Goat Mug je bil na Kickstarterju prava uspešnica. Ekipa iz Slovenije je uspela nabrati 458.071 dolarjev od 10,617 “bakerjev”. Številka je impresivna, saj gre za precej specifičen izdelek, o katerem je velikokrat tekla debata v družbi. Moje mnenje je bilo dokaj preprosto – če pametno targetiraš (in Goat Mug je odlično targetiran) in če imaš vzpostavljeno dobro komunikacijo, potem uspeh ne more izostati. Dejansko pa sam ne bi nikoli uporabljal Goat Muga za pitje česarkoli. Vendar, kot sem omenil prej, jaz nisem njihova ciljna skupina!

Ekipa je dobila denar, začela izdelovati Goat Muge, ko fantje ugotovijo, da so jih Kitajci prehiteli. Na Facebooku je ekipa Desnehemisfere objavila tole:

goat

naš prvi ponaredek direktno iz kitajske … ne boste verjeli, pred originalom :)our first fake, straight from China … you won't believe it, even before the original :)GOAT STORY

Posted by Desnahemisfera on Monday, 25 May 2015

Ja. Vprašanje, kdo je bil prvi, kdo je kopiral za kom, predvsem pa, kako je z avtorskimi pravicami. Sploh v primeru, ker so se Goat Mugi uporabljali že mnogooo let nazaj in so bili dejansko narejeni iz rogov! No, mogoče tudi http://dashorn.com/ malce spominja na Goat Mug, kajne?

Potem pa se spomnim, da se je med njihovo kampanjo na Kickstarterju nekje pojavil video, ki razlaga vse skupaj v malce drugačni luči:

Ja, zanimivo bo, kako se bo zgodba zaključila. Glede na to, da gre za kopijo iz Kitajske, močno dvomim, da se bo vse skupaj reševalo na sodišču. Če bi vnaprej razmišljali in za izdelek vložili patent, bi bilo vse skupaj precej lažje. Ampak kdo bi pomislil, da bodo Kitajci takoj skopirali izdelek in ga začeli prodajati, še preden bo originalni Goat Mug prišel na trg.

Par primerov, ki sem jih našel med iskanjem:

goat_mug