Kaj imajo skupnega hujšanje, joga, prehranska dopolnila, detox, dieta, sladkor? Veliko in nič. So modni in trenutno če ne veš nič o vseh teh pojmih, potem ne moreš sodelovati v večini debat, ki jih imajo ljudje. So pa tudi pojmi, ki jih jaz, ki sem malce starejša generacija nisem niti poznal do nedolgo nazaj. So pritiklina, ki jo je ustvaril marketing, da je ljudem lahko prodal produkte in orodja za njihovo reševanje. Če ni potrebe, potem ljudje ne kupujejo. Če ustvariš strah, si ustvaril potrebo in dokaz za to so spletne trgovine, ki rastejo kot gobe po dežju, s prehranskimi dopolnili, fitnessi, ki to več niso, saj ponujajo imena vadb, ki jih niti ne znam zapisati in so guruji, ki ponujajo razstrupljanje telesa.

Verjetno živim v povsem napačnem času in vesolju in so moje misli, predvsem pa razmišljanja povsem kontra vsemu temu. Lahko sem zaradi tega malomeščan, ali pa neuk, ker me vsaka novodobna pritiklina ne pritegne in ne verjamem vanjo. Lahko sem samo ostal ujet nekje v času in ne štekam teh stvari, ki so vsak dan bolj moderne. V končni fazi pa ljudem dajejo hipno zadovoljstvo, ki jih odreši vsega v življenju.

Če bi se ravnal po vseh teh navodilih, predvsem pa, če bi zjutraj jogal, zvečer hodil na vodene vadbe, kjer bi plačeval za to, jedel prehranska dopolnila, se vsak dan zdravo gibal in se zanimal za zdravo prehrano – bi v končni fazi umrl enako, kot bo vsak drug, ki vse to počne. Kljub temu, da nič od tega ne počnem in da vsak dan spijem in pojem sladkorja za par tednov, da nisem na dieti, ali detoxu in da nimam pojma na kaj vse sem alergičen, sem zdrav. Zelo zdrav. In nimam težav s prekomernimi kilogrami, niti se v svojem telesu ne počutim slabo. Za človeka, ki ima za seboj pol življenja se počutim naravnost fantastično. Če bi se boljše, bi bilo kičasto.

Mogoče zato, ker se ne obremenjujem s tem, kaj delam narobe, ampak delam tiste stvar, ki me veselijo. Če mi paše pojest 200 gramov čokolade ob 2. zjutraj in spiti 10 stekleničk Coca Cole, to pač storim. Če ne jem dovolj zelenjave in sadja, ga pač ne jem. Ne štejem kalorij in se ne ukvarjam s tem, koliko česa je v kakšni hrani. Živim. In to precej dobro. Imam kondicijo, dasiravno nisem nek ideal rekreativnega športnika – športam, ker mi je v veselje in ne, ker moram to početi, ker vsi to počnejo in ker je to sedaj in. Ja, vse je in. In vsi moramo slediti enakim ciljem. Bog ne daj, da se ne bi kakšen dan gibali, kajti potem bi podrli vso ravnovesje v telesu in mišice bi si to zapomnile.

Razumem pa obsesije, ki jih imajo ljudje. Vsak po svoje in vsak najde svoje obsesije. Tudi pri hrani je enako. Vsak si najde svoja veselja in vsak uživa v stvareh, ki so mu blizu.  Super je, da se ljudje ukvarjajo z jogo. Še bolj super je, da zraven zdravo jejo, da pazijo na to, kaj uživajo. Samo jaz nisem za to. Ne pašem v ta marketinško furan svet, kjer se ceni sledenje trenutnim inspiracijam.

Pred leti je malo ljudi poznalo prehranska dopolnila in so uporabljali domačo hrano, ki je prav tako superhrana. Eko, bio in organik so obstajali, ampak smo jih drugače tretirali – pač domača jabolka so bila to. In domača solata. Leta 1998 je bilo na Ljubljanskem maratonu malce več kot 1.000 udeležencev, lani že preko 22.000. Pred leti so fantje hodili na fitness, sedaj hodijo na vadbe, katerih imen niti ne poznam.

V končni fazi smo pred leti živeli drugačno življenje, kot ga živimo sedaj. Veliko manj stresno, veliko bolj prijazno do nas samih in z veliko manj frustracij, kot jih imamo sedaj. In na nek način je sedaj potrebno vse to kompenzirati. In zgoraj omenjeni načini so v uporabi v teh časih.

Ko bomo čez par let pogledali nazaj in se spomnili teh pojmov, se bomo nasmejali sami sebi. Ampak takrat bo marketing izumil že nove pojme in z veseljem bomo vlekli solde iz denarnic, da se bomo počutili odlično in da bomo živeli življenje, kot si ga želimo.

Live and let live, at the end we all die!

p.s.: preberite še Tihi ubijalci – N’Toko
p.s.s.: mogoče samo ničesar ne štekam, ker sem kmet in iz ruralnega dela Slovenije!

Logarska dolina
Logarska dolina