Zebra – oznaka za prehod za pešce in ne žival, kot bi lahko kdo pomislil v tem primeru. Leta 1948 ji je ime dal britanski ministrski predsednik James Callaghan, ker ga je spominjala na zebro. Kako preprosto, mar ne. Prve zebre v Angliji so bile v modro rumene, kasneje pa so jih prebarvali v bele. Tudi širina črt je bila določena – med 40 in 60 centimetri.

Ampak to so zgolj dejstva. Ali je kdo pomislil, da je zaviranje na sodobnih zebrah dokaj nevarno početje? Ali pa da lahko motorista “spodnese” na zebri? Sam sem tudi že videl, da je kdo padel na zebri, ker je drselo. Ampak takšno zebro imamo, kajne?

Prehodi za pešce obstajajo od nekdaj. Rimljani so jih imeli že pred 2000 leti. Sicer so bili narejeni iz kamnov, ker je spodaj tekla voda, ali fekalije, ampak “črte” so bile med seboj ločene, da so lahko kočije mirno peljale mimo. Ali ima zebra kakšno povezavo s tem, ali ne, je drugo vprašanje.

Verjetno je vsak od nas že videl zebro? In ga je spomnila na prehod za pešče? No ja, če me ne bi kot otroka prepričali v to, ne bi verjel. Tako pa mi ne preostane nič drugega, vendar glede na to, da gre razvoj naprej in da imamo čedalje več raziskav, bi bilo mogoče smotrno narediti raziskavo ali so zebre sploh še primerne za naš čas.

Ja, navajeni smo jih, to povsem drži. Ampak če bi vnesli malce več kreativnosti v risanje “oznak” za prehod za pešce in bi spremenili dolgoletni način tega označevanja, bi lahko upoštevali marsikatero novo zakonitost, ki je pred 50 in več leti še nismo poznali.

Ali bi krogci, namesto črt bili bolj vidni? Ali bi tanjše črte precej bolj opozarjale na nevarnost ljudi na cesti? Ali bi drugačne barve naredile povsem drugačen efekt na voznika? Ne vem, vendar bi bilo zanimivo to raziskati, predvsem pa najti predloge, kako se še bolj poudari prehod za pešče z vizualno komunikacijo. V končni fazi bi lahko imeli črtne kode, ki bi nekaj sporočale, ali pa preprosto oglasne površine (slednje je seveda šala, ampak glede na to, da se izkoristi vsak kotiček naše narave za oglaševanje!).

Vesel bi bil pobude, da se naredi študija o tem, kako zebra v sedanjosti vpliva na varnost pešcev, predvsem pa kako je še opazna v teh časih in njene slabosti. In potem bi lahko našli rešitve, ki bi spremenile zebro in našo percepcijo le tega!

Zebra