Od 20. do 29. marca je potekal tradicionalni Teden restavracij. Po podatkih organizatorjev je bilo v desetih dneh v različnih restavracijah po Sloveniji več kot 34.000 gostov. Ogromna številka.

Cena menija, ki je bil pripravljen posebej za Teden restravracij, je bila 15 eurov in s tem so marsikatero restavracijo približali gostom, ki sicer zaradi visokih cen verjetno ne bi zašli vanjo. Po drugi strani pa so verjetno ravno za to dobili kakšnega novega gosta, ki je užival v meniju in se bo znova vrnil v restavracijo.

Sam nisem preizkusil nobene ob teh restravracij v Tednu restavracij! Zakaj? Ne, ker bi imel toliko denarja, ali ker bi bil “hohštapler”, ampak iz preprostega razloga, ker so bili te meniji pripravljeni posebej za ta teden in niso vedno dejansko odraz hrane, ki jo restavracija sicer ponuja.

Imel sem priložnost govoriti s parimi osebami, ki so se odločile, da bodo preizkusile hrano v restavracijah, kjer so sicer že pred tem jedle – bile so rahlo razočarane, saj ni bilo vse skupaj na enakem nivoju. Torej je tak dogodek lahko dvorezen meč za nekoga, ki že pozna restavracijo, ali pa ki jo šele prvič odkriva.

Dejstvo je, da za ceno 15 eurov chefi v kuhinjah ne morejo narediti to, kar sicer naredijo za 70+ eurov, kot ponavadi stane hrana v takšnih restavracijah. Pa bi verjetno z veseljem, vendar se tudi oni zavedajo, da morajo preživeti. Ja, marsikdo bo zmajal z glavo in bo rekel, da imajo visoke marže in kujejo lepe dobičke na račun strank. In kaj je s tem narobe? Smo v kapitalizmu, sicer gnilem, vendar na žalost ni več ničesar zastonj nikjer. Tudi restavracije morajo preživeti in s takšnimi dogodki se odpirajo in prikazujejo ljudem, ki sicer ne bi vstopili skozi njihova vrata.

Marsikdo je izkoristil to priložnost, vsaj sodeč po objavah na družbenih omrežjih, da je poceni prišel skozi s praznovanjem česarkoli že, ali pa da se je pokazal pred boljši polovico, ko jo je povabil v njeno omiljeno restavracijo. Nič ni narobe s tem, vendar izkušnja verjetno ni bila enaka, kot bi bila, če bi to storil kdaj drugič. Pa vendar so vsi obiskovalci odnesli novo izkušnjo, predvsem pa so doživeli nekaj, kar jih je že od nekdaj zanimalo.

Če želite resnično izkušnjo v takšnih restravracijah jih obiščite ponovno. Vzemite si čas, predvsem pa denar in potem uživajte v jedeh, ki jih bodo pripravili chefi, ki ne bodo omejeni z zneskom, ki ga boste pustili v njihovi restavraciji. Pogovarjajte se s chefi, saj vam bodo radi razložili kako poteka priprava kakšne jedi, predvsem pa si bodo za vas vzeli čas, saj ste njihov gost, za katerega znajo zelo dobro poskrbeti.

Pozdravljam Teden restravracij, ker omogoča spoznavanje novih jedi in novih restavracij. Za celovitejšo izkušnjo pa priporočam ponoven obisk. Ne bo vam žal!

Sam priporočam gostilne:

Gostišče Grič
Gostišče Grič
Restavracija Cubo in njihov steak
Restavracija Cubo in njihov steak
Galerija okusov, Petrovče - odlična restravracija
Galerija okusov, Petrovče – odlična restravracija