Eva Beus, ki se že od malega ukvarja s petjem, je nova pevka skupine Tabu. Skupina Tabu je imela najprej odlično pevko Nino Vodopivec, ki pa jo je pred leti, zaradi težav z glasom zamenjala Tina Marinšek. Kljub temu, da je marsikdo pričakoval, da bo Tina stopila v “velike” čevlje in da bo težko zamenjala Nino, je publika z navdušenjem sprejela Tino. Sicer se je glasba skupine Tabu malce spremenila, prav tako pa je vse skupaj postalo bolj odraslo in primerno času. V tem obdobju so nastali komadi, ki jih vedno z veseljem poslušam: Tabu – Romanje, Nekoč nekje…

Vendar je pred časom prišlo v javnost, da se poti skupine Tabu in Tine Marinšek razhajajo in da gredo vsak svojo pot. Razlogov, zakaj je prišlo do tega, nisem slišal, vendar se mi je zdelo škoda, da Tabu ostane brez pevke, za Tino pa se ne bojim, saj bo brez problema naredila samostojno kariero.

Danes pa je prišla informacija, da ima skupina Tabu novo pevko – Evo Beus, ki vsaj meni ni poznana. Vendar med brskanjem po Googlu sem našel njen komad. Definitivno bom spremljal, kaj se bo dogajalo s skupino Tabu, kot tudi Tino.

Pred vrati v TABU ležita dva para velikih čevljev. Tako Nina kot Tina sta v svojem Tabu obdobju postali ikoni slovenske glasbe. Kot dami pred njo, tudi Eva ne bo obuvala tujih čevljev, temveč bo na pustolovščino stopila v svojem koraku in na svoj način. Fantje Tabuja verjamemo vanjo brez kančka dvoma in prepričani smo, da bo s svojo iskrenostjo, srčnostjo in glasom postala tudi prijeten del vas.

Kdo je Eva?

Kljub rosi na ustnicah je Eva doživela že več, kot marsikdo pred prvo pokojnino. Rojena je bila v umetniško družino, mama glasbenica ji je položila v uho melodije, oče slikar pa čut za estetiko. S petimi leti je spoznala svet glasbe in plesa, violina je bila njena spremljevalka od 6 leta pa vse do sedeža v godalnem orkestru. Pri dvanajstih letih je Eva odkrila svoj glas in začela ekperimentirati z njim v domači kleti, pri petnajstih pa je začutila prve sladkosti odra z bendom Pustmekrichat in od takrat je njeno življenje zapisano glasbi.

S šestnajstimi leti je sprejela pogumno odločitev in se podala na samostojno življenjsko pot. Leto in pol se je preživljala kot ulični glasbenik, spoznala ljudi vseh vetrov in oblik, in kasneje na svoji pisani glasbeni poti sodelovala z različnimi glasbeniki, okušala glasbo v vseh njenih okusih; blues, jazz, reggae, rockabilly, pa vse do psyhadelic in stoner rocka, soula, odprta je bila za vse, kar je ušesu prijetno. Sodelovala je v mnogih zasedbah (Boobjail, Shaking Roots, For Tease …) ter glasbenih projektih v Sloveniji in tudi preko meja.

Eva je umetnica v vseh pogledih, ukvarja se s pisanjem glasbe, besedil, slikarstvom, fotografijo, designom…. skratka popoln paketek vsega, kar ima Tabu rad in potrebuje. Zdaj je naša in zdaj je vaša.

Give her a welcome hug!

Posted by Tabu on Tuesday, 31 March 2015

Ali bo Eva lahko stopila v čevlje Tine?

Eva Beus – Nazaj k mami

Eva Beus - Tabu
Eva Beus – Tabu