Kako v Sloveniji veš, da se je pričelo lepo vreme? Tako, da se pričnejo dela na avtocestah. Naključje? Niti najmanj. Prvi sončni žarki, predvsem pa temperature nad 20 stopinjami pritegnejo ljudi, da gredo za vikend na morje, da se naužijo sonca in da… stojijo v kolonah, ki se zgodijo zaradi del na naših avtocestah.

Takšna je bila tudi včerajšnja zgodba vseh tistih, ki so se peljali iz morja proti notranjosti, saj je bil predor Kastelec zaprt. No, zaprt je vsak dan in med vikendi, da ne bo kdo rekel, da ni vedel in bo kasneje “bemtil” nad DARS (hecam se!):

Med Kastelcem in Kozino proti Ljubljani so v aprilu predvidene popolne zapore vsak delovnik med 20. in 5. uro zjutraj ter vsak vikend od petka od 20. ure zvečer do ponedeljka do 5. ure zjutraj. Promet proti Ljubljani je preusmerjen na vzporedno regionalno cesto.

Seveda lokalna cesta ne more prenesti vsega prometa, ki se preusmeri iz avtocesta. Predvsem je problem pred semaforjem v Kozini, ki bi ga v tem času morali nadzirati policisti in ga odpirati po potrebi. Sicer nastanejo kolone – takšne, kot so včeraj, par kilometrov na avtocesti in še več kilometrov na sami regionalni cesti.

Odlično planiranje zapor cest je to. Predvsem pa ne bom nikoli razumel, kako se lahko zgodijo tako veliki popravki (injektiranje temenskih razpok notranjega oboka predora Kastelec) v tako kratkem času? No, da ne bo izgledalo, da se ukvarjajo samo s popravili, bodo istočasno montirali elektro opremo v predoru, odpirali kinete, izdelali požarne niše ter testirali vgrajeno opremo.

Ljudje bomo pa pač čakali v kolonah in pizdili. Svetujem, da preden se odpravite na pot preverite razmere na naših cestah na http://www.promet.si/ in potem izberete pot, kjer ne nastajajo zastoji!

avtocesta-domzale-sentjakob-zjutraj04.JPG