Letalo Airbus A320 družbe Germanwings je pred tednim dni trčilo v gore vzhodno od kraja Digne-les-Bains v Franciji. Od takrat naprej so mediji polni takšnih in drugačnih insinuacij, ki se spreminjajo, medtem ko reševalci zbirajo ostanke letala in umrlih potnikov.

Mediji so kot hijene v tem primeru in bolj kot se sam primer razpleta, več informacij prihaja v javnost, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih, kot tudi kdo je kriv za vse skupaj. Razumem, to je poslanstvo medijev in vsako informacijo, ki jo dobijo, takoj lansirajo v javnost.

Tudi naši mediji ne zaostajajo za tujimi – šest dni zaporedoma uvod v večerna poročila s poročanjem o nesreči je malce preveč tudi za čas “kislih kumaric”. Poročanje izpred hiše kopilota, poročanje izpred šole iz katere so bili dijaki, poročanje….

Če vsi podatki, ki so do sedaj znani javnosti dejansko držijo, potem mediji s tem delajo uslugo kopilotu, ko je njegovo ime in slika v vseh novicah, na naslovnicah in v poročanjih. V bistvu si je želel takšne pozornosti in mediji mu z veseljem to omogočajo. Namesto da bi mediji storili ravno obratno – ignorirali to in se posvetili tistim, ki so nič hudega sluteči šli na letalo in umrli.

Včasih bi bilo potrebno nekatere stvari preprosto ignorirati, kot pa dati zagon še marsikomu drugemu, ki se mu bo zdelo vsaj post humna slava zanimiva in bo storil podoben korak, kot ga je storil kopilot – seveda, če vse navedbe, ki so sedaj prišle v javnost dejansko tudi držijo in ne bodo na koncu raziskovalci ugotovili, da vseeno zgodba ni povsem takšna, kot jo sedaj vidi javnost.

Ja, tudi mediji bi morali nekatere stvari ignorirati, kajti zgledi vlečejo. Marsikdo si želi, da bi doživel svojih “Warholovskih” 5 minut slave. Mediji so tisti, ki zelo radi pomagajo pri tem in naredijo še dodatno škodo – kaj bo v primeru, da se pokaže, da kopilot ni bil nič kriv, ampak je bila krivda v okvari letala? Se bodo mediji komu opravičili (recimo staršem)? Ah, nepomembno. Oni so sodniki in krvniki!

Fotografije letalske nesrece 01

Fotografije letalske nesrece 06