Apple je predstavil Apple Watch – dolgo pričakovano uro, ki jo je naznanil že lansko leto. Njena cena se začne pri 349$ za najcenejši model (38mm), nadaljuje s 399$ (42mm) in konča pri 10.000$ za najdražji model.

Ko je Apple prvič napovedal uro, sem skomignil z rameni in pomislil, da v življenju nisem nikoli nosil ure na roki in da je to zgolj samo še ena naprava, ki jo bodo ljudje kupovali, ker je iz “Apple” tovarne. Še vedno tako razmišljam, saj dejansko odkar obstajajo mobiteli, niti ne pomislim na to, da bi dal na roko uro. Med ogledom predstavitve novosti iz Applea pa se mi je za trenutek zazdelo, da mogoče pa je to naprava, ki si jo želim imeti. Da je to nekaj, kar si želim nositi na roki.

Če vzamem v zakup avtonomijo baterije, ki je 18 ur, kar pomeni, da jo je potrebno vsak dan polniti. Če vzamem v zakup dejstvo, da se povezuje Apple Watch preko iPhone telefona. Če vzamem v zakup, da je to v končni fazi ura. Ja, želim si jo imeti.

Zakaj? Ne vem, mogoče preprosto zato, ker se mi zdi korak naprej, kljub temu, da sem že v tistih letih, ko se mi ne da iti v korak s časom z vsako novo pritiklino, ki jo podjetja ponudijo trgu. Mogoče zato, ker ta ura ne bo zgolj statusni simbol, kot je Panerai, ki bi si ga želel imeti na svojem zapestju, ampak mi bo omogočala cel kup stvari, ki mi jih sicer omogoča telefon, ali pa druge naprave, ki jih kupujem, da se spravim k športanju. Mogoče pa sem res že v tistih letih, ko mi je pomembno, da vidim, kako moje telo reagira na različne obremenitve, predvsem pa na dolgotrajnejše napore.

Ne, ne potrebumem odpiranja garažnih vrat s pomočjo ure, niti ne potrebujem plačevanja z uro, da o Siri niti ne govorim, kajti ne uporabljam je niti na telefonu. Ampak ja, všeč mi je, da ima ura cel kup funkcionalnosti, ki jih ne bom nikoli v življenju potreboval, pa vendar so zanimive. Dražijo in podžigajo strast. In če bi Apple Watch bil zdajle na voljo za nakup – ja, impulzivno bi kupil uro in jo tudi uporabljal. Apple zna.

Ali bo Apple Watch uspešnica? Da. Zakaj? Ker je preprosto zanimiva in ker si ljudje želijo še nekaj drugega, kot samo telefon. In če sem pred parimi meseci bil povsem prepričan, da je ne bom nikoli imel, se sedaj zavedam – nikoli ne reci nikoli.

Apple Watch - 349$ od 24. aprila naprej
Apple Watch – 349$ od 24. aprila naprej