravosodje, kljub temu, da je v prejšnji službi (KPK) odločal v skladu z zakonom – kot je v njihovi izjavi zapisano in obrazloženo zakaj je prišlo do tega.

Po logiki stranke SDS bi bilo zanimivo, če bi se dokopali do informacij, da je bil Goran Klemenčič v vrtcu blagajnik in da je izginila ena vrečka bonbonov v tistem obdobju – dovolj velik razlog za odstop, kajne?

Izjava prejšnjega senata KPK glede tega primera (vir):

Izjava prejšnjega senata KPK v zvezi z odločitvijo VS RS glede nadzora nad premoženjskim stanjem zavezanca Janeza Ivana Janše

V zvezi z odločitvijo Vrhovnega sodišča RS glede Zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank iz januarja 2013 v delu, ki se nanaša na Janeza Janšo, nekdanji senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) sporoča naslednje:

Ena temeljnih nalog KPK, ki obstaja že več kot deset let, je nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev in opozarjanje na korupcijska tveganja. Kljub temu smo bili prvi senat KPK, ki je v tem delu poskušal opraviti svojo zakonsko dolžnost in izpolniti mandat komisije.

Ne prakse prejšnjih senatov, ne sodne prakse na tem področju ni bilo. Pri izvedbi nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih stranki in pripravi poročila smo ravnali z vso dolžno skrbnostjo in strokovnostjo. Odločitev komisije v zvezi z omenjenim poročilom je bila večkrat potrjena na upravnem sodišču v Ljubljani in v Celju, v postopku za izdajo začasne odredbe pa tudi dvakrat na Vrhovnem sodišču. Vse to potrjuje, da nismo ravnali samovoljno, arbitrarno, pristransko ali očitno nezakonito. Po več kot dveh letih je Vrhovno sodišče zavzelo drugačno stališče in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) prvič interpretiralo drugače od nižjih sodišč. To je bistvo instančnega sojenja in odločitev seveda spoštujemo. Vzpostavljena sodna praksa bo determinirala delovanje KPK v bodoče. Če bi obstajala že v času izdaje poročila, bi jo seveda spoštovali. Z vidika prakse, ki je obstajala (oz. ni obstajala) v času, ko je poročilo nastalo, pa lahko zgolj zatrdimo, da za svojim delom in vsebino poročila v celoti stojimo.

Ker se s strani zainteresiranih že pojavljajo različne interpretacije, smo vendarle dolžni poudariti naslednje: Vrhovno sodišče ni v ničemer, ne neposredno, ne posredno, odločalo o vsebini poročila, o očitanih kršitvah ZIntPK, o nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah. Vsako razhajanje je zavezanec dolžan celovito in razumljivo pojasniti, česar konkretni zavezanec ni storil. Ne pred KPK, ne pozneje pred javnostjo. Navsezadnje je na spletu še vedno dostopen tudi zvočni posnetek razgovora zavezanca pred senatom komisije, v tem delu pa so pravnomočno zaključeni tudi prekrškovni postopki in začet kazenski postopek.

Glede na to, da je Vrhovno sodišče poročilo KPK potem, ko je bilo to potrjeno s strani nižjih sodišč, odpravilo izključno iz procesnih razlogov in s tem začrtalo okvire novi praksi pri interpretaciji ZIntPK, nekdanji senat KPK ne vidi ovir, da KPK ob upoštevanju standarda, ki ga je postavilo Vrhovno sodišče, postopek ponovi. Seveda pa je to odločitev novega senata KPK.

Goran Klemenčič
Rok Praprotnik
dr. Liljana Selinšek

Še komunikacija stranke SDS, da se približno zavedamo kje živimo!

janez_jasna

 1. Prav je, da kaksno sodbo tudi dobi, ker vse ostale resne je do zdaj izgubil. Konec koncev se pa niti ne gre za to, da bi karksnoli dobil, ampak samo da se denar obrne (gotovino-DEM je potrebno nekako spravit v promet).
  Kot pri vseh teh vecjih sodbah, nikoli ni bila problem vsebina, ampak so padale zaradi lukenj v zakonu, napak v postopku itd. Za zamislit.

 2. PS: dobro so se omrezili skozi leta, glede na to koliko drustev in odborov ze NAVIJA za Janso. Se Kekec pasteto zavzamejo in to je to.
  Cista Kumrovska sola, majke mi.

 3. Eeee Gorane, Gorane, kaj si si zakuhal! Le kaj ti je vsega tega bilo treba!

  Glej, sestavljal si poročilo o premoženjskem stanju določenih politikov. In ko je bil potreben le še en korak pred objavo, si s svojim šalabajzerstvom vse skupaj zajebal. Le kaj ti je bilo, da nisi upošteval črke zakona in osnutka poslal preiskovancem v izjasnitev??? Pa zakon gor ali dol, že zaradi temeljnih civilizacijskih norm bi se spodobilo to storiti! Žal zgleda, da ti je glavo poleg las zapustila še notranja vsebina, zato se bomo ravno zaradi tebe potrudili, da ti zadevo razložimo čim bolj “kmečko”.

  Verjetno si od preiskovancev dobil cel kup številk, računov, pogodb in podobnega, kjer je bilo treba za začetek v Excelu malo premetati številke in ugotoviti morebitna neskladja z dejanskim premoženjem. In že zgolj pri pretipkavanju je ne tako majhna možnost, da se kakšna tajnica nenamerno zmoti in kakšen znesek vnese z nulo premalo. Ali preveč. Še toliko verjetneje je vse skupaj, če se tajnice kadruje tako, kot si kadroval ti, torej da kot glavna kompetenca šteje žlahta s partijskim politkomisarjem Ščetinarjem Jakićem. Skratka, bilo bi zelo civilizacijsko, da bi preiskovanec imel možnost pred objavo pojasniti kaj v stilu “pa jebo te patak, Goran, Bog te nima rad, pa od kje si mi ti tisto luknjo v razsutem fužinskem bloku ovrednotil na milijon, daj še enkrat poglej kupoprodajno pogodbo in o realnosti cene vprašaj še kateregakoli nepremičninskega posrednika, matr vola!” OK, Janša bi morda namesto tega spesnil esej o murgelskih temačnih silah, bi ga pač pripel zraven in mirna Bosna. Ali pa bi vnesel zaznamek, da preiskovanec v zakonsko določenem roku ni izkoristil priložnosti, da se izjasni glede osnutka, seveda pospremljeno z dokazi korespondence. Teško li je????

  In kaj si ti storil namesto tega. Raje, kot da bi osnutek poročila poslal v izjasnitev, si se vpisal v dramski krožek in natreniral tisto predstavo, kjer nekaj teatralno kriliš z rokami in se dereš bedarije v stilu “ali nas bodo kar zaprli”. Saj, če človek prav pomisli, morebiti res ne bi bilo slabo, če bi te res kar zaprli. Seveda ne na Dobu pač pa v zaprtem oddelku Studenca.

  In Goran, si kaj pomislil, kaj boš sedaj po tej blamaži? Tudi če se boš po vzoru Lažnivega Gregca na vse kriplje oklepal ministrskega stolčka in se mehkokurčni Cmerar ne bo upal nič reči in tudi če ti Borat morebiti podeli še eno priložnost, je vladni rok trajanja vendarle omejen na max. 4 leta, za nadomestilo pa še krajši. Kaj pa potem??? Če bo Cmerar uresničil samo promil svojih flancanj o etiki in morali, potem je jasno, da med državnimi uradniki ne sme biti mesta za takšne šalabajzerje, kot si sam? Misliš, da se boš spokal na odlagališče nesposobnih kadrov, znano pod kratico NLB? Hm, težka bo. Bruselj in Frankfurt sta že prav besna zaradi neprestanih dojebavanj tega kolhoza z davkoplačevalskim denarjem, Jazbec je tudi nataknjen na ražnju in ne bo več mogel gledati stran, in kaj misliš, kako bo lobiral tvoj nekdanji podpredsednik Praprotniqi, ali si res želi spet vsak dan gledati tvoj frankensteinovski ksiht????

  Ali misliš, da se boš spakiral v kakšen drug kolhoz? Ups, privatizacija je ireverzibilno stekla in je več ne ustavi niti, če se Menci in Lunatik z vrha same Kristalne “palače” vržeta na trepalnice. Ali morebiti računaš, da se te bo usmili kakšen “akrapovič” (pri tem ne mislim konkretno na izdelovalca auspohov temveč bolj na podjetnika, ki je z lastnimi žulji ustanovil uspešno podjetje iz nič)? Kaj misliš, kako vesel bi takšen podjetnik bil nekoga, ki je bil aktivno sovpleten pri rušenju vlade, ki je poskušala z nekaj zapoznelimi reformami v zadnjem trenutku počistiti nekaj sranja, namesto nje pa so inštalirali neko falirano šiviljo, ki je urno še dodatno nabila že tako previsoke davke, kaj dlje pa njen intelektualni domet ni nikoli segel. In sedaj se še izkaže, da si svoj del posla opravil še protiustavno? Evo, ti pomagam, vsak normalen ti bo dal natanko 15 sekund časa, da odmagliš z njegove lastnine ali pa fašeš tožbo za motenje posesti!

  Nekaj se šušlja, da bi spizdil na kakšno sinekurico izven naših meja? Glede na to, da imaš v kartoteki zabeleženo kršenje človekovih pravic, so tvoje sanje o Eurojustu, ESČP in podobnih varuhih “malega človeka” približno toliko realistične, kot bi vrhovni kalif Islamske države imel šans postati generalni sekretar OZN. Misliš, da se boš, ko bo napočil čas, izstrelil v Evropsko računsko sodišče? Eeeee, Evropa se ne be več pustila nategniti s še enim Cviklom in naslednjega kandidata ne bo več potrdila kar tako avtomatsko. O kakšnem evrokomisarstvu upam, da ne sanjaš. Kar poglej še enkrat, kako so Lenčo zmleli v prah, četudi je “zgolj” prepevala neke pesmice. S tem pa sinekuric, kamor se kadruje po principu naci kvot, počasi že zmanjka. Sicer se lahko prek Epsa poskusiš prijaviti na kakšno pozicijo znotraj EU, ampak…. Vsi kandidati morajo za začetek na neke teste, kjer pokažejo svojo splošno razgledanost, funkcionalno pismenost in sposobnost osnovnega logičnega razmišljanja. Glede na demonstrirano pri pripravi tega razvpitega poročila je takoj jasno, da te kaj dlje od prvega kroga lahko pripelje zgolj znanstvena fantastika. In podobno je tudi v OZN, OECD in podobnem. Lahko poskusiš še v kakšni multinacionalki. Če te sploh bodo shortlistali izmed stotin prijavljenih, bodo že na naslednji stopnji izvedli t.i. background checking oz. po naše “preverjanje referenc”. Z drugimi besedami, najeli bodo detektive, ki bodo, seveda v okviru zakonsko dovoljenega, preverili, koliko tistih lepo zvenečih bullshitov v tvojem CV dejansko drži in kje si imel malo prebujno domišljijo. No, pri tebi kot bivšem ministru ne bodo imeli težkega dela. Malo iskanja po Googlu, malo po medijskih arhivih in hitro bo jasno, da imaš na vesti nič več in nič manj kot kršitev ustave. Kaj misliš, da bodo po vsem tem iskali naprej? In da se jim bo dalo poslušati tiste bedne izgovore, ki si si jih privoščil danes po TV?

  Skratka, Goran, upam, da je jasno, da si si pošteno zajebal nadaljnjo kariero. Če ti ni pod častjo, boš lahko čistil WCje v ženini odvetniški pisarni. Česa več odvetniška zbornica pač ne bo mogla dovoliti nekomu, ki je že kršil človekove pravice! Lahko poskusiš na Snaginih razpisih konkurirati Ramizem in Ademom, ampak če ne znaš tekoče albansko, boš izvisel že zato, ker se ne boš mogel popolnoma vključiti v team. Ali pa začneš na Tromostovju peči pleskavice. Ker ti lasje ne morejo več izpadati, boš že nekako izpolnil osnovne sanitarne pogoje, problem je gradonačelnik don Zocchi von Saraorci. Zlepa ti namreč ne bo odpustil, da si pri miniranju Janše ravno njega potunkal zraven kot kolateralno škodo, no morda bo vendarle malo spremenil mnenje, če mu boš redno izplačeval reket od izkupička.

  Eeee, Goran, še enkrat premisli, če ti je vsega tega res bilo treba!

Komentarji so zaprti.