Integrali, kaj vas je bilo treba?

Verjetno še marsikdo pomni integralov – tiste nadležne stvari iz matematike, ki je marsikomu vzela ure in ure časa, predvsem pa živcev, ko se je ukvarjal z njo in je ni štekal niti najmanj. Vsaj upam, da nisem bil edini, ki je imel probleme z razumevanjem le tega in ki mu je bilo vseeno kakšna je primitivna funkcija dane funkcije, ali pa kako se računa ploščina pod grafom funkcije na določenem intervalu.

Ja, integrali so del izobraževalnega sistema in smo jih morali kot takšne tudi obvladati oz. smo jih morali znati računati.

Potrata časa, ali nekaj, kar ti pride prav v življenju? Kljub svoji starosti, mi do sedaj niti enkrat še ni prišlo prav poznavanje integralov.

Verjetno nisem edini, ki bi imel probleme z računanjem ∫sin(x)dx? Ali je to preveč preprost primer in je rešitev vsakomur jasna? No, nekje v mislih so nedoločeni in določeni integrali in neke tabele, kjer je sin(x) = −cos(x).

Če imamo ljudje težave z računanjem integralov, bi bilo mogoče bolj smotrno, da bi vsaj znali izračunati %, ki nam v življenju pridejo še kako prav, pa vendar se velikokrat srečam z ljudmi, ki imajo univerzitetno izobrazbo, pa jim osnovna logika ne gre od rok. Integrali pa so jim šli, kajti morali so se jih naučiti, če so želeli doseči odličen uspeh v gimnaziji.

Kaj je torej boljše? Obvladati integrale za par mesecev, ali pa dejansko razumeti matematiko?
Po mojem laičnem mnenje je boljše slednje, saj ti poznavanje matematike pride marsikdaj prav v življenju. Če za nič drugega, potem vsaj za barantanje na tržnicah, ali pri razprodajah, kjer so v igri popusti. Seveda govorim za laično javnost in ne za ljudi, ki jim je matematika del njihovega vsakdana.

p.s.: logaritemske tablice so najboljša pogruntavščina ever! 22 sekund branja in spanec je zagotovljen!

mcarthurglen_designer_outlet_parndorf_07

  1. Imam prjatla, ki mu ni ime Ranko.

    Lani je naredil doktorat iz “reologije betona”. Integrale je samo “bral” v knjigi “o teoriji reologije betona”. Računal jih ni.

    Toliko o tem.

  2. Gimnazija pač ni namenjena laični javnosti, kot to tolmačimo danes, temveč ljudem ki potrebujejo osnove za nadaljnje izobraževanje. Zato so tam integrali, ker se jih v tehničnih strokah ogromno uporablja. Na integralih in odvodih temelji tudi statistika, ki se jo uporablja tudi v družboslovnih vedah.

    Morda je bolj kot učenje integralov in vseh ostalih “nesmiselnih stvari” problem v tem, da ti niso pokazali njihovega smisla. Potem bi jih morda celo razumel in kdaj uporabil, ne da razmišljaš o tem ali je smiselno da se jih uči…

  3. P.S.: Tudi če je bil cel zapis v osnovi mišljen kot resno razmišljanje, izpadeš po zadnjem stavku z logaritemskimi tablicami kot osnovnošolec ki se pritožuje and matematiko…

  4. Rehnsiber – logaritemsko racunalo je bil zakon. In to je tudi vse kar danes vem o integralih.

Komentarji so zaprti.