13. julija so bile parlamentarne volitve. Stranka Mira Cerarja oz., SMC je dobila 34% glasov oz., 36 poslanskih mandatov. Miro Cerar je postal premier in vse ostalo je zgodovina.

Sedaj, devet mesecev po volitvah se sprašujem, kaj se je spremenilo v tem času? Ljudje, ki so odšli na volitve in oddali svoj glas za nekoga, ki ni bil omadeževan s politiko, predvsem pa ni bil udeležen v raznih koruptivnih aferah, ki so se pojavljale čez noč v Sloveniji, se sprašujejo, ali so oddali glas pravi osebi? Veliko jih je že spremenilo mnenje in še enkrat znova se je pokazalo, da muhe enodnevnice niso najboljša izbira – kljub temu, da si vsi v politiki želimo nove, predvsem pa drugačne obraze, kot smo jih navajeni do sedaj. Pa vendar. Če imamo nove obraze, potem naj imajo jajca in naj ne gledajo zgolj na všečnost v javnosti, ampak naj si ti obrazi upajo. Naj naredijo korak naprej in spremenijo stvari, ki vse motijo, vendar nihče nimam jajc, da bi karkoli spremenil, saj bodo v zrak skočili sindikalisti in v končni fazi se bo zgodila ulica.

Vendar je v Sloveniji vse skupaj precej bolj preprosto, kot izgleda na prvi pogled. Tisti, ki so na oblasti se požvižgajo na tiste, ki so jim oddali glas – saj veste, vsake štiri leta se nam obljublja med in mleko, potem pa se taisti ljudje za štiri leta premaknejo v katakombe in vladajo. Brez jajc, brez večjih sprememb, ampak so na oblasti in to jim pomeni dovolj. Če bi šlo zgolj za osebni dohodek, potem dvomim, da bi se jih veliko odločilo za takšno potezo.

Trenutna vlada se ukvarja bolj sama s seboj, kot pa z resničnimi problemi. Namesto, da bi se začele izvajati reforme v zdravstvu, ki so nujno potrebne, se odlašajo te stvari. Namesto, da bi začeli oživljati gospodarstvo, se nihče ne ukvarja s tem. V Sloveniji imam vedno znova občutek, da vsaka nova vlada zgolj vlada, dela pa bolj malo. In ja, prava vlada bi morala imeti precej več jajc in se odločati za spremembe, ki se nam bodo poznale čez par let – ker hipnih rezultatov preprosto ni in ne morejo priti čez noč.

Čas se izteka. Stanje v Sloveniji ni katastrofalno, kot ga opisujejo mediji, ampak vseeno pa ni takšno, kot bi ga želeli ljudje. In glede na to, da smo zaupali svoje glasove določenim strankam, sedaj pričakujemo tudi rešitve in akcijo.

p.s.: najbolj smešna stvar pri tej vladi je dejstvo, da opoziciji ni potrebno ravno veliko brcati, ker se sama vlada vsakič znova sama ustreli v koleno!

Policija pred parlamentom 02