Klemen Premrl - najboljši ledni plezalec na svetu Klemen Premrl - najboljši ledni plezalec na svetu

Klemen Premrl – najboljši ledni plezalec na svetu

Klemen Premrl – najboljši ledni plezalec na svetu je bil v petek gost Creative Mornings dogodka, ki enkrat mesečno poteka v Centralni postaji v Ljubljani. Klemen je preplezal že vseh pet trenutno najtežjih lednih ali kombiniranih smeri na svetu. Smer, ki sta jo preplazal skupaj s Timom Emmettom v Kanadi – Wolverine (WI11) v Helmcken Fall je ocenjena s težavnostjo 11. Priprave na plezanje na Helmcken Fallu so potekale dlje kot pol leta.

Posnetki in fotografije, kako izgleda plezanje po tem slapu in previsnih ledenih stenah je obkrožil svet in kmalu po tem je Klemen dobil klic iz GoProja, kjer so mu ponudili, da mu uresničijo njegove mladostne sanje – plezanje po ledenih gorah na Grenlandiji. Pri tem podvigu je sodeloval tudi Aljaž Anderle in nastal je posnetek GoPro: To Climb An Iceberg in 4K, ki ima na YouTubeu preko 4.500.000 ogledov!

Ledno plezanje je pri nas precej razširjeno, prav tako pa imamo naravne danosti, ki omogočajo čudovito plezanje, vendar se o tem športu ve precej malo. Tudi Klemen Premrl ni nekdo, katerega bi vsi poznali, kljub temu, da je vrhunski plezalec. Pri nas poznamo smučarje, skakalce, nogometaše, košarkarje in potem se počasi neha (govorim seveda o širši prepoznavnosti). Ledno plezanje, kljub svoji atraktivnosti, pa ni dovolj prepoznavno.

Klemen se nam je pridružil na kavi, kjer sem imel priložnost pogovora z njim. Kljub temu, da je vrhunski športnik je Klemen povsem preprost človek, ki ne živi od svojega hobija in užitka, saj nima sponzorjev, ki bi mu stali ob strani in bi mu omogočali status, ki bi mu omogočal, da lahko trenira cele dneve in se pripravlja za nove ekspedicije. Ravno obratno – on sam financira svoje odpra, le Black Diamond mu sponzorira oblačila. Vendar Klemen ne jamra, niti ne vidi v tem nič slabega. Zaveda se, da imajo njegovi plezalni kolegi v tujini precej lažje delo, da pridejo do sponzorjev in da lahko od svojih predavanj tudi zelo dobro živijo in jim ni potrebno hoditi v službe.

Klemen, perfekcionist po naravi, se je za ledno plezanje odločil zaradi estetike ledu in tudi zaradi težavnosti. Ni mu težko hoditi par ur, da pride do slapu, ali ledene stene, kjer potem s pomočjo cepinov opravi svoj vzpon. Prav tako mu ni težko zmrzovati v ledenem pršu slapu in se ves moker podati v steno, ki je še ni nihče preplezal. Klemen živi za te trenutke in ko pripoveduje o plezanju, je njegov pogled povsem drugačen – poln energije in poln veselja.

Kaj je vse povedal na Creative Morningu pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku. Spodaj pa še posnetek plezanja na Helmcken Fallu in iz Grenlandije!

GoPro: To Climb An Iceberg in 4K

BD athletes Klemen Premrl and Tim Emmett making the first and second ascents of Wolverine (WI11) at Helmcken Fall, Canada

Klemen Premrl - najboljši ledni plezalec na svetu
Klemen Premrl – najboljši ledni plezalec na svetu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja