Verjetno še marsikdo pomni integralov – tiste nadležne stvari iz matematike, ki je marsikomu vzela ure in ure časa, predvsem pa živcev, ko se je ukvarjal z njo in je ni štekal niti najmanj. Vsaj upam, da nisem bil edini, ki je imel probleme z razumevanjem le tega in ki mu je bilo vseeno kakšna je primitivna funkcija dane funkcije, ali pa kako se računa ploščina pod grafom funkcije na določenem intervalu.

Ja, integrali so del izobraževalnega sistema in smo jih morali kot takšne tudi obvladati oz. smo jih morali znati računati.

Potrata časa, ali nekaj, kar ti pride prav v življenju? Kljub svoji starosti, mi do sedaj niti enkrat še ni prišlo prav poznavanje integralov.

Verjetno nisem edini, ki bi imel probleme z računanjem ∫sin(x)dx? Ali je to preveč preprost primer in je rešitev vsakomur jasna? No, nekje v mislih so nedoločeni in določeni integrali in neke tabele, kjer je sin(x) = −cos(x).

Če imamo ljudje težave z računanjem integralov, bi bilo mogoče bolj smotrno, da bi vsaj znali izračunati %, ki nam v življenju pridejo še kako prav, pa vendar se velikokrat srečam z ljudmi, ki imajo univerzitetno izobrazbo, pa jim osnovna logika ne gre od rok. Integrali pa so jim šli, kajti morali so se jih naučiti, če so želeli doseči odličen uspeh v gimnaziji.

Kaj je torej boljše? Obvladati integrale za par mesecev, ali pa dejansko razumeti matematiko?
Po mojem laičnem mnenje je boljše slednje, saj ti poznavanje matematike pride marsikdaj prav v življenju. Če za nič drugega, potem vsaj za barantanje na tržnicah, ali pri razprodajah, kjer so v igri popusti. Seveda govorim za laično javnost in ne za ljudi, ki jim je matematika del njihovega vsakdana.

p.s.: logaritemske tablice so najboljša pogruntavščina ever! 22 sekund branja in spanec je zagotovljen!

mcarthurglen_designer_outlet_parndorf_07