Verjetno se vam je že zgodilo. Sprehajali ste se po mestu, verjetno po Ljubljani, in kar naenkrat vas je nekdo ustavil in vam pod roko pomolil mapo in na njej list s podpisi. Seveda ni šlo brez standardnega – Zbiramo podpise proti drogam. In potem vam je molil pod roke mapo, da boste nakracali svoje ime.

Ko ste dali svoj podpis, pa se začne boljši del. Ker zbirajo podpise, zbirajo tudi prostovoljne prispevke. In ker ste se že podpisali, potem vas lahko sedaj nahecajo še za vaš denar. Saj veste, proti drogam. In potrebujejo prostovoljne prispevke. Ljudje jim dejansko dajo denar – 5, 10, tudi 20 eurov.

Precej preprost način, da prideš do denarja vsak dan. Samo mapo in svinčnik kupiš, po možnosti si narediš “badge” s kakšno neznano komuno, ali pa se znajdeš še malce bolj in to počneš v imenu kakšnega “svetnika”. Kot njegov odposlanec na zemlji in zbiraš denar. Zaslužek zagotovljen in le redki, ki podpišejo proti drogi, ne sežejo v denarnico in prispevajo denar.

Jaz z njimi nimam problemov. Vedno jim z veseljem povem, da sem zelo za droge. In ko začnejo s svojimi zgodbami, kao so prišli iz komune in se sedaj privajajo resničnega življenja, je ponavadi dovolj samo pogled v njihove zenice in so stvari precej bolj jasne. Seveda ne gre tlačiti vseh v isti koš, ampak večina pogledov je pač takšnih, da jim ne verjamem.

V zadnjem času se je to početje razpaslo tudi po lokalih, kjer v sončku uživaš v svoji pijači in ti pristopijo deklice, ki zbirajo podpise proti drogam. Natakarji jih sicer odganjajo, ampak dokaj neuspešno, saj se vedno znova in znova vračajo nazaj med mize in prosijo za podpise in “donacije”.

Če ste res radodarni in želite na vsak način pomagati, potem vam svetujem dokaj preprosto stvar – od osebe, ki zbira prostovoljne prispevke zahtevajte, da pokaže ustrezen dokument ali dovoljenje upravne enote za tako zbiranje. Verjetno bodo kaj hitro spremenili lokacijo zbiranje podpisov in marsikdo vam bo hvaležen za to! Predvsem pa ne boste imeli slabega občutka, če boste koga, ki zbira te podpise povsem gladko zavrnili!

benetke-venezia-03.jpg